Doléhá-li na vás únava, naordinujte si spánek navíc

Přirozená potřeba každého živočicha, kterou lidé často podceňují a omezují, když je času málo. Odborníci doporučují dospělým spát sedm až osm hodin denně. Neřiďte se jen číslem, ale zvažte, jestli by vám hodina nebo dvě navíc neudělaly dobře. Může se to zdát jako zbytečný luxus, ale dlouhodobý nedostatek spánku způsobuje otupělost, nesoustředěnost, sklon k úzkostem nebo celkové vyčerpání. Stejně tak se pokuste zařadit i čas na koníčky, sport a přátele.

Zní to jako mrhání cenným časem, ale skutečně to funguje a vy budete mnohem vitálnější a výkonnější. Nedávejte si nereálné cíle jako chodit spát o dvě hodiny dříve. Radikální změny máme tendenci zase brzy opustit. Zkuste to po menších krůčcích – zkuste si například naordinovat 30 min spánku navíc a za dva týdny znovu přidat.

Přepadají vás záchvaty paniky? Sáhněte po bylinkách

K obdobím plným povinností patří často i problémy s usínáním, bušení srdce nebo záchvaty paniky. Pilulky z lékárny by problém dokázaly vyřešit také, ale využijte sílu přírody a vyzkoušejte bylinkové čaje a tinktury. Sáhnout můžete přímo po speciálních směsích na zklidnění nervů, nebo si s bylinkami vyhrajte samy. Uvolnění napomáhají meduňka nebo levandule, dobrou náladu podpoří dobromysl, měsíček lékařský, vrbka úzkolistá nebo vřes obecný.

Přírodním antidepresivem je také kurkuma nebo u nás rostoucí třezalka tečkovaná – potírejte si pravidelně třezalkovým olejem třeba zátylek nebo jiné místo, které teď nevystavujete slunci (kůže je po třezalce na sluneční záření velmi citlivá). Při závažnějších problémech sáhněte po kozlíku lékařském (více o něm v rubrice Bylinka měsíce).

Jestli vás trápí výkyvy nálad, omezte v jídle rychlé cukry

Lékem na únavu, špatnou náladu nebo úzkosti je pro spoustu lidí sladké nebo tučné jídlo, někdy káva, cigarety nebo rovnou alkohol a drogy. Účinek je u všech těchto prostředků v podstatě podobný – na chvíli dokážou povzbudit, postupně je třeba zvýšit dávku, a nakonec už jen škodí. Podle některých studií mohou potraviny, které způsobují kolísání hladiny cukru v krvi (tzv. rychlé cukry), i za výkyvy nálad a depresivní stavy. Ruce pryč!

Ve stresových obdobích si ale na talíř přidejte zdravé tuky. Najdete je třeba v semínkách, oříšcích (zejména kešu), rybách, hovězím a jehněčím masu. Stejně pozitivní účinek na zvládání stresu má i kyselina listová, vitamín C a všechny ze skupiny B – přidejte si na jídelníček citrusy, borůvky, banány, červenou papriku, špenát, brokolici nebo kapustu.

Hledáte-li pracně vnitřní rovnováhu, vyrazte do přírody

Dalším osvědčeným prostředkem na psychickou vzpruhu je vyrazit do přírody. Zkoumání vlivu zeleně na lidskou psychiku se věnují vědecké týmy po celém světě. Není jasné, jak to funguje, ale je potvrzené, že to zabírá. Právě pobyt v přírodě je základem japonské „terapie“ Shinrin-yoku, jejíž podstatou je vlastně velmi pomalá procházka lesem. Součástí je i objímání stromů, chůze naboso po trávě nebo dechová cvičení. Jde o nový trend v oblasti trávení volného času, který má vliv nejen na psychiku, ale i imunitu nebo třeba trávení.

Pokud problémy neustoupí, obraťte se na psychologa. V jeho pracovně se můžete podívat na své starosti s odstupem, naučit se třeba i dechová cvičení nebo se jen ujistit, že vaše potíže a nálady jsou stále ještě v normě a syndrom vyhoření není za dveřmi.