Na léto se většinou hodně těšíme, přinejmenším do doby, než udeří první vlna nesnesitelných pařáků. Ale i tohle roční období může způsobit některé zdravotní problémy, s nimiž se budeme muset vyrovnat. A třeba to letos díky ájurvédě zvládnete lépe než jindy.

Pojďme si udělat představu, jaké zdravotní obtíže jsou v horkém létě běžné. Podle ájurvédy existují tři fyzické energie neboli dóši, které tvoří naši konstituci. V letní sezóně se dóša „pitta“ v těle zvyšuje. Pitta představuje teplo. Vzhledem k tomu, že prostředí mimo naše těla je horké, je přirozené, že pitta bude dominantní dóšou v našich tělech.

Toto prastaré indické učení pracuje s celkovou tělesnou rovnováhou, která je dána rovnováhou základních energetických charakteristik – dóš. Věří, že nerovnováha způsobuje pocity nevole, bolesti, onemocnění a choroby. A vztahuje to i na horké období roku, kdy se můžeme setkat s nerovnováhou v dóše zvané pitta.

Jaké jsou projevy této nerovnováhy?

Otok: Části těla mohou otékat, zčervenat a bolet.

Pyrexie: Zvýšená tělesná teplota jako reakce na infekce a jiné cizorodé látky.

Nadměrné pocení: Tělo začne vylučovat přebytečný pot z potních žláz, aby ochlazovalo tělo. To může být dobré pro vnitřní mechanismy, ale nadměrný pot může vést ke kožním problémům a ovlivnit osobní hygienu.

Vyrážky: Vyrážka nebo podrážděná kůže bývají v létě častější, někdy může jít o projev alergií.

Pálení: Mnoho lidí trpí pocity pálení v těle, zejména na nohou.

Uvolněná střeva: Sklon k průjmu.

„Projevy zvýšené pitty jsou spálení, horečka, vyrážky, záněty, překyselení, vyčerpání a průjem. V rovině emocí se přebytek pitty může projevit hněvem, žárlivostí či netrpělivostí,“ shrnuje projevy letních neduhů web Studio Samádhi. Ájurvéda se snaží zklidnit pitta dóšu v těle, aby tyto podle ní typické letní problémy zmizely, nebo se alespoň zmírnily. Co radí?

1. Hydratace, hydratace, hydratace

Musíte dostatečně pít, přičemž je záhodno vyhnout se ledovým nápojům nejen před jídlem a po něm, ale bezprostředně po příchodu ze slunce. Pijte vodu spíše pokojové teploty a vždy s sebou noste láhev s vodou. Abyste se cítili dobře, zařaďte do svého jídelníčku podmáslí, pijte kokosovou vodu a ovocné šťávy bez ledu a cukru.

2. Cvičte jógu

Věnujte se józe nebo jinému cvičení denně, abyste si setrvale udržovali kondici. Cvičte vždy před desátou ráno nebo naopak po sedmé večer, kdy je teplota vzduchu přijatelná. Možná je čas, abyste i vy začali ráno cvičit cvičení zvané súrja namaskár neboli pozdrav slunci. Osvěžující může být podvečerní jóga venku, která vás příjemně osvěží po parném dni a pohled do zeleně ochlazuje.

3. Těmto jídlům se vyhněte

V létě vynechte pokrmy, které jsou těžko stravitelné, přičemž to nejsou jen jídla příliš tučná a smažená, vadí i ostrá a hodně kořeněná jídla, která jsou třeba v zimě perfektní volbou. Zkuste jíst více tepelně neupravených lehkých zeleninových jídel. Dejte si více luštěnin jako mungo, používejte něco z chladivého koření, jako je máta, kopr, fenykl či koriandr. Horkost zahání i ghí máslo. Vynechte kyselé, pikantní a přesolené pokrmy.

4. Jezte hodně sezónního ovoce a zeleniny

Léto, to je skvělé čerstvé ovoce, jako je meloun, meruňky, lesní bobule, později hrušky. Jezte ovoce, když je zralé, ale nikoli přezrálé. Zařaďte pokud možno zeleninu, jako je chřest, okurka, cuketa a chladivé bylinky jako lístky máty, koriandru apod.

5. Pečujte i o svou mysl

Odpočívejte, jak můžete. Vzpomeňte si na jižanské národy dodržující v době největších veder siestu. Zkuste chodit spát spíše brzy, ráno budete mít víc energie. Meditujete? Možná je v létě čas to tu a tam zkusit. Začít můžete tím, že se na chvíli zastavíte a o samotě se soustředíte na svůj dech. To můžete případně udělat i během procházky v lese, které se dají jedině doporučit. Přílišná mentální aktivita vede podle ájurvédského učení k nervozitě a výbuchům hněvu.

Zdroj:
https://www.ayushakti.com/symptoms-and-illness/category/s/summer-healthcare
http://studiosamadhi.cz/jak-zvladnou-letni-vedro-doporuceni-dle-ajurvedy/