Zatímco určitá míra stresu může působit jako svého druhu hnací motor, jeho přemíra nám zcela určitě škodí. Negativně ovlivňuje nejen naši psychiku, ale také trávicí a oběhovou soustavu či imunitu. Bohužel, mnoho z nás zažívá stres chronický, na nějž krátká období klidu moc nefungují, a chce to proto soustavnější práci s ním – třeba s pomocí ájurvédy.

Jedním ze základních principů tohoto učení je snaha uvést různé protiklady do rovnováhy, což se při zvládání stresu docela hodí – ájurvéda nám říká, že když si uvědomíme, co stres v našem těle spouští, můžeme se zaměřit na vyvolání protikladných sil, abychom dosáhli žádoucí rovnováhy. Pozor, ájurvéda nepovažuje nic z toho za špatné nebo dobré, nedává tomu hodnoticí znaménka. Problém nastává, když je něčeho příliš mnoho nebo příliš málo.

Vše je ostré, horké, suché, drsné

Stres spouští reakci ve stylu „bojuj nebo uteč“, směruje obrovské množství energie do mozku a velkých svalových skupin a zároveň vypíná nepodstatné činnosti, jako je trávení a imunitní reakce. Vše spojené se stresem je intenzivně aktivující, energizující, posilující, motivující, mobilizující a zrychlující. V důsledku toho v nás aktivuje cosi jako světlo, vše ostré, horké, suché, drsné, pohyblivé – z krátkodobého hlediska to může být velmi prospěšné, ale trvá-li to déle, stává se to vyčerpávajícím.

Jak tenhle kolotoč zastavit? Samozřejmě, ideální by bylo žít ve světě, kde nás nic nestresuje, ale to bohužel nebývá možné – proto se musíme zaměřit na to, abychom povzbudili náš nervový systém, který pak bude na tyto podněty reagovat přiměřeněji.

Zaměřte se na vše, co je těžké, uzemňující, pomalé, mastné, výživné, měkké a stabilizující. Zní to jednoduše, ale co si pod tím vlastně představit? Zkuste následujících pět kroků.

1. Zpomalte

Jedním z nejdůležitějších prvních kroků při vyrovnávání se se stresem je zpomalení. Už jen ta představa je pro mnohé z nás nepříjemná, ale rozhodně to zkuste – jděte na to postupně. Zkuste v některých směrech ubrat, nebojte se občas říct NE a zaměřit se na lepší péči o sebe sama.

2. Dopřejte si kvalitní péči o sebe

Cílevědomá péče o sebe může mít mnoho podob a stát se smysluplnou příležitostí k procvičování sebelásky. Každý den, bez ohledu na to, co se v našich životech děje, dbejte na péči o svoje zdraví, dostatek odpočinku a aktivní relaxace. Dopřejte si vonné koupele, olejové a jiné masáže a další wellness praktiky.

3. Věřte denní rutině

Ájurvéda sází na opakování a pravidelnost, což se při boji se stresem dá rozhodně doporučit. Snažte se napojit na přirozený rytmus dne a noci, vnímejte chod dní, týdnů a ročních období, zaveďte si své soukromé každodenní rituály, váš nervový systém to ocení. Vaše tělo zase ocení pravidelné cvičení nebo každodenní procházku.

4. Utište svoji mysl

Chronický stres má tendenci nastartovat sympatický nervový systém, takže naše tělo pak reaguje jako na ohrožující i na zcela banální situace. Tady může být skvělým pomocníkem jóga či meditace, případně jejich kombinace. Rozhodně nevynechejte jógová dechová cvičení.

5. Dobře jezte

Myslete na to co, jíte – není to zase tak složité, jezte jídla připravená z čerstvých surovin, omezte polotovary a průmyslově zpracované potraviny, rafinované cukry a alkohol. Pokud nemáte mnoho času na vaření, dobrou volbou jsou obvykle polévky, dušená jídla, tepelně upravená kořenová zelenina a další jednoduchá jídla.

S bylinkami raději opatrně

Když se začnete zajímat o ájurvédu coby pomocníka v boji proti stresu a úzkostem, dříve či později narazíte na nabídku různých zaručených bylinných směsí, které mají dokázat více než lecjaká psychoeterapie. Rozhodněte se vyhněte nahodilému objednávání po internetu, jelikož nejde o léky, nemusí procházet žádnými studiemi, které by ověřily jejich účinnost.

Zároveň vám nikdo nezaručí, že jsou zdraví neškodné – náhodné kontroly zaměřené na bezpečnost podobných produktů čas od času odhalují přítomnost těžkých kovů nebo plísní. Nebezpečné mohou být i některé byliny samy o sobě, například mohou zeslabovat nebo zesilovat účinek určitých léků.

Pokud je chcete vyzkoušet, zajímejte se o jejich původ, nechte si je případně doporučit od lidí s většími zkušenostmi v tomto oboru. Některé doporučované směsi si také můžete připravit sami.

Zdroj:
https://www.banyanbotanicals.com/info/ayurvedic-living/living-ayurveda/health-guides/an-ayurvedic-guide-to-stress-management/
https://www.everest-ayurveda.cz/blog/stres-negativni-emoce-dusledky-rady-z-pohledu-ajurvedy-2562