Nechcete-li také sklouznout k vybíjení vlastní negativity na sociálních sítích, vsaďte na několik prověřených praktik, s jejichž pomocí si vybudujete odolnější psychiku a negativní zprávy vás přestanou ovlivňovat. O českém národu je známo, že si dokáže dělat legraci i ze sebevážnějších situací. Nezapomínejte na to. Mysleli byste si například, že vás někdy pustí do banky jen s šátkem nebo rouškou na obličeji? Jak byste reagovali, kdyby vám zaměstnavatel za normální situace zničehonic navrhl, abyste si vzali placený home office a strávili několik krásných dní doma s rodinou? Klepali byste si na čelo? Absurdita současné doby tkví v tom, že toto všechno máme a vůbec si to nedokážeme užít, protože se soustředíme na to negativní. Máte to také tak? Nejste divní, nebojte se. Podle ověřených vědeckých studií přitahují negativní zprávy většinu lidí více než ty pozitivní. A média jednoduše na naši poptávku odpovídají.

Čistě evoluční záležitost

Věnování pozornosti negativním zprávám má své kořeny už v pradávných dobách, kdy naši předkové, kteří byli včas informováni o tom, co špatného se v jejich okolí děje, měli větší šanci se tomu přizpůsobit a zareagovat. Jejich šance na přežití tedy výrazně vzrostly. Jenže nám už v dnešní době existenční riziko při nesledování negativních zpráv nehrozí. Můžeme si dovolit luxus toho zůstat pozitivně naladění i v těžkých dobách, kdy média chrlí jednu špatnou zprávu za druhou. Otázkou ale zůstává, zda to dokážeme.

Pozitivita je o sebeovládání

Pouštíte na sebe nepříjemné zprávy už při snídani? Děláte chybu. Jejich obsah vám spolehlivě otráví zbytek dne. Nastartujte ráno raději poslechem zajímavé audioknihy nebo podcastu, který vás přivede k přemýšlení nad jinými tématy, než nad jakými se pozastavují hromadné sdělovací prostředky. Vyhněte se klikání na zprávy se skandálními titulky. Obvykle neobsahují relevantní informace a jde jim pouze o to, aby vás šokovaly. K tomu se obyčejně přidružuje také vyvolání strachu a obav. Přitom právě to, na co myslíme, utváří náš způsob prožívání. Ovlivněte svoji realitu. Praktický postup naleznete zde.

Kde informace rozhodně nehledat?

Především v médiích bulvárního typu, v řetězových mailech či na sociálních sítích, kde si každý píše, co mu na mysl přijde, a ne vždy je to relevantní a obsahově korektní. Neposlouchejte ani své známé, kteří se na vás snaží udělat dojem tím, jak mají vše v malíku a dokážou obejít všechna pravidla. A úplně se vyhněte vyhlášeným drbnám ve vašem okolí, které jsou schopny několik naprosto protichůdných zpráv spojit do guláše, který vám navaří do hlavy.

Dopřejte si mediální detox

Abyste získali trochu nadhledu a přišli na jiné myšlenky, pomůže dočasné odstřižení od médií. To neznamená, že byste si nesměli přečíst nebo poslechnout aktuální informace. Vybírejte ale důkladně jejich zdroj a nestudujte tyto zprávy každou hodinu. Bohatě stačí se jednou denně dostat do obrazu a poté se již zabývat příjemnější činností.

Je toho na vás moc? Vypněte

Zajít do kina si sice nemůžete, na druhou stranu nikdo vám nebrání pustit si zajímavý film doma a alespoň na krátkou dobu dostat svoji mysl do jiného období a situace. To vám pomůže nejen se získáním nadhledu nad současnou situací, ale také s relaxací psychiky, bombardované negativními zprávami. Podpořte své duševní zdraví a naučte se meditovat.