Jaro je obdobím obnovy, znovuzrození. Příroda, zvířata i lidé jako by se probouzeli ze zimního spánku, všechno si říká o nový příval energie. Ale člověk sám je místo toho občas tak unavený, že sotva vstane z postele.

Příčiny to má různé, včetně dlouhodobého nedostatku spánku nebo nějakého zdravotního problému – na jaře může vypuknout například deprese. Ale většinou to takový průšvih není a stačí udělat v životě pár menších změn, abyste pocítili více chuti do života.

1. Skoncujte s kofeinem

Šokující? Ale začněte o tom alespoň uvažovat. Nemusíte s kávou hned seknout úplně, ale zvažte alespoň zásadní omezení spotřeby. Dobrá káva jako něco, co si užijete jednou dvakrát denně? Určitě ano. Jedno kafe za druhým, které už si ani nevychutnáte? Proč vlastně?

Zatímco malé množství kofeinu může být stimulující, tak pokud ho pijete moc, může vyvolávat úzkost, nervozitu a nespavost. Navíc se sice díky němu vybičujete k větším výkonům, ale ve skutečnosti jedete takzvaně přes závit, místo abyste občas zvolnili, jak by si o to tělo neoklamané kofeinem samo dokázalo říci.

Můžete také zkusit přejít na zelený čaj nebo matchu, které také obsahují povzbuzující látky, ale ne v takovém množství, a navíc s nimi do těla dostanete i antioxidanty zpomalující stárnutí buněk.

2. Zalévejte se jako pokojové květiny

Lidské tělo tvoří ze sedmdesáti procent voda, z čehož je nad slunce jasné, že pokud šidíme příjem tekutin, neděláme dobře. Během dne vodu ztrácíme vylučováním a pocením, zvláště když se namáháme – pokud ji nedoplňujeme, komplikujeme práci svému trávení a začne nám chybět energie, může se přidat i bolest hlavy a silná únava. Nemá přitom smysl čekat, až budeme mít silnou žízeň a suché rty, pít je lepší průběžně.

3. Hýbejte se

Zní to možná trochu zvláštně, pohyb jako lék na celkovou únavu? Ale ve skutečnosti energie plodí energii, a i krátké cvičení nebo menší procházka pomáhají uvolnit endorfiny, zrychlit metabolismus, zvýšit průtok krve a pomoci k tomu, abyste se celkově cítili lépe. Najděte si formu cvičení, která se vám bude líbit, ať už jde o procházku na čerstvém vzduchu, nebo o skupinové cvičení. Nemusíte chodit do posilovny, když vás to neláká, klidně kombinujte pěší turistiku a jógu, kolo a plavání se strečinkem a podobně. Ale ať je to aspoň půlhodina denně.

4. Zkuste to bez sladkostí

Známe to všichni. Jakmile na nás v průběhu dne přijde krize, sáhneme po něčem sladkém, alespoň občas. Cukr vám určitě může rychle dodat energii, ale je to krátkodobý efekt, po kterém následuje další propad a ještě silnější únava. Konzumace průmyslově vyráběných sladkostí totiž vede ke kolísání hladiny krevního cukru, pokud jíte sladkosti často, zahráváte si i s obezitou a následnými zdravotními problémy. Když už, tak je mnohem lepší sáhnout po zdravém mixu komplexních sacharidů a tuků – posloužit mohou například některé mléčné výrobky.

5. Zkroťte napětí

Stres je jedním z největších zlodějů energie, ale v nějaké míře se s ním potýkáme prakticky neustále. Všichni vedeme neuvěřitelně rušný život, snažíme se kličkovat mezi prací, rodinou, požadavky dětí, přátel a tím, že jsme neustále k dispozici a on-line. Stres se může projevit úzkostí, špatným spánkem, problémy s trávením, neschopností se soustředit a uvolnit se. Zkuste například dostat svůj čas strávený on-line pod kontrolu, skutečně nemusíte být na příjmu pořád, nesledujte zprávy ani nic jiného na mobilu před spaním, upravte ložnici tak, aby sloužila skutečně jen ke spaní, jezte pravidelně a vyhraďte si na to čas. A klidně zkuste i meditaci.