Možná se vám to moc nezdá, mluvit o osobním rozvoji a sebezdokonalování u dětí. Ale proč ne? Vždyť nejde ani tak o podávání co nejlepších výkonů, ale daleko spíše o to, aby měly svůj život pod kontrolou a dařilo se jim v tom, co je baví a zajímá. Nejde ani o to vychovat z dětí bezohledné ranaře, které půjdou takříkajíc přes mrtvoly, ale pomoci jim ke zdravému sebevědomí je žádoucí.

Je přitom důležité naučit potomky, aby se měli rádi takoví, jací jsou, a přitom je zároveň jemně směrovat k tomu, aby se snažili být lepší. Je důležité pomoci dětem najít cíle, které jsou pro ně reálné a neohrozí je třeba po zdravotní stránce. Pokud by například vaše dítě začalo s drastickou dietou nebo cvičením, zakročte. Stejně tak řešte situaci, kdy by se dítě třeba nějakému koníčku věnovalo natolik, že by kvůli němu málo spalo. Mluvte také o tom, co vy sami děláte na poli sebezdokonalování.

Pomozte svému dítěti rozpoznat jeho silné stránky

Zeptejte se dětí, co na sobě mají rádi, co se jim líbí – řeč by měla být především o vlastnostech, nikoli o vzhledu. Tomu, jak dítě vypadá, jak je hezké, se nevyhýbejte, ale určitě by to neměl být základ toho, jak se samo vnímá.

Identifikujte oblasti, v nichž se mohou zlepšit

Ať už se chtějí stát lepším basketbalistou, nebo touží být přátelštější k dětem, které jsou šikanovány, identifikujte konkrétní kroky, které mohou v těchto oblastech podniknout.

Pomozte jim se sebehodnocením

Pokud například potomek trvá na tom, že je nejlepší ve fotbale široko daleko, opatrně se ho snažte uvést do reality a k tomu, že je nejspíše co zlepšovat. A naopak, pokud tvrdí, že je v něčem nejhorší na světě a že ani nemá cenu, aby se snažil, povzbuďte ho – ale pokud například neumí kreslit, nebaví ho to ani se tomu nechce věnovat, není nutné, aby se v tom snažil zlepšit, když má jiné priority.

Mluvte s nimi

Povídejte si s dětmi o tom, co zažívají, co zažíváte vy, mluvte o tom, že každý má své slabiny a že má smysl se snažit se v něčem zlepšit a zároveň akceptovat, že člověk zkrátka nemůže vynikat ve všem.

Chvalte věci, které může vaše dítě ovlivnit

Možná si myslíte, že své dítě povzbudíte tím, když mu budete říkat, že vypadá dobře, že je hezké. Jenže to je věc, kterou vlastně moc ovlivnit nemůže, na rozdíl od toho, jak se chová a co dělá. Určitě je dobré, když svému dítěti říkáte: „Jsi tak hezký.“ Ale chválit ho za věci, které jsou mimo jeho kontrolu, není užitečné. Daleko lepší je ocenit třeba to, že si potomek sám od sebe vyčistil zuby a připravil věci do školy. Pozor také na přehnané zdůrazňování nějakého výsledku – pokud například neustále mluvíte o tom, že jste hrdí, že syn či dcera napsali test z angličtiny na 100 procent, mohou nabýt dojmu, že skóre je důležitější než všechno ostatní a že je jedno, jakým způsobem ho dosáhne. Lepší je říct, že příprava na test se skutečně vyplatila.

Pomozte jim stanovit cíle

Cílem může být cokoli. Dítě se může chtít naučit plavat nebo si ve škole najít nového kamaráda. Jde o to, aby cíle byly realistické, ale také, aby nebyly zbytečně nízké. Někdy má smysl cíl rozdělit na dílčí kroky – pokud si ratolest chce našetřit na telefon, může být celková suma trochu strašidelná, ale můžete mu ukázat, kolik by si mělo odkládat každý měsíc.