Zažívací obtíže, nadýmání, svalové napětí, záněty v očích, bolesti hlavy, studené ruce a nohy, premenstruační syndrom… to a mnoho dalších příznaků pocítíme, když nefungují správně naše játra. Hlavní orgán detoxikace má více než 500 různých funkcí. Zodpovídají za metabolismus tuků. Podílí se na trávení tím, že vytváří žluč, která v žaludku umožňuje vstřebat živiny z jídla. Pro ženy jsou játra důležitá kvůli produkci hormonů a zvládání emocí.

Právě na jaře probíhá největší čištění organismu, při němž játra hrají stěžejní roli. Proto bychom je neměli přetěžovat nevhodnou stravou, ale naopak je podpořit v jejich práci. Po zimním hodování je třeba odlehčit jídelníček a dát tak tělu příležitost, aby se mohlo samo vyčistit.

Žádné radikální kroky

Od 14. února do 16. května je ideální doba pro jarní úklid našeho organismu. Věděli to i naši předci, kteří v době před Velikonoci drželi čtyřicetidenní půst. Očistné kúry přitom nemusí být nijak radikální. Tělo si s toxiny poradí samo, pokud vyživíme orgány a hlavně posílíme játra a vyčistíme krev. Počítejte ale s tím, že čím víc je vaše tělo zaneseno toxiny, tím silnější mohou být příznaky detoxikace, jako jsou únava, zácpa, podrážděnost, svědění kůže nebo bolesti po těle, jako když na vás leze chřipka. Proto je vhodnější, zvláště pokud nemáte s detoxem žádné zkušenosti, volit mírnější formy. Pro začátek bude stačit, když omezíte nebo úplně vyřadíte cukr a bílou mouku a celkově odlehčíte jídelníček. Detoxikace je proces, který by měl vašemu tělu ulehčit, ne ho zatížit.

I detox může chutnat

Doporučujeme ubrat ve stravě živočišných tuků, které najdete v tučném masu, uzeninách, tučných mléčných výrobcích a sýrech. Dobře tělu udělá, když omezíte pečivo, kávu, alkohol a sůl. Dejte přednost obilovinám a zelenině. Zařaďte oves, žito, špaldu, ječmen (kroupy), rýži natural, čočku, mungo, hrách a cizrnu.

Zkracujte dobu vaření i pečení v troubě. Místo smažení na olejích se snažte více vařit, napařovat, blanšírovat. Používejte koření, které zlepšuje zažívání, jako kmín, pepř, kurkuma nebo tymián, pro detoxikaci se doporučuje zejména koriandr. K hlavním jídlům přidávejte naklíčené luštěniny – mungo, čočka, cizrna, vojtěška alfa alfa – nebo lžíci kvašené zeleniny.

Co pít?

Pitný režim pomůže odplavit z těla vyloučené škodliviny. Každou hodinu nebo dvě vypijte sklenici čisté, ideálně filtrované vody s citronem či jablečným octem (nejlépe po ránu nalačno alespoň půl hodiny před snídaní). Kyselá chuť čistí játra. Zařaďte zelený čaj, působí antioxidačně a zlepšuje metabolismus. Doporučujeme i horkou vodu s citronem či zázvorem. Tělo je hydratované, když hodinu po jídle necítíte žízeň.

Hýbejte se a spěte

Každý den alespoň 30 minut cvičte nebo choďte. Skvělá je procházka v lese. Pohyb udržuje krev v oběhu a vyplavuje toxické tekutiny z těla, které se vám hromadí v lymfatickém systému. Stačí už ležet na zádech a opřít si nohy rovně o stěnu na 20 minut a uvidíte rozdíl. Zajděte si do sauny, na masáž, na jógu nebo se protahujte, abyste podpořili proudění krve a lymfy. Nebo si udělejte teplou lázeň.

Spěte alespoň 7 až 8 hodin a ulehejte před půlnocí. Játra jsou aktivní mezi 23. a 3. hodinou, kdy stahují krev z celého těla, aby mohla proběhnout očista. Proto je třeba v tento čas tvrdě spát. Když v tento čas nenecháme játrům prostor pro odpočinek, bude docházet k přetížení toxiny. Pro posílení motivace se každý den můžete změřit v pase, v bocích a zvážit a zjištěné hodnoty zapisujte.

Spoustu další inspirace na zdravé jarní recepty, pohyb a duševní pohodu najdete v našem jarním speciálu Zdravý detox, který vyšel 11. února 2021. K dostání v našem e-shopu a ve vybraných trafikách.

Potřebuje vaše tělo detoxikaci?

Trápí-li vás některá z následujících nemocí, poruch či potíží, pak je namístě nějaká forma detoxikace:

  • únava
  • otoky a zadržování tekutin
  • zácpa (pokud chodíte na velkou méně jak jednou denně, trpíte zácpou!)
  • průjem, dráždivý tračník nebo reflux
  • alergie, vyrážky
  • astma, problémy s dutinami
  • deprese, obavy
  • potíže se soustředěním
  • bolesti hlavy
  • nespavost
  • nepravidelnost menstruačního cyklu
  • přibývání na váze a problém se zhubnutím
  • špatná pleť – akné, ekzémy, lupénka
  • bolest kloubů nebo svalů
  • autoimunitní onemocnění
  • jakákoli chronická nemoc