Pro jarní období jsou vhodné všechny techniky, které vytvářejí teplo a prohřívají tak orgány a tělo zevnitř.

3 dechová cvičení na jaro

1. Súrja bhédana

Nádech a výdech pravou nosní dírkou, výdech je dvakrát delší než nádech. Zařazujte na začátek praxe.

2. Kapálabháti

Jde zároveň o očistnou techniku (šatkarmu), pomáhá stimulovat činnost mozku i podvěsku mozkového, který řídí produkci hormonů v těle. Intenzivně stimuluje obsah solaru plexu, masíruje vnitřní orgány a pomáhá jim zbavit se nadměrného množství tuku (ideální, chcete-li hubnout, zatočí s útrobním tukem). V neposlední řadě posiluje břišní svaly. Zařazujte ji na začátku praxe. Jak na ni? Zkuste si představit, že chcete prudce sfouknout plamen svíčky, jen výdech proveďte nosem. Nádech proveďte jen uvolněním břicha – pasivní nádech. Rytmicky střídejte nádech a výdech. Začnete na 40 opakováních a postupně přidávejte až ke 100. Poslední výdech je maximální, pak se vracíte k normálnímu plnému dechu nebo udžají dechu. Opakujte tři série.

3. Nádí šódhana – střídavý dech

Zvedněte pravou ruku, prsteníček a ukazováček položte mezi obočí, na 6. čakru. Pravý palec položte na pravou nosní dírku, nádech levou, prsteníček a malíček položte na levou a vydechněte pravou. Nádech pravou nosní dírkou a výdech levou. S nádechem vnímejte chlad spojený s ženskou měsíční energií, která nás omlazuje, s výdechem teplo, spojené s mužskou sluneční energií, která nás očišťuje. Nikam nespěchejte, opakujte 10–15×. Zařazujte na konec jógové praxe pro závěrečné vyladění nebo na začátek pro hlubší se ponoření do praxe.

Techniky kapálabháti a nádí šódhana vysvětluje Zuzka na videu.

Jak meditovat?

V jarním období lze zařadit i meditaci v pohybu, kterou může být pozdrav měsíci nebo pránam, který je v tantrických textech popisován jako modlitba a meditace v pohybu. Je tvořen jednoduchými pozicemi, které jsou součástí pozdravu slunci i měsíci.

Stejně tak se můžete věnovat restorativní variantě pozici mrtvoly, kde je podložen hrudník a hlava, anebo relaxaci jóga nidra.

Pro meditaci není třeba hledat složitost a vymýšlet, co jak udělat. „Nejjednodušší způsob je sednout si, zavřít oči a přenést pozornost k dýchání. Uvědomovat si nádech a výdech a s tímto vědomím zůstat i ve chvíli, kdy přicházejí do mysli myšlenky nebo emoce a snaží se vtáhnout vás na jejich cestu. To však není cesta, kterou je třeba jít. Je to pomíjivost, a tak když toto nebudete živit svou pozorností, odejde to,“ radí jógový instruktor Václav Krejčík. Pokud s meditací začínáte, stačí opravdu ‚jen‘ mít pozornost k dechu a nenechat se vmanipulovat do hry myšlenek a emocí. Chce to zkoušet, zkoušet a zkoušet.

Začít s meditací můžete i podle videa.