Ať už si lidé dávají jakékoli předsevzetí, často je poruší tak rychle, jak je učinili. V tomto případě byste si měli uvědomit, že pokrok a cesta, kterou se chcete vydat, nezačíná pouze u jediného data. Jakmile se rozhodnete pro jakoukoli změnu, je jedno, zda je 31. 12. nebo 28. 3., protože vaše výzvy a strachy vás budou provázet v jakémkoli ročním období. Každá cesta totiž vyžaduje určitou vytrvalost, fyzickou i psychickou sílu a emociální rovnováhu. Jen díky tomu můžete dojít do vámi vytyčeného cíle. Protože i hubnutí a zdravý životní styl souvisí nejen s fyzickým tělem, ale také s psychikou, která je nedílnou součástí změny.

1. Přestaňte být zaneprázdnění a začněte být cílevědomí

V dnešním světě oslavujeme pouze pojem, který se odráží na tom, kolik věcí děláme. Musí jich být hodně, abychom se dokázali ocenit, ale položte si otázku, zda se vám tento styl života vyplácí? Kolik z těchto nekonečných věcí vlastně děláte dobře a stoprocentně?

Tak jako minulý rok, i tento nový přinese stejné nároky, které se k vám povalí ze všech stran. Letos si však udělejte chvilku, zamyslete se a definujte si ten pravý účel za vším, co ve svém životě děláte. Co děláte každý den v práci, doma, ve svém společenském životě i mimo něj? Opravdu odpovídá vašim skutečným hodnotám a míří k tomu, čeho chcete ve svém životě dosáhnout?

Lidé jsou odjakživa hledači. V tomto případě hledači účelu. Pokud si však najdeme čas a definujeme, jaký je tento účel, zjistíme, že se jedná pouze o zaneprázdnění, a také si uvědomíme, že spousty věcí neděláme kvůli sobě a že bez některých se nám dokonce bude žít lépe.

2. Definujte si své překážky, které jsou součástí vašeho života

V našich životech je mnoho vnějších věcí, které zpochybňují naši schopnost prosperovat. Je proto důležité uvědomit si bariéry, které jsme si sami vytvořili a které stojí v naší cestě.

  • Chcete zhubnout, ale každý večer si dopřáváte nezdravé jídlo, které prokládáte sladkostmi?
  • Chcete být zdravější, ale přesto celé dny sedíte na gauči?
  • Chcete být pozitivnější, ale obklopujete se lidmi, kteří jsou negativní a shazují vše, co řeknete?
  • Chcete se cítit šťastní a naplnění, ale svůj volný čas věnujete nesmyslným činnostem, které vám nic nepřináší?

Při definování těchto bariér je důležité, abyste k sobě byli upřímní a mohli je díky tomu prolomit. Tento proces uvědomění však není snadný. Snažte se uvědomit si své vlastní překážky v životě, protože uvědomění je velkým krokem k tomu, žít lepší život a dosahovat toho, co opravdu chcete. Uvědomit si je snadnější než samotné jednání. Chcete-li tedy prolomit všechny ty ledy, začněte uvažováním a otázkou – proč to chcete udělat? Kým byste se stali, pokud byste tyto bariéry prolomili? Co je pro vás důležité? A je to pro vás zásadní k tomu být šťastnější nebo zdravější?

3. Neutíkejte před stresem

Stres je přirozenou reakcí na změnu. I když už jsme mohli několikrát slyšet, že stres nás může zabít, tak nás může v určitých situacích i ochránit. Z výzkumů vyplývá, že negativní účinek stresu závisí na tom, jak ho vnímáme my samotní, ale také na tom, zda se jedná o stres krátkodobý či dlouhodobý. V tomto případě mluvíme o tom krátkodobém. Proto pokud se před tímto krátkodobým stresem budete schovávat, bude vás více pronásledovat a vaše napětí a psychická nepohoda se budou stupňovat.

V případě, že ve svém životě objevíte cílevědomou výzvu, jako je například soutěžení nebo zkoušení nových věcí, které se pojí s neotřelostí a nejistými věcmi, budete stále vykazovat určitou fyziologickou stresovou reakci, která ale nebude mít negativní dopad na vaše zdraví ani na váš cíl.

I když je tedy stres přirozený, často nás zasáhne jeho nepříjemná fyziologická reakce na změnu. Je také nutný a zároveň nezbytný pro náš růst v jakékoli oblasti našeho života. Z tohoto důvodu si připomeňte své úspěchy, které se vám za celý život povedly. Tyto zdary pravděpodobně nesly nějaké očekávání, řešení problémů i nejistotu. Vy jste ale vytrvali a během chvíle se dostavily výsledky, které vás posunuly dál ve vaší životní cestě.

4. Hrajte si a vytvořte si cestu k pohybu

Když si hrají děti, podporují kreativitu, upevňují vztah mezi mozkem a tělem a získávají do života cenné sociální lekce. A to platí i u dospělých. Zamyslete se a zeptejte se sami sebe, kdy jste naposledy dělali něco z fyzických aktivit jen proto, že vás to bavilo. Jak jste se při tom cítili? I hry pro dospělé mohou mít mnoho podob, především ozvláštňují váš život a psychickou pohodu, díky čemuž se posiluje nejen mozek, ale i celkové zdraví.

  • Hledejte důvod k tomu, abyste se smáli.
  • Pohyb, který vás nebaví, vyměňte za tanec nebo jízdu na kolečkových bruslích.
  • Připojte se do komunity a poznejte nové sporty a pohyby, které jste doposud nevyzkoušeli.
  • Hledejte pohyb, který vás bude bavit, a až vás začne nudit, najděte si jinou aktivitu, která vás bude opět naplňovat.

Možností je nespočet, a pokud do svého života zařadíte aktivitu, která vás nebude ubíjet, uvidíte, že vaše cesta za zdravějším životem či krásnějším tělem bude daleko jednodušší a vy se nebudete muset bát selhání. Aby váš nový rok byl výjimečný, začněte u restartu a revitalizací své mysli a duševní pohody.