Pokud se touto ne zcela známou a rozšířenou tradicí necháme vést a inspirovat do každodenního života, můžeme hodně získat: uzdravit bolístky duše, ukotvit svůj mentální klid, harmonizovat zdraví těla, harmonizovat vztahy, které žijeme, a začít prožívat více radosti a spokojenosti v životě.

Řeč je o hluboce léčivém potenciálu objetí a polibku. Zatímco v pondělí 5. července oslavíme Mezinárodní den objetí zdarma, tak hned v úterý 6. července můžeme zahájit Světový den polibku políbením svých nejbližších…

Slova nestačí na všechno

Člověk jakožto tvor vzdělaný komunikuje jak slovy, tak řečí těla. Někteří jedinci tíhnou spíše k intelektuálnímu způsobu předávání informací – tedy volí racionální cestu správné volby slov své košaté zásoby… Pokud se však ne/vědomě zaměříme pouze na tento způsob komunikace a tak nějak pozapomeneme na vzájemný dotek, začneme strádat a chřadnout. Nejprve emočně a poté i po fyzické stránce.

Potřebu dotyku máme otisknutou v buněčné paměti

Všechny bytosti jsou velmi citlivé na dotek, člověk není výjimkou. Existují dokonce vědecké studie, které zkoumají celkovou imunitu a současně také odolnost ve zvládání stresu u myší. Ty, které se po narození těší matčině péči a olizování, vykazují vysokou odolnost při zvládání nečekaných překážek, tedy stresu, a mají i daleko odolnější imunitu než ty, kterým se myší matka po narození nevěnuje.

Léčivá síla dotyku a objetí

Některé děti se rády mazlí, jiné méně, fyzická potřeba dotyku, alespoň při emočně zatěžujících a jinak vyčerpávajících situacích, přetrvává po celý život. Když jsme unavení, máme za sebou náročný úkol nebo se cítíme frustrovaní, smutní, vyprahlí… Vnímavý partner, kamarádka, rodič či sourozenec nabídne svou náruč. Do otevřené náruče doslova rozpouštíme své emocionálně-duševně-tělesné napětí a traumata. Objetí posiluje, ukotvuje, vrací nás do našeho středu.

Proč tomu tak je, vysvětlují mnohé studie vědních oborů, jako jsou neurovědy, epigenetika, kvantová fyzika… Samotný příjemný fyzický kontakt mění složení krve a pomocí různých neurotransmiterů doslova povzbuzuje k projevu uzdravující geny našeho genofondu a pomáhá tlumit ty, které nesou informaci genetického zatížení nemocemi.

5 nejen zdravotních důvodů, proč se objímat a líbat

  • Pocit harmonického fyzického kontaktu, vzájemného doteku, polibku či objetí spouští vylučování hormonů radosti a zdraví. Hormony jako serotonin, oxytocin, vasopresin, dopamin, ale také růstový hojivý hormon nejenže ovlivňují naši náladu, ale také redukují bolest a celkově zklidňují (v dnešní době přetíženou) mysl.
  • Objetí či polibek zvyšuje naši odolnost a celkovou imunitu. A to hned dvěma cestami: Vnitřní cestou pomocí působení výše zmíněných hormonů, které eliminují stresové hormony blokující imunitní systém, a vnější cestou fyzického kontaktu, při kterém zdravě trénujeme svou primární imunitu při dávkovaném předávání virů a bakterií, kterých je kolem nás více než lidské populace.
  • Objetí a polibek harmonizuje a ukotvuje naše vztahy. Každý máme jiný „jazyk lásky“ – někdo více slovní ujištění, jiný dotyk, třetí dárky… Ale pokud svůj ranní pozdrav a večerní přivítání obohatíme o pevné objetí, podpoříme tím vzájemné nejen partnerské, ale celkově rodinné napojení.
  • Pevné objetí a políbení snižuje zatížení stresem, krevní tlak a celkově pomáhá v procesu uzdravování civilizačních chorob. Ty totiž do vysoké míry souvisí se stresovým zatížením. Podle některých studií má tělesný kontakt výborný vliv na redukci stresu, úzkosti a napětí díky snížení hladiny stresových hormonů, jako je kortizol, adrenalin a noradrenalin.
  • Vhodný fyzický kontakt zvyšuje sociální důvěryhodnost. Výzkumy naznačují, že doprovázení dotykem a objetím zvyšuje naši společenskou důvěryhodnost a oblíbenost. Objetí s vesmírným přesahem

Už jste někdy zažili ponor do časoprostoru bez limitů během objetí či polibku? Ten moment, kdy ztratíte pojem o čase i místě, kde se nacházíte, a za zavřenými víčky vidíte celý Vesmír? Gratuluji! Věřím, že většině z nás se toto již poštěstilo… V těchto momentech zažíváte kompletní restart mysli a těla. Fyzický kontakt této úrovně má ten nejvyšší uzdravující potenciál. Vyhledávejte ho a dopřávejte si ho.

Co můžeme udělat dnes, neodkládejme na zítřek

Objetí i polibek je zdarma, nic nestojí a přeci je to velmi hodnotná investice do našeho zdraví, duševní pohody, harmonických vztahů a celkové životní radosti. Polibek i objetí působí synergicky, tedy obě strany z něj mají takový prospěch, který vysoce přesahuje prospěch toho, co by si každý jednotlivec mohl dopřát sám. Objetím rozdáváme radost, zdraví a pohodu. A i my sami se díky němu uzdravujeme. Pojďme se přátelsky, láskyplně a citlivě objímat.

Zdroj:
https://www.databazeknih.cz/knihy/sila-zeny-pruvodce-uspesnym-zivotem-pro-kazdou-zenu-8845