Aby bylo jasno, není žádnou předností nevzít si v létě ani týden či dva volna. Takové uvažování by mělo zůstat v minulosti. Odpočinek je potřeba nejen k regeneraci fyzických i psychických sil, ale berte ho i jako čas na to, abyste se trochu zamyslili nad tím, kam vlastně směřujete a proč.

1. Zvažte konečně nějaký kurz

Možná už dlouho uvažujete o tom, že byste se zapsali do nějakého jazykového kurzu nebo že si zvýšíte vzdělání v oboru, v němž působíte. Neříkáme, že to máte udělat hned toto léto, ale využijte letní čas k tomu, abyste si řekli, co se vlastně chcete naučit a kolik času či peněz tomu hodláte věnovat.

Pak si můžete začít hledat vhodný kurz, včetně referencí na něj s tím, že termín zápisu si klidně stanovte na září – abyste měli dost času domluvit si například hlídání či vyzvedávání dětí nebo třeba posun pracovní doby, pokud to bude potřeba.

2. Řekněte si o zpětnou vazbu

Tohle možná bude vyžadovat nějakou odvahu, ale zkuste ji v sobě najít – a poprosit svého šéfa o nějakou neformální zpětnou vazbu. Léto je k tomu vhodné mimo jiné i proto, že celkové pracovní tempo bývá uvolněnější a šéf si na vás možná udělá čas snáze než během hektického pracovního roku.

3. Jděte na kafe nebo na oběd s kolegy nebo přáteli

Jak tohle souvisí se sebezdokonalováním? Docela dost, protože na podobném neformálním setkání – s kolegy z práce nebo s přáteli – se můžete dostat k probírání věcí, ke kterým se jinak nedostanete, a to vás může posunout dál. Nejde o to, aby se vás sešlo co nejvíc a abyste popíjeli až do rána, ale spíše to berte jako místo pro rozhovory hlubší než jindy.

4. Konečně rozjeďte svůj vedlejší projekt

Zní to možná až moc velkolepě, ale nemusí hned jít o rozjíždění celé firmy, to vůbec ne – ale například začněte psát blog, když o tom už roky uvažujete, nebo své pravidelné cvičení povyšte a udělejte si cvičitelský kurz, abyste mohli vést své vlastní hodiny. Nebo se začněte věnovat dobrovolnictví v oblasti, která vás zajímá.

5. Už od rána jinak

Jakmile je toho na nás moc, mezi prvními mizí naše předsevzetí a dobré návyky týkající se cvičení, zdravého jídla či spánku. A jak asi taky dobře víte, je dost těžké se k nim zase vrátit – ale věřte, že během léta je to snazší než jindy, a proto to určitě zkuste. Když například nemusíte každé ráno vypravovat děti do školy, určitě najdete deset, nebo raději dvacet minut na ranní cvičení, co říkáte?

Zdroj:
https://www.forbes.com/sites/tamiforman/2018/07/25/5-self-improvement-projects-to-tackle-this-summer/?sh=1c5b6e450ba1