Kdo by nechtěl ve svém životě něco zlepšit, ať už jde o rodinné vztahy, zdraví, nebo profesní úspěchy? Mnohým z nás se to ale nedaří, protože nemáme jasno v tom, čeho přesně bychom chtěli dosáhnout, natož abychom věděli, jak to udělat.

Zkuste si svůj plán konkretizovat a sepsat ho do několika, například pěti, bodů – tady máte pro inspiraci návod, jak na to. Dá se tím řídit i u velmi odlišných cílů, je nakonec jedno, jestli chcete zlepšit vztahy s matkou nebo dosáhnout v práci povýšení.

1. Předběžné hodnocení

Než začnete spřádat nějaké plány, musíte si ujasnit, jak na tom vlastně jste. Udělejte si chvíli a kriticky rozeberte různé aspekty svého života a objektivně určete, kde byste sami mohli přidat a dělat více a co naopak ovlivnit zkrátka nemůžete. Je totiž dost možné, že vůbec nemáte jasno v tom, co přesně chcete zlepšit, jen víte, že jste obecně poněkud nespokojení se životem.

Položte si pár otázek, a nebojte se ani těch nepříjemných, týkajících se vašeho osobního života, vztahu s partnerem, vztahu s rodinou, pracovní výkonnosti, nakládání s penězi, trávení volného času a tak dále, a popravdě si na ně odpovězte. Můžete si také kvalitu života v těchto oblastech obodovat třeba na škále jedna až pět.

2. Analyzujte své silné stránky, slabé stránky a příležitosti

Studie ukazují, že většina lidí vnímá své slabé stránky jako něco, v čem se snadno zlepší, a zároveň si myslí, že o své přednosti nikdy nepřijdou. Ale tak jednoduché to není – na vylepšení slabin si budete muset máknout, stejně jako dá práci udržovat silné stránky.

3. Jasně definujte své cíle

Už máte jasno, v kterých oblastech života byste na sobě chtěli zapracovat především? Sepište si je, ale nedávejte jim zatím žádné konkrétní pořadí – každopádně by měly být konkrétní a realistické, pokud tomu tak nebude, skončíte nejspíše někde v půli cesty. Nemůžete si například jako cíl dát „zhubnu“, musíte si říct o kolik a za jak dlouho.

4. Stanovte si priority

Je jasné, že některé výzvy jsou naléhavější, a proto byste je měli zvládnout jako první. Některé půjdou splnit rychle a jiné jsou dlouhodobější. Zamyslete se nad tím a stanovte si pořadí, v jakém je budete plnit, někdy samozřejmě budete nejspíše usilovat i o více věcí zároveň – to je v pořádku, pokud je reálné to zvládnout.

5. Nastavte si milníky

Když se vydáte na cestu sebezdokonalování, je dobré mít nějakou formu milníků nebo termínů, které chcete dodržet – donutí vás to pracovat tvrději a zároveň se tak spíše přiblížíte k dosažení hlavního cíle. Chcete například urovnat vztahy s otcem, s nímž jste se roky neviděli? Tak si stanovte jako cíl, že si zatím občas budete volat. Pak můžete pokročit k dalšímu bodu.

Bez chyb to nepůjde, ale to je normální

„V první řadě si ujasněte, co je důvodem změny. Proč a co vám zrovna toto konkrétní předsevzetí v budoucnu dá. Této myšlenky se držte až do doby, než se vám změny podaří úspěšně dosáhnout. Za každý úspěch se nebojte odměnit a pochválit. Najděte si jednoduše nějakou pozitivní motivaci. Člověk není automat, může chybovat, mohou mu dojít síly. Tím se netrapte, jestliže se na chvíli musíte zastavit, udělejte to. Klidně si v průběhu předsevzetí upravujte, nemusíte jej dodržet na sto procent, přizpůsobte si jej podle aktuálních potřeb,“ doporučuje například web psychologickeclanky.cz.

Berte to každopádně tak, že sebezdokonalování neboli osobní rozvoj je nepřetržitý proces, který vlastně nikdy nekončí. Ale pokud si ujasníte, o co vám jde a proč, spíše přijdete na to, jak toho dosáhnout. A zároveň díky tomu můžete lépe porozumět sobě a svým potřebám.