Čínské úřady po té, co v jejich zemi ustupuje koronavirus, zveřejnily odhad, že přibude žádostí o rozvod. Psychologové se nediví. Několikatýdenní nucený společný pobyt okořeněný navíc obavami z nákazy či existenčními starostmi dokáže zacloumat i poměrně pevnými vztahy.

Třeba proto, že člověku zoufale chybí možnost být sám se sebou, dělat něco svého, což je pro psychické zdraví a celkovou odolnost mimořádně důležité. Bohužel, teď mnoho lidí tuhle možnost nemá. „Za normálních okolností na sebe mám času málo, ale můj čas byl alespoň ten mezitím, než jsem odvedla děti do školky a školy a zasedla k práci – někdy to byla jen cesta vlakem s koukáním z okna, jindy kafe s kamarádkou, případně čtení si, občas jsem stihla i jógu. Z tohohle teď nemám nic a cítím, že mi dochází energie,“ popisuje Pražanka Klára.

Když chybí rovnováha

Přišla i o chvíle doma, protože práce s dvěma dětmi za zády ji zabere více času než obvykle, navíc ji na rozdíl od muže zalezlého v pracovně dělá v kuchyni, takže je stále tak trochu na ráně – kdokoli doma něco chce, obrací se na ni.

Frustrujících momentů je více – stírá se rozdíl mezi prací a časem pro rodinu, nestačí, že si člověk dokáže dobře zorganizovat práci, protože do hry vstupuje příliš mnoho proměnných. Lidem chybí i chvíle obyčejného nicnedělání a mohou pociťovat negativní nálady, které si v případě nějaké vypětí vylévá na ostatních.

Odborníci pro to mají pochopení. „Pro harmonii ve vztahu je důležitá rovnováha mezi časem stráveným společně s rodinou a přáteli a časem stráveným odděleně. Každý partner přitom potřebuje i čas jen sám na sebe a své vlastní aktivity či koníčky, což lidé během karantény postrádají,” cituje web Psychology Today psychology Rob Pascalea a Louise Primaveru.

Trvejte na svém čase

Jinými slovy, i když jste spolu doma jako rodina, všichni nadále zůstáváte individualitami, se svými potřebami. Abyste fungovali jako celek, je potřeba naplňovat je.

Jak z toho ven? I když to bude organizačně složitější, zkuste tenhle čas, ideálně po dohodě s partnerem, najít. Tady máte pár tipů a předem ještě jedna rada: snažte se nedělat příliš věcí najednou a taky se vyhněte změnám ve stylu „dobře, tohle je můj čas, ale zvládnu to i s dětmi“. Pravidla jsou k tomu, aby se dodržovala.

Vstaňte dřív než ostatní, dejte aspoň čtvrt hodiny cvičení nebo meditace, uvařte si kafe a něco si přečtěte.

Můžete chodit někam blízko ven? Naplánujte si denně půlhodinu venku jen sami pro sebe a skutečně tenhle domluvený čas využijte, nevymlouvejte se na práci, neberte s sebou děti.

Pokud pracujete, stanovte si pevnou denní dobu – třeba hodinu či dvě, kdy vás nikdo nesmí rušit. Pomůže, když si na uši nasadíte sluchátka s oblíbenou hudbou.

Rozdělte si víkendy, nebo aspoň jeden víkendový den tak, že půlku času budete mít děti na starost vy, druhou manžel. Ve společný čas s nimi buďte naplno, druhá půlka je jen vaše, i kdybyste ji měli prospat nebo strávit koukáním na seriály.

Buďte na síti. Ne proto, abyste trávili čas surfováním, ale abyste si mohli popovídat s přáteli, ať už přes chat nebo přes volání s kamerou. Když je to s videem, nejspíše se kvůli tomu budete chtít i lépe obléknout, učesat, díky tomu se budete cítit lépe a i to se počítá.

Střídejte se. I když třeba za normálních okolností vy doma vaříte, protože muž vždycky vyzvedává děti, teď se o podobné domácí činnosti podělte – týká se to nejen přípravy jídla, ale třeba i ukládání dětí. A samozřejmě, zapojte děti.

Zaveďte nové rituály. Můžete si třeba večer před uložením dětí říci, co se vám všem ten den povedlo, co se vám líbilo, co koho potěšilo. Tím sice čas nezískáte, ale je to docela dobrá zpětná vazba, zjistíte tak, co funguje a co ne. Nebo si můžete ráno u snídaně říct, co kdo ten den plánuje a potřebuje zvládnout.

Plánujte i společné chvíle. Zatímco přes den se snažíte pracovat a najít pro každého jeho individuální rozvrh, večer se naopak sejděte třeba u sledování nějaké filmu, ať už jen s partnerem nebo i s dětmi.

Nepijte víc, než obvykle. Pokud jste zvyklí si s partnerem dát večer sklenku vína, udržujte tento zvyk. Ale nepijte víc než předtím, mohl by z toho být další zbytečný spor.

Neznamená to, že se nemáte rádi!

I když jste oba doma unavení, mluvte spolu o tom, co cítíte. Neshazujte pocity svého protějšku ani se nesnažte dokázat, že to máte těžší. Hledejte den po ni rodinné nastavení, které budou dobře fungovat.

Neutápějte se ve výčitkách, že vaše vyčerpání, frustrace a nedostatek energie jsou projevy toho, že snad nemáte svého partnera nebo svou rodinu rádi. Nad články a lidmi, kteří tvrdí, že lidé, kteří se milují, si nemohou lézt na nervy, mávněte rukou. Zvládnout podobné výjimečné situace jsou náročné.

Mimochodem, nevyčítejte si třeba ani to, že na rozdíl od sousedek či kamarádek nešijete roušky a nenakupujete seniorům. Pokud například pracujete, držíte svoji nebo nějakou jinou firmu nad vodou a to je taky potřeba.