Přiznejme si, kdy se vám poštěstí zůstat téměř celý rok doma s rodinou? Pamatujete si ten kolotoč, kdy musíte ráno vstávat, rychle vypravit děti do školky a do školy, do práce, z práce rychle rovnou na kroužky, pak večeře a v devět hodin padáte do postele zcela vyčerpaní? Nejednou jsme si na tohle stěžovali. A nyní většina z těchto povinností odpadla. Zůstali jsme sice uvěznění doma – ale se svými nejbližšími. Je to ten největší dar, který jsme si mohli přát. Všichni jsme najednou poznali kouzlo všedních dní – kdy je každý den jako druhý. Proč se můžeme v rutině vyžívat?

Rutina totiž znamená mnohem míň stresu. Díky ní máme víc času na to, co má pro nás smysl a co nás těší. Pomůže nám dělat věci rychle a bez delšího rozmýšlení. Dává nám pocit jistoty. V době, kdy nám náš program mohlo nabourat tolik jiných věcí, se dá těžko všechno a v pohodě zvládnout. Kouzlo všedních dní spočívá v tom, že i když máme plný diář úkolů, víme naprosto jistě, jak na ně díky našemu jistému okolí. Neznamená to, že každý den bude úplně stejný. Můžete si ale jednou týdně naplánovat nákup, dvakrát týdně si jít zaběhat a každé ráno si sednout s výbornou snídaní a knihou. Nemusíte být nikde načas, nemusíte nikam zbytečně cestovat. Dokonce ani ti nejmenší nepotřebují neustále zábavní parky, skluzavky a zoo. Stačí jim jízdní kolo a sem tam zábava v lese. Opravdu je tohle náročnější než pobíhání z jednoho kroužku na druhý?

Jak by měla rutina vypadat?

Neexistuje žádná ideální podoba pro všechny. Každý si dokáže najít svůj vlastní rytmus, pokud má čas naslouchat svému tělu a duši. Obecně se ale dá říct, že je důležité si ráno říct, jaké povinnosti nás ten den čekají, a podle toho pomalu a s rozmyslem postupovat. Pokud o sobě víte, že vám dělá problém se ráno vypravit z domu, neplánujte si schůzky na brzké ranní hodiny. Dopřejte si ten luxus a vše, co jde, plánujte na odpoledne. Dopoledne si naopak dopřejte čas pro sebe a vydatnou snídani. Vaše tělo vám poděkuje. Nejenže se zlepší vaše zažívání, dokonce zmizí vrásky a šedé vlasy. Je dobré si říct, že tyto návyky pracují pro vás. Ne naopak.

Rutina zároveň neznamená pouze zažitý rytmus. Naše tělo rytmus miluje – od narození žijeme v jistém cyklu, který se opakuje. Rutina netvoří celý náš den, pouze nás tím dnem poněkud jemně provází, abychom si dokázali užít vše okolo sebe opravdu s chutí. Všední dny nám vytváří prostor, abychom mohli žít naplno, protože díky rutině poznáme více sami sebe a spíš si uvědomíme, co vlastně chceme a nechceme dělat.

Rutina není nuda. Naopak. Pomáhá nám, abychom byli výkonnější, kreativnější, vyrovnanější a vnímavější vůči svému okolí. Pomáhá nám oprostit se od věcí, které jsou v našem životě zbytečné a vlastně je ani nepotřebujeme. Je to takový malý most k minimalismu a k lásce k sobě samému.