V životě většina z nás zažije několik nepříjemností – rozvod, autonehoda, úmrtí někoho blízkého. Vždy když slyšíme o něčem takovém ve zprávách nebo od známých, říkáme si: „Bože, jen ať se tohle nestane mně.“ Díky tomu se ale ocitáme v neustálém zajetí strachu. Ještě ke všemu máme pocit, že se nepříjemné a negativní události dějí nám. Co kdybychom připustili možnost, že věci se prostě dějí. O tom, zda se jedná o něco dobrého nebo špatného, rozhodujeme jen my. To my dáváme věcem a situacím význam. Není třeba si brát jakoukoli takovou událost osobně.

Dobré a špatné

Už v pohádkách před spaním nám rodiče jasně stanovovali dobro a zlo. Nikdy nic mezi tím. Naše mysl má ještě ke všemu tu úžasnou vlastnost soustřeďovat se jen na to špatné. Dokonce někdy takové negativní události a senzace doslova vyhledáváme. Co kdybychom ale na chvíli připustili, že svět není tak špatný, a soustředili se na to pozitivní. Nikdo (Svět, Bůh, kdokoli) se nám nesnaží naschvál do života vnášet negativní věci. I události, které se na první pohled můžou zdát jako negativní, do našich životů nějakým způsobem zapadají a mají pro nás nějaký vnitřní smysl. Tento smysl možná v tu chvíli nevidíme. Možná to je ale jen jisté popostrčení v našem životě, abychom udělali krok k sobě samým.

Stačí si uvědomit, že svět kolem nás je prostě jen takový, jak o něm smýšlíme. Svět kolem nás vidíme pouze vlastní optikou, kterou mu propůjčujeme. Nakonec i zde platí pravidlo, že to, co očekáváme a čeho se nejvíc obáváme, se nám nakonec stane. Neznamená to, že bychom hned museli být nesnesitelní „sluníčkáři“, kteří se na svět stále jen usmívají. Život nám někdy nakládá víc, než dokážeme sami unést. Je naprosto v pořádku ponořit se do smutku, truchlit a plakat. Rozhodně v takových událostech ale není nic osobního.

Čas pro změnu

Pokud nám život naloží, zármutek prožijte tak, jak potřebujete. Klidně několik dní nevykročte z bytu. Ponořte se do smutku a posmrkejte všechny čisté kapesníky. Co vám ale život takovou událostí chtěl říct? Možná že je čas pro změnu. Možná že život, jaký v tuto chvíli žijete, bude jiný – neobracejte se k tomu zády. Pokud o světě kolem sebe nesmýšlíme pouze se strachem a obavami, dokážeme každou takovou negativní událost přetvořit v něco úžasného. Stačí si připustit, že se to děje právě proto, abychom my byli přetvoření a otevřeli svou mysl změně.

Nepříjemné věci se ději. Pokud si je ale nebudeme brát příliš osobně, můžeme v takovou chvíli vstát jako fénix z popela. Ne nadarmo se říká, že vždycky všechno nějak dopadne. Zda to bude dobře nebo špatně, je zase jen naše osobní vnímání. Ve skutečnosti není nic jen bílé a černé. Oproštěním se od strachu se dokážeme poprat naprosto s čímkoli.