Letní únava neboli letní letargie mívá více projevů a třeba se v některých poznáte i vy. Tak schválně. Kromě déletrvající únavy sem patří také ztráta chuti k jídlu, malátnost, bolest hlavy, závratě či špatná nálada a podrážděnost.

Hlavní příčinou je podle odborníků příliš častý nebo dlouhý pobyt na slunci, který ve skutečnosti nedělá dobře zdaleka všem, a to bez ohledu na to, že jsme se například mazali krémem. Navíc – tím, jak jsou dny delší, méně spíme a tvoří se nám méně melatoninu, takže pociťujeme únavu i kvůli tomu.

Vyšší venkovní teplota – léta jsou v našich zeměpisných šířkách poslední roky skutečně hodně horká – je pro tělo zatěžující sama o sobě, pro organismus je těžší udržovat přijatelnou vnitřní teplotu, stejně jako reagovat na výkyvy mezi horkem venku a místnostmi s příliš chladící klimatizací. Věděli jste, že rozdíl mezi teplotou venku a uvnitř by měl být nejvýše pět až sedm stupňů Celsia?

V některých zemích je problém letní únavy tak běžný a známý, že pro něj mají vlastní výraz, jako je třeba japonské slovo natsubate, kdy „natsu“ znamená léto a „bate“ pochází ze slova bateru, což znamená „mít potíže s aktivitou kvůli pocitu vyčerpání“.

Jak porazit letní letargii?

Problém je v tom, že letní letargie se může poněkud zacyklit – když se nám nic nechce, méně se hýbeme, takže naše kondice jde do háje. Příště se nám bude chtít ven ještě méně, i když se mezitím náhodou ochladí. Někdo trpí nechutenstvím a schází mu kvůli tomu energie, někdo se snaží mrzutost přejíst s pocitem, že je stejně všechno jedno.

Pokud chcete tento kruh rozetnout, je potřeba se k letní únavě postavit čelem. Například tím, že budete denně spát sedm až osm hodin, ne méně, ale ne více – vstaňte, i když zrovna nikam nemusíte. Zaměřte se na kvalitní jídlo, potřebujete bílkoviny třeba z libového masa a sacharidy z ovoce, z příloh (s mírou) či kvalitního pečiva. Letní mlsání jako zmrzliny či grilované pochoutky si dejte, ale nepřehánějte to s nimi.

Hlídejte si příjem tekutin a nebuďte na slunci déle, než je nutné.

A co když je to deprese?

Někteří lidé mluví rovnou o „letní depresi“ – cítí se mizerně navzdory tomu, že se na léto původně těšili. „Může jít o souhru více faktorů a příčinou může být v podstatě cokoli. Někomu vadí vysoké teploty, další strádá kvůli tomu, že podstatnou část dne musí strávit zavřený v kanceláři. Jeden se stresuje s přípravami na dovolenou, druhý běduje nad tím, že letos nikam nepojede… Prostě a jednoduše ani v létě stres neodpluje po vodě, i kdybychom sebevíc chtěli,“ uvádí web Mojra.cz zaměřený na psychologické poradenství.

Pokud se únava, špatná nálada a neschopnost radovat se či prostě běžně fungovat během léta ještě prohlubuje, zkuste vyhledat odbornou pomoc. Odborník vám pomůže rozklíčovat, odkud vaše nespokojenost a depresivní nálada pramení.

Zdroj:
https://www.sunstar.com/healthy-thinking/what-causes-summer-lethargy/