Jak čokoláda podporuje zdraví, vědomý přístup k životu a sebelaskavost

Jak čokoláda podporuje zdraví, vědomý přístup k životu a sebelaskavost
V pondělí 13. září oslavíme Mezinárodní den čokolády. Čím si čokoláda zasluhuje svůj vlastní slavnostní den a co znamená pro vás?

Není čokoláda jako čokoláda

Pokud se budeme bavit o čokoládě, tak o té skutečné, kvalitní a převážně hořké. Existují totiž také čokoládové náhražky. Ty poznáte jednoduše – podle složení: obsahují na prvním místě cukr, pak ztužené tuky a minimum kakaa. V případě, že chcete vedle sladké chuti plně využít i zdravotní přínosy čokolády, sáhněte po balení od dobrého výrobce s minimálně 50% podílem kakaa.

Čím je čokoláda prospěšná pro zdraví těla

1.   Chrání před volnými radikály a zpomaluje stárnutí. Hořká čokoláda obsahuje antioxidanty, zejména flavonoidy a polyfenoly. Bylo prokázáno, že kakao má dokonce tak vysoký obsah těchto látek, že v tomto smyslu předčí i červené víno či zelený čaj. Čím vyšší podíl kakaa čokoláda má, tím vyšší bude obsah antioxidantů.

2.   Chrání srdce a mozek. Flavanoly jsou hlavním typem flavonoidů, které můžeme v kakau najít. Mají velmi pozitivní vliv na zdraví srdce díky schopnosti snižovat krevní tlak a zvýšit průtok krve do srdce i do mozku. Současně mohou také pomoci zabránit srážení krevních destiček, což může snížit riziko cévní mozkové příhody.

3.   Podpora v ochraně proti vysokému cholesterolu a chronickému zánětu. Kakaové máslo v kombinaci s antioxidanty působí ve prospěch tzv. dobrého cholesterolu a současně pomáhá snižovat zánětlivé procesy těla.

4.   Snižuje riziko rozvoje civilizačních onemocnění. Právě díky vysokému obsahu antioxidantů v kombinaci se zdravými a hodnotnými tuky chrání hořká čokoláda před rozvojem civilizačních onemocnění, jako je diabetes 2. typu, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, neurodegenerativní onemocnění, dokonce i rakovina…

5.   Je zásobárnou minerálních látek, tzv. mikroživin. Hořká čokoláda je kromě antioxidantů bohatá na hromadu mikronutrientů, zejména železo, hořčík, mangan, měď, a také obsahuje slušné množství vlákniny.

6.   Přináší mentální pohodu a radost. Je tomu tak díky podpoře produkce endorfinů, hormonů dobré nálady.

7.   Je výrazným stimulantem a podporuje fyzickou i mentální aktivitu. Čokoláda obsahuje také kofein, proto je dobré si ji dopřávat převážně v první polovině dne.

Čím je čokoláda prospěšná pro zdraví mysli

Vedle příznivých účinků na zdraví těla má čokoláda také obrovský potenciál coby nástroj seberozvoje na cestě za kultivací té nejlepší verze vlastního JÁ.

 

Čokoláda jako nástroj seberozvoje podporuje:

1.   Trpělivost a sebekontrola – většina z nás čokoládu prostě miluje. Všichni však víme, že je třeba ji konzumovat v přiměřeném množství. Vědomé nastavení mysli na pár čtverečků denně podporuje naši schopnost sebekontroly, sebeovládání a trpělivosti.

2.   Vědomé jídlo – Díky vědomí, že si čokoládu dopřáváme právě v přiměřeném množství, si její konzumaci skutečně vědomě užíváme. Ochutnávání, kousání, promílání v ústech… věnujeme pak veškerou svou pozornost.

3.   Žít tady a teď – mindfulness – když jíme čokoládu, jsme pouze tady a teď, sami se sebou.

4.   Dovednost ocenit se – čokoláda může být skvělým nástrojem sebeocenění. Za splnění úkolu, který je pro nás důležitý, se jednoduše odměníme čokoládou…

Podpora sebelaskavého přístupu

Pokud ji milujete, dopřejte si ji s láskou, laskavostí k sobě, sami a bez výčitek. Z pohledu neurověd a kvantové fyziky velmi záleží na tom, s jakými emocemi jíme či pijeme. A i když si dopřejeme tu nejlepší superpotravinu nabitou mikroživinami, pokud to bude v doprovodu negativních emocí, je to, jako bychom své tělo zatížili tím nejhorším jedem…

Čokoládu tedy jezme vždy se sebelaskavostí a s vědomím, že nám prospívá na všech rovinách bytí.

ZAVŘÍT REKLAMU
Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.