Zatímco v mládí vyčerpání nepociťujeme, pokud se s energií nenaučíme hospodařit, vyčerpání nás dostihne v pozdějším věku, kdy se nahromadí stres. Organismus už neregeneruje tak, jak má. „Tělo je geniální stroj. Jdeme si lehnout a spoustu věcí se za tu dobu vyřeší. Jenže uvědomění tohoto nám chybí. A tak zneužíváme této schopnosti sebeopravy. Čím jsme ale starší, tím více potřebuje naše tělo pomoct,“ míní lektorka jógy Zuzana Klingrová. Aby mohlo dojít k přirozené opravě těla v noci, musí všechny systémy fungovat.

Bolesti žaludku, žlučníku, dysfunkce štítné žlázy, přetížení jater, to vše souvisí s nedostatkem energie. Perfekcionismus vyčerpává agní, stres vyčerpává nadledvinky a vyčerpané nadledvinky způsobují únavový syndrom. S věkem také přirozeně ochabují svaly, a tak přicházejí bolesti kolen a kyčlí. Bolesti bederní a krční páteře souvisí s horním a dolním zkříženým syndromem. To vše může špatně zvolený pohyb jenom zhoršit. „Pokud žena dvacet let necvičí a rozhodne se jít třeba na crossfit, víc si uškodí, než prospěje,“ varuje Klingrová. Ani pravidelné lekce jógy ale nemusí stačit – podstatné je, jak je lekce sestavená. „Většina lekcí jógy je stavěných na získání flexibility. Rozvíjení flexibility ale musí jít ruku v ruce s budováním síly. Když silové prvky v lekci chybí, dochází k destabilizaci ramen a příliš nestabilní bederní páteři,“ říká Zuzana.

Žena v různých rolích

Jako ženy jsme kulturou i výchovou podmiňované chovat se určitým způsobem. Existuje jasná představa, jak by měla vypadat dobrá dcera, matka, milenka, zaměstnankyně, kamarádka… Podle naší kultury být ‚dobrá‘ žena znamená uspokojovat potřeby všech kromě svých vlastních. Výsledkem jsou nemoci, psychické i fyzické vyčerpání, úzkosti a deprese.

Deprese postihuje ženy, které mají převahu kaphy, neochotně mění cokoli v životě. Kapha souvisí s produkcí progesteronu a estrogenu. „Právě s přechodem tvorba těchto hormonů klesá, což může vyvolávat u žen depresi, odevzdanost, neochotu se přizpůsobovat. Jak ženy stárnou, přestávají se cítit ženami – to souvisí s pocity nevyrovnanosti, necítí se dostatečně sexy, žádoucí, ztrácí pevnou půdu pod nohama,“ míní lektorka.

Naopak ženy v produktivním věku trpí úzkostnými stavy. „V produktivním věku je pitty hodně, jste-li navíc predominantní dóša pitta, můžete trpět přílišnou urputností a perfekcionismem,“ líčí častou příčinu úzkostných stavů Klingrová. Jóga nám umožňuje poznávat a udržovat ve formě nejprve fyzické tělo, pomáhá ale také zklidnit myšlenky, zaměřit koncentraci dovnitř do těla a lépe naslouchat jeho potřebám. Proto je ideálním cvičením pro udržení dlouhověkosti.

Naslouchat svému tělu

Naše vnitřní vedení na nás působí prostřednictvím myšlenek, emocí, snů a tělesných pocitů. Nepříjemné emoce a pocity máme často sklon ignorovat a zatlačovat dovnitř. Naučily jsme se žít ve stavu neustálé pohotovosti. A tak si říkáme: ,„Teď zrovna nemám čas. Ještě musím vytřít, odvézt děti do školky, uvařit večeři, a teprve pak se budu věnovat svému tělu, svým emocím a pocitům.“

Jenže co se stane, když nepříjemné pocity a emoce odmítáme?

Hromadí se v nás, aniž bychom je přijaly a prožily si je. Kumulují se uvnitř v našich svalech a tkáních a časem se mohou somatizovat v podobě bolestí těla a nemocí. To stejné se děje s mírnou bolestí těla – pokud ji ignorujeme, časem se zvětší. Jóga nám pomáhá nasměrovat pozornost dovnitř do těla a naslouchat sama sobě.

Proto chceme-li být zdravé a aktivní do vysokého věku, každá si musíme vyladit své životní potřeby. Můžeme začít s jednoduchými věcmi:

Když jste unavená, odpočívejte.

Když pocítíte potřebu jít na záchod, jen jděte.

Všímejte si svého dechu v každodenních situacích – je mělký, sevřený, co dělá bránice a pánevní dno?

Všímejte si pocitů a emocí v těle. Učte se pracovat s emocemi.

Přijměte zodpovědnost za svoje emoce. Neviňte za ně okolí, ale ani je nepopírejte. Dopřejte si čas je pojmenovat a prožít. Když chcete plakat, plačte. Nestyďte se za své slzy.

„Mnoho žen se naučilo ‚myslet‘, nikoli cítit, že máme být šťastné. A tak se ve snaze prožít šťastný a naplněný život vyhýbáme nepříjemným emocím. Přitom bolest a smutek jsou přirozenými součástmi života. Jsou také velkými učiteli,“ míní celostní lékařka Christiane Northrupová. Nikdo nemůže prožít život, aniž by nezažil smutek nebo bolest. Ale naše kultura nám říká, že je na nich něco špatného, že se jim musíme za každou cenu vyhnout. Pláč je jedním ze způsobů, jak se naše těla zbavují toxinů. „Slzy uvolňují pittu. Když pláčeme, harmonizujeme tím pittu,“ říká Zuzana Klingrová. Když si dopřejeme emocionální uvolnění, naše tělo, mysl i duch se cítí očištění a svobodní.

Zdroje:

Zdravá žena https://www.databazeknih.cz/knihy/zdrava-zena-od-narozeni-k-prvnimu-poceti-48818

zuzanaklingrova.cz