Až 60 % žen trpí bolestmi při menstruaci. Část z nich není schopna jeden až dva dny pracovat kvůli jejímu bolestivému průběhu. Stejné procento trpí také souborem fyzických a emocionálních premenstruačních tenzí, souhrnně označovaných jako PMS. Menstruační bolesti nejsou totéž co premenstruační syndrom, přestože mnohé ženy trpívají obojím. I nepravidelná menstruace, přestože nebolí, je známkou toho, že v těle není něco v pořádku. Stav menstruačního cyklu leccos napoví o celkovém zdraví a kondici organismu. Ájurvédští lékaři dokonce pomocí rozboru menstruační krve dokážou diagnostikovat nerovnováhu v těle a doporučit vhodnou stravu a byliny a předejít tak vážným nemocem.

Moudrost krve

„Barva menstruační krve by měla být jasně červená s odchylkami podle dóši. Neměla by být temná ani čpavě zapáchat. Kusy menstruační krve nejsou normální. Jakýkoli cucek, krevní sraženina je známka toho, že dochází ke tvoření ámy – odpadních látek, a to v důsledku nesprávného trávení,“ říká Zuzana Klingrová. První, co můžete udělat pro zlepšení, je zaměřit se na úpravu jídelníčku, aby odpovídala vaší ájurvédské dóše a ročnímu období, a celkovou úpravu životního stylu. Obojí má vliv na náš trávicí oheň – agní. Pravidelnost v jídle a jezení v klidu by mělo být samozřejmostí.

Ájurvédské dóši a jejich vliv na menstruaci

Průběh vaší menstruace ovlivní vaše predominantní dóša. „Jiný průběh menstruace budete mít, pokud jste predominantní dóša váta, jiný, pokud jste pitta, a jiný, když jste kapha. Udělejte si proto test ájurvédských dóš a zjistěte, jaká konstituce u vás převládá,“ radí lektorka jógy a jógové terapie Zuzana Klingrová (test ájurvédských dóš najdete zde). Právě vaše převládající dóša předurčuje to, jak bude celý váš cyklus probíhat a k jakým obtížím budete mít sklony.

Ájurvédská dóša také rozhoduje o tom, jaké budete mít v průběhu menstruace potíže. „Váty menstruují kratší dobu než pitty a mají jinou sílu krvácení. Mají také jiné symptomy. Zatímco pitty trápí akné, váty bolestivé klouby a křeče. Kaphy mívají obvykle nebolestivé menstruace, zato mají ale sklony k letargii a otokům,“ vysvětluje Zuzka. Pokud máte jakékoli potíže s menstruačním cyklem, zjistěte si u fyzioterapeuta nebo jógového terapeuta, zda netrpíte hypermobilitou. „Hypermobilita má obrovský vliv na stav menstruace. Hůře se ovládají kosterní svaly, propisuje se i do hladkého svalstva, v důsledku čehož hypermobilní jedinci trpí nadýmáním a dalšími problémy s trávením,“ říká Zuzana Klingrová.

Jakou budete mít menstruaci…

Jste-li váta

Menstruace trvá třeba jen tři dny, krev bývá tmavší, krvácení lehčí a kratší.

Nejčastější potíže: suchá kůže, křeče, ztuhlost, sklony k úzkostem, nervozitě, strachu

Doporučené jídlo: hutná těžší jídla, která zahřejí a zpomalí

Jógová praxe: pomalá, soustředěná na harmonizaci dechu a pohybu, jakákoli forma meditace, brahmari pránajáma, nádí šódhana

Jste-li pitta

Menstruace trvá v průměru pět dní, krev červená, může být cítit, krvácení je silnější.

Nejčastější potíže: teplota, průjem, pálení kůže, podrážděné oči, naštvání, problémy s pletí (akné, mastnota)

Jídlo: vynechat mastné a ostré, cokoli, co zvedá teplo, ne moc olejnaté, použít kokosový olej

Jógová praxe: nesoutěžit, nepodávat výkony, relaxační jóga, pránajáma: šítali, šitkali pránajáma

Jste-li kapha

Menstruace trvá déle klidně i sedm dní, barva krve je normálně červená, může mít v sobě hlen, ale nikdy by neměla mít cucky.

Nejčastější potíže: tíha v žaludku, podbřišku, deprese, emocionální jedení, otoky, zadržování vody, ospalost

Jídlo: doplňte pokrmy prohřívajícím kořením (vhodné jsou zázvor, skořice, kardamom, černý pepř), jídlo by nemělo být těžké

Jógová praxe: měla by být aktivní, rozhodně by si neměly lehnout, pozice pluhu může pomoci zbavit se těžkosti, pránajáma: kapalabháti, ale opatrně, ne 1. den, bhastrika

Doporučení pro všechny dóši:

Vhodné pozice: dítě, baddha konásana, poloviční most, viparita karani (nohy opřené o zeď)

Pránajáma: nádí šódhana (střídavý dech)

Harmonizujte menstruaci

V průběhu menstruace ájurvéda doporučuje vyhnout se činnostem, které zvyšují vátu. Jsou to veškeré aktivity zvyšující roztěkanost mysli, jako třeba přílišná intelektuální činnost, ale i náročné fyzické aktivity, maraton nebo jiné soutěžení. Ale i třeba studené a ledové pokrmy a vše, co snižuje teplotu v těle. Zahřívejte se jídlem i činností – nevystavujte své tělo chladu. Teplo je třeba od nohou i od beder. Hydratujte se teplými čaji. Vhodný je ájurvédský K2F čaj (recept níže), zázvorový čaj, citronový s medem nebo masala. V Indii je běžné, že si ženy první den dva menstruace dopřejí volno.

Krev by měla z těla volně odcházet. Z toho důvodu ájurvéda nedoporučuje tampony ani menstruační kalíšky. „Nepotlačujte přirozené věci, které se v těle odehrávají. Stejně jako nezadržujeme kýchání, močení, nezadržujeme ani odtok krve v průběhu menstruace,“ radí Zuzka a pro odpůrce klasických vložek doporučuje menstruační kalhotky. Odtok krve můžete podpořit hlubokým nádechem a výdechem pusou, který směruje tok energie dolů – praktikujte během všímavých chvilek v průběhu dne.

Recept

K2F čaj – pijte při menstruaci

Smíchejte římský kmín, koriandr a fenykl v poměru 1 : 1 : 1. Na šálek vody (250 ml) použijte 1 lžičku této směsi, vařte 3–5 minut, sceďte a pijte teplé. Čaj si můžete připravit ve větším množství do termosky.