Často se učíme mít se rádi takoví, jací jsme. Možná chceme, aby nás tak přijalo i naše okolí. Se slovem sebeláska ale často zapomínáme na naše fyzické tělo. To by rozhodně nemělo zůstat v závěsu. Naše mysl je s fyzickým tělem propojena a obě dvě oblasti bychom měli udržovat v rovnováze. Některé ájurvédské praktiky přímo nabádají k tomu, abychom naše tělo probudili a propojili ho s naší myslí. Co nám pomůže?

Relaxační koupel

Najít si čas na odpočinek a chvíli, kterou máme jen sami pro sebe, je základ všeho. Nejenže taková koupel přispěje k našemu celkovému fyzickému zdraví, ale spojuje v sobě i tak potřebnou chvilku odpočinku. Do koupele nezapomeňte nakapat pár kapek esenciálních olejů – nejvíce se hodí levandule, mandarinka nebo ylang-ylang. V rámci koupele si můžete pomocí kartáče nebo hrubé rukavice pořádně prokrvit končetiny.

Olejová masáž

Teplá olejová masáž je pro ájurvédu zcela typická. Jedná se o masáž celého těla. Olej se dle ájurvédy nanáší také do vlasů a masáž se tedy soustředí i na oblast hlavy. Představte si své tělo ponořené do teplého oleje. Už samotná představa zní velmi smyslně. Není tedy divu, že se při takové masáži probouzí všechny možné smysly. Začíná se pomalým masírováním vnějšího ucha, krku, horní páteře, paží, kloubů, břicha a nohou. V Indii jsou tyto masáže známé tím, že po nich cítíte omlazení ve všech částech svého těla – od hlavy až k patě. Masáž pomáhá probudit smyslnost a vášeň. Budete se po ní cítit, jako by vám bylo opět dvacet.

Dostatečný spánek

Ájurvéda nás nabádá k tomu, abychom chodili včas spát. Dnešní uspěchaná doba nám to bohužel mnohdy moc nedovoluje, ale co kdybyste to zkusili? Vypněte televizi a telefon a jděte do postele už před 22. hodinou večerní. Odpočiňte si a naberte novou energii. Tato energie způsobí, že po pár dnech budete v posteli ležet uvolnění, a kde jinde si dopřávat smyslných prožitků než právě v posteli? Vaše tělo se tím zbaví veškeré tenze a uvidíte, že díky dostatečnému spánku v posteli, bez rušivých přístrojů vyzařujících modré světlo, probudíte touhu, kterou jste už dlouho necítili nebo ji těžko ve svém těle hledali.

Vášeň je neodmyslitelně s ájurvédou spojená. Olejové masáže, aromaterapie, koupele – to vše uvolní právě nejen tělo, ale i mysl. Je jedno, zda do postele uleháte sami nebo s partnerem. Mějte své tělo rádi a dopřávejte mu sebepéči i v podobě vášnivého prožitku. To je totiž ten největší projev lásky k sobě sama.