Není to tak snadné, jak se na první pohled může zdát. Odmalička jsme cepováni – musíš dělat tohle, támhleto… Zapomněli jsme na to, že taky musíme dělat nic. Dělat nic je stejně důležitá práce jako dělání něčeho. Dělat nic nám otevírá cestu ke kreativitě, k životu ve větší harmonii se sebou samými i svým okolím. A především cestu ke zdraví. Zpočátku stačí, když si naplánujte každý den 15–20 minut, kdy si dovolíte posadit nebo lehnout a nedělat nic. Nejprve se vám může stát, že během tohoto procesu usnete. To je v pořádku. Usnout v průběhu relaxace je jasný důkaz toho, že jste unavení a přetažení, zvyklí v běžném životě jet na výkon a chodit přes své limity.

Každý den trochu

Každodenní opakování je nutné, aby se tělo naučilo uvolnit a nereagovat ne neustálé příkazy mysli, co vše je třeba ještě udělat, a nekonečné zdánlivě racionální důvody, proč je nepřípustné trávit čas nicneděláním. To se nestane ze dne na den. Naopak, vaše mysl se bude vzpouzet jako neposedné dítě. Odpor k relaxaci může být zpočátku opravdu silný. Vydržet třeba jen 5 minut v klidu může být výzva. Mějte pro sebe proto pochopení, buďte trpěliví, ale nesmlouvaví. Každý den trochu. Za týden, za dva pravidelné relaxace se vaše kapacity uvolnit se a vydržet dělat nic zvětší.

Kde relaxovat?

Pro relaxaci si vyberte pohodlné místo vsedě – na židli, nebo nečiní-li vám to diskomfort, v lotosovém sedu, kdy si hýždě podložíte blokem nebo složenou dekou, případně vleže na podložce, kdy je páteř narovnaná. Přikryjte se dekou nebo se do ní zabalte, ať na vás nemůže chlad. Eliminujte rušivé vlivy okolí. Psa a děti na chvíli vyžeňte do jiného pokoje, vypněte televizi, rádio, ztište mobil. Naopak si můžete pustit relaxační hudbu nebo zvuky přírody.

Vhodné je šumění moře nebo zurčení potoka.

S čím je třeba počítat

Zpočátku k vám budou chodit myšlenky na to, co máte všechno udělat, co byste měli, komu jste co slíbili, můžou se objevit skryté strachy a paniky, nutkavé pocity, které vás ženou neustále do akce… To je úplně normální. Neznamená to, že relaxace není nic pro vás. Je to zpráva o tom, že právě vám dovednost „dělat nic“ chybí a je třeba na ní zapracovat. Cílem je naučit se nereagovat na tu změť myšlenek a jen ji pozorovat. Odolat přitom pokušení vstát ze židle a jít do akce, může být pro nás v začátcích nemožné. Lidská mysl je totiž svým způsobem na těchto myšlenkách a nutkavých pocitech závislá. Své pokusy o nicnedělání proto berte jako zdravou odvykačku. Pokud jste horečný typ, který má se zklidněním obzvlášť velký problém, pomoci vám mohou zpočátku vedené meditace nebo jóga nidra.

Jóga nidra

Tato forma jógové meditace propojuje vědomý dech s vnímáním vlastního těla a relaxaci. Je vhodná zvlášť pro začátečníky, kteří mají problém vydržet meditaci vsedě. Pracuje s všímavostí ke smyslům a formulací nějakého záměru, kterému se v józe říká sankalpa – můžete ji znát také pod pojmem afirmace. „Je to náš osobní záměr, který se týká výhradně nás samotných. Formuluje se v kladné větě bez použití negativů tak, jako by tento stav již nastal. Například: ‚Jsem zdravý,‘ a nikoli: ‚Nic mě nebolí.‘ To je náš záměr, se kterým pracujete,“ popisuje Lucie Pastrňáková.

Vyzkoušejte jóga nidru pod vedením lektorky Zuzany Klingrové zde.