Jídlo je základ

Zní to možná divně, ale dobrá nálada se stejně jako imunita tvoří v kuchyni. Složení naší stravy totiž ovlivňuje funkci každé buňky v našem těle, a tedy i činnost našeho mozku. Na dobré náladě vám přidá, když zvýšíte podíl potravin s omega-3 mastnými kyselinami (tučné ryby: tuňák, losos, makrela, ořechy, lněné semínko) a vitaminem B12 (mořské plody a mléčné výrobky). Trpíte-li v důsledku depresí nechutenstvím, zkuste doplnit jídelníček o kompletní tekutou výživu Nutridrink, ten dodá tělu bílkoviny, tuky, sacharidy, minerály i stopové prvky ve vyváženém poměru a usnadní vám příjem živin. Koupíte ho v lékárnách. Více na www.vyzivavnemoci.cz.

Dotýkejte se

Způsob, jakým se dotýkáme, může mít zásadní vliv nejen na naše fyzické, ale i psychické zdraví. Je proto důležité, dotýkat se svých blízkých. Láskyplný dotek partnera, kamarádské objetí přináší energii a dobrou náladu. Zajděte si na masáž, patří k nejstarším uzdravujícím prostředkům. Aby vás ale nabila energií, pečlivě vybírejte, kdo vás masíruje - dejte na doporučení a osobní pocit.

Hýbejte se

Krátká ranní rozcvička, rychlá procházka v parku, vyběhnutí do schodů, lekce zumby nebo dobíhání autobusu… to vše vám vžene krev do tváří a zvedne náladu. Mozek při cvičení produkuje endorfiny a enkefaliny, hormony, které působí proti bolesti a způsobují povznesení mysli. Než se vypravíte za psychologem, investujte raději do osobního trenéra. A hlavně se hýbejte pravidelně.

Omezte kávu

Přestože je kofein velmi oblíbený stimulátor, má podle vědců dalekosáhlé následky pro mozek. Kofein totiž snižuje krevní oběh v mozku až o 30 %. Tato nerovnováha se může projevit horším zvládáním stresu, nervozitou, podrážděností, úzkostmi. Potýkáte-li se s depresemi, kávu zcela vynechte.

Posviťte si na blbou náladu

Snášíte-li těžko zkracující se dny, zkuste fototerapii. Terapie světlem patří mezi prověřené léčby psychických poruch. I zdravým lidem pomůže vypořádat se s přechodem na zimní čas i menší dávkou slunečních paprsků. Respektujte pravidla světelné hygieny. Jasné bílé světlo během dne zlepšuje soustředění a odstraňuje pocit únavy. Doma proto nespoléhejte na jedno centrální svítidlo a do místnosti instalujte více zdrojů světla s teplou barvou, které využijete na večer.

Tančete

Žijete v přesvědčení, že na tanec jste dřevo? Nevadí. Tanec je prostředek, kterým můžeme vyjadřovat svoje emoce a komunikovat s okolním světem a je úplně jedno, jak si myslíme, že u toho vypadáme. Skrze rituály spojené s tancem měly primitivní společnosti možnost vyrovnat se s neuchopitelnými skutečnostmi. Začněte tím, že si čas od času doma pustíte oblíbenou muziku na plné pecky a necháte své tělo volně unášet rytmem. Nebo se rovnou přihlaste na kurzy taneční terapie pod vedením zkušeného lektora.

Ven s nimi

Znáte to, sdílená starost je poloviční. Svoje trápení a obavy si proto nenechávejte pro sebe. Domluvte si schůzku s dobrým přítelem, jděte do restaurace nebo na výlet a svěřte se s tím, co vás trápí. Čas od času se každý s něčím potýkáme. Už jen to, že budete o svých pocitech mluvit, vám pomůže získat nadhled.

V dešti a v blátě

Jsou pro vás venkovní procházky a výlety do lesa kratochvílí určenou pro teplé slunné dny? Chyba! Kdo pravidelně chodí do přírody celoročně nehledě na počasí, dělá to nejlepší nejen pro svou imunitu, ale i pro hlavu. Příroda má totiž na naši psychiku harmonizující a zklidňujícící účinky. Vyrážejte do ní, i když fouká studený vítr, prší a je bláto, zkrátka za každého počasí. Dobře se oblečte a zhluboka dýchejte.

Pořiďte si parťáka

Jsou-li vaše mezilidské vztahy komplikované, vsaďte na chlupatého společníka. Zvířata milují své páníčky bezpodmínečně.

Nehrozí, že zraníte jejich city nebo vám budou udílet nevyžádané rady do života. Péče o ně vám pomůže nalézt vlastní hodnotu a zmírnit napětí, stres a pocit osamění. Pes vás donutí vytvořit si denní řád a být více aktivní.

Rituál vděčnosti

Většinou máme jasnou představu o tom, jak by co mělo být. A pokud to ještě nemáme, jsme nespokojení. Zkuste se na svět podívat opačně: místo toho, co ještě nemáte, se soustřeďte na to, co máte. Veďte si deník vděčnosti, ve kterém poděkujete za to dobré. Možná zjistíte, že na tom nejste tak špatně, jak si myslíte.

Zdroj:

www.vyzivavnemoci.cz, magazín Kondice