Nyní je ovšem čas vytvořit si cestu pro úspěch, Jednoduchými triky, jak udržet své fitness novoroční předsevzetí, je přijmout, že dostat se do formy a udržet se v ní nebude vždy úplně snadné a jednoduché. Ale ta odměna a výsledek na konci bude stát vždy za to! Za tímto účelem proto zvažte následující tipy, jak se můžete držet svých novoročních předsevzetí a konečně v nich uspět.

1. Zapomeňte na termín „novoroční předsevzetí“

Slovní spojení „novoroční předsevzetí“ je notoricky spojováno s nedodrženými sliby a polovičatými pokusy o sebezdokonalení. Z tohoto důvodu se vyvarujte vyslovení výše zmíněného termínu v souvislosti se svými velkými cvičebními a stravovacími plány. Novoroční předsevzetí jsou silně svázána s lednem, konkrétně se začátkem tohoto měsíce. Proto není divu, že v únoru nebo březnu nemají žádnou hodnotu.

Místo novoročního předsevzetí si stanovte jasné a zároveň malé cíle. Takové, které budou realistické, abyste jich mohli v klidu a úspěšně dosáhnout. Měly by být konkrétní a jasně představitelné.

2. Svůj velký cíl si rozdělte do menších

Každý si dává velký cíl, ke kterému je cesta dlouhá a krkolomná. To si však lidé často neuvědomují a hned na začátku si vytyčí cíl, který není příliš reálný. K velkým cílům se musíte zkrátka dopracovat po malých krůčcích. Dosáhnutí velkého cíle může totiž trvat i několik měsíců, a to se může zdát příliš skličující.

Kromě svého hlavního cíle si vytvořte menší, které po jejich splnění poskytují okamžitý a příjemný pocit úspěchu a zároveň ukazují váš dosavadní postup. Tyto menší cíle mohou být úplně jednoduché, a přesto vás přiblíží k většímu cíli.

Ukažme si na konkrétním příkladu, jak vypadá takový efektivní malý cíl: Jít tento týden alespoň dvakrát běhat na 45 minut. Každý běh a pokrok, který na této cestě vysledujete, vám dá něco, co si můžete v daný okamžik odškrtnout ze seznamu, což může být časem velmi motivující, než kdybyste se soustředili pouze na jediný dlouhodobý cíl, jako je například zhubnout 20 kg.

3. Podělte se o svůj novoroční plán

Řekněte svým blízkým a lidem v okolí, co chystáte a pro co nového jste se rozhodli. Sociální podpora vám pomůže k tomu, abyste byli zodpovědní a snadněji své cíle dotahovali do konce. Pokud trávíte čas na sociálních sítích, přidejte se do komunit, kde mají lidé stejné priority. Podělte se s nimi o své cíle, úspěchy i neúspěchy. Uvidíte, že se vám dostane nespočet vzájemné podpory, pochopení a vy tak budete více motivováni své rozhodnutí dotáhnout do zdárného konce.

4. Vyzkoušejte online tréninky

Není lepší způsob, jak se zavázat ke cvičení, než si předplatit online lekce. Ty vám pomohou k tomu, abyste svých cílů dosáhli rychleji. A i když se vám nebude chtít cvičit, stejně nakonec půjdete, protože jste si za lekce zaplatili a nové online cvičení je pro vás připravené. Mít ve svém plánu online lekce, i když se jedná o trénink jednou či dvakrát týdně, vám pomůže připravit se na úspěch.

5. Plán po celý rok, nejen na leden

Připomeňte si svůj závazek skrze zdravý životní styl, cvičení a napište si své malé cíle včetně toho velkého na zbytek zimy i na jaro. Už v březnu byste měli vědět, že v sobotu ráno vás čeká dlouhá procházka nebo půlhodinový běh. Zavázat se k harmonogramu na tak dlouho dopředu znamená, že se plány mohou změnit. A ano, je reálné, že někdy cvičení vynecháte, nebudete se cítit ve své kůži nebo vám váš plán naruší nečekaná situace. Stejně tak si někdy dáte nezdravé jídlo nebo se neudržíte na uzdě před narozeninovým dortem vaší kamarádky. Není to však známka toho, že byste se měli svých cílů vzdát. Je to prostě život, a ne vždy jde vše podle plánu. Takže pokračujte dál – každý nový den nám umožňuje nové příležitosti, jak pracovat na svých předsevzetích, které se týkají zdraví a kondice.

Proč lidé často selžou, když si dají předsevzetí?

Podceňují plánování

Hubnutí znamená změnit svou dosavadní zajetou rutinu. Ať už vaříte zdravá jídla doma, nebo si jdete zacvičit do posilovny, je důležité mít pokaždé plán. Naplánujte si proto čas na přípravu jídla, vaření, nákup potravin, cvičení doma nebo cestu do fitness centra.

Nedostatečná motivace

Pokud chcete uspět v každé životní oblasti, tak musíte mít neustálý přísun motivace. Pokud jste si vybrali předsevzetí ve spojitosti s hubnutím jen proto, že tak učinily i vaše kamarádky, nebudete mít dostatečně silný důvod tento závazek dodržet. Zamyslete se spíše nad tím, proč byste chtěli také zhubnout. Možná se chcete cítit lépe, chcete mít krásně pevné tělo nebo chcete být zdravější a v kondici. Vždy si zkrátka najděte něco, co vás bude motivovat.

Žádná podpora

Sdílení vašich cílů vám pomůže zůstávat na správné cestě. Mít vedle sebe partnera, který vás povede k odpovědnosti a podpoří vás, je skvělé. Stejně tak jako nalezení parťáka, který s vámi půjde do posilovny rád, vám pomůže zvýšit vaši návštěvnost fitcentra. Z tohoto důvodu vyhledejte někoho, kdo sdílí vaše předsevzetí nebo má stejné cíle.

Nereálné cíle

Stanovení nereálných cílů může způsobit velké zklamání a selhání. Proto mějte vždy na paměti, že úspěch spočívá v malých krátkodobých cílech.

Uklouznutí, které vykolejí

Někdy malé uklouznutí, jako je vynechání cvičení nebo snědení čokolády, vás může vykolejit z celého vašeho předsevzetí. Ale nemusí to tak být, pokud si připustíte, že chybovat je lidské a že každý z nás chybuje, stejně jako že nikdo nikdy není úplně stoprocentní. Zaměřte se proto na to, abyste se další den vrátili na správnou cestu, místo abyste se bičovali a ihned vzdali vše, za čím jste celou dobu šli.