Když potřebujete vyřešit nějaký problém nebo učinit nějaké závažné rozhodnutí, kde hledáte odpověď? V podobných situacích často jdeme na Google, čteme chytré knihy, radí nám rodina a přátelé, případně se obracíme na odborníky. Často opomíjíme jednu autoritu, která by nám mohla poradit ze všeho nejvíc – vlastní intuici.

Intuice měla mezi vědci dlouho velmi špatnou pověst. Považovali ji za cosi podřadného, co se zcela vymyká nutnému racionálnímu uvažování. To se změnilo – dneska se odborníci na intuici dívají jinak. Třeba jako na schopnost mozku rychle vyhodnotit nějakou situaci na základě vzpomínek a znalostí. Při pohledu zvnějšku to skutečně může vypadat trochu nevysvětlitelně.

Když je intuice chytřejší než rozum

Příkladem budiž třeba šéf skupiny hasičů, kteří stáli v obývacím pokoji a marně se snažili uhasit oheň v kuchyni. Jejich velitel jim náhle rozkázal, aby z místa okamžitě utekli. Za pár chvil se podlaha obývacího pokoje zřítila do ohně v suterénu, který přitom předtím nebyl vidět. Vypadalo to jako zázračné vnuknutí, ale vysvětlení se našlo: šéf hasičů ve skutečnosti podvědomě vyhodnotil několik zvláštních věcí, například to, že v pokoji bylo neobyčejné horko a oheň byl nezvykle tichý. To mu stačilo, aby věděl, že něco není v pořádku, a svým rychlým rozhodnutím zachránil své skupině zdraví, nebo dokonce život.

Intuice je rovněž součástí mnoha kultur prastarých národů, pro které byla uznávaným způsobem poznání a vědění, a její používání se předávalo mezi generacemi. I v současném životě existuje mnoho situací, kdy je intuice užitečnější než rozum.

Skvěle se hodí například v umění, a to nejen při různých improvizacích. O intuici hovoří i některé páry, které tvrdí, že od prvního okamžiku věděly, že k sobě patří – i když tady se nabízí jako vysvětlení i vzájemná přitažlivost daná kompatibilní tělesnou chemií.

Intuice ano, ale bez iracionálních argumentů

Asi se to nedá nijak vědecky vysvětlit, ale někteří lidé skutečně cítí něco jako intuici více než jiní. A i když máte pocit, že k nim nepatříte, určitě jste zažili alespoň to, že jste měli pocit, jako by vás někdo sledoval, ale když jste se otočili, zjistili jste, že to je nějaký váš známý.

Podle specialisty na seberozvoj Gerda Gigerenzera z berlínského Institutu Maxe Plancka k dobré intuici patří i schopnost odfiltrovat nedůležité informace a dále se jimi nezatěžovat. On sám coby vědec také občas používá intuici, když třeba hledá, jakým směrem dále pokračovat ve výzkumu. Gigerenzer varuje před bezmyšlenkovitým používáním intuice, která se spoléhá na iracionální argumenty bez toho, aby nějakou situaci důkladně prozkoumala. Tak by to být nemělo. Můžete se rozhodnout více či méně intuitivně, ale až poté, co vše prozkoumáte včetně různých možností.

Tipy, jak trénovat intuici

1. Meditujte

Síla meditace je známá po celá staletí. Mimochodem, spousta úspěšných lidí medituje denně, protože meditace uklidňuje mysl a přináší vnitřní klid. Trénujte i mozek, takže dokážete lépe využívat jeho levou i pravou hemisféru. Meditací trénujete mimo jiné všímavost, což je cesta, jak se příště rozhodnout rychleji za využití intuice.

2. Naslouchejte své intuici

Může se vám přirozeně stát, že bude obtížné poslouchat svůj instinkt a následovat ho. Možná jste tuhle schopnost měli a potlačili ji. Zkuste se k ní zase vrátit.

3. Věnujte pozornost svým vnitřnostem

Může vám to připadat iracionální, ale myslíme to vážně – jsou to vaše střeva, která vám mohou napovědět, jak se rozhodnout. Je to vlastně projev vaší intuice, jindy se může projevit například úzkostmi nebo husí kůží. Pokud vás bolí břicho a cítíte se nedobře, možná jste se rozhodli špatně.

4. Poslouchejte svou intuici denně

Váš život je bezpochyby plný nekonečných seznamů úkolů, takže se bojíte zpomalit, ale občas to udělejte. Poslouchejte svou intuici každý den, i když to znamená, že se na chvíli budete muset zastavit a soustředit se na ni.

5. Neignorujte sny

Sny mohou být bláznivé a zdánlivě nesouvisející s ničím, co prožíváme v bdělém stavu, ale často nám ledacos napoví. Když se na ně soustředíte, možná zjistíte, že vám skrz podvědomí nabízejí nějaké hodnocení vaší situace, které si vy sami nechcete připustit.

6. Zapisujte si nápady a myšlenky

Intuitivní sdělení často přicházejí nečekaně a hlavně jsou velmi letmá a zase mizí – a my na ně můžeme zapomenout, pokud si je nepoznamenáme. Neurovědci změřili, že intuitivní postřehy je po více než půlminutě těžké vyvolat znovu, i když vy sami budete mít pocit, že to přece nemůžete zapomenout. Proto mívejte po ruce zápisník a tužku.

Zároveň si můžete psát deník, stačí pět deset minut denně, který vám rovněž pomůže utřídit si myšlenky.

7. Důvěřujte si

Čím více důvěry ve svou intuici máte, tím více se na ni budete moci spoléhat.