Venku je totiž opravdu skvěle! Představte si například chatky, projížďky na kole, pikniky v přírodě nebo procházky v lese. Je jasné, že ve většině případů se budeme muset vzdát pohledu na plápolající zapálenou svíčku. To, co si s sebou do přírody ale lehce přibalíme, je naše mysl, výborné jídlo a naši nejbližší. Ty nejopravdovější prožitky hygge se totiž odehrávají právě ve společnosti dalších lidí. Není třeba čekat na významné jubileum, abyste si svolali své blízké a společně strávili třeba víkend na chatě, příjemné odpoledne na lodi nebo piknik v městském parku. Prostě jen jezte, pijte a povídejte si. Zkusili jste někdy připravit opékání špekáčků v přírodě v obležení čerstvě napadaného sněhu? Spojení ohně a mrazivého počasí zaručuje prožitek hygge.

Hygge můžeme prožívat dokonce i v létě a pro mnohé z nás to je možná i jednodušší. Vůně čerstvě posekané trávy, opálená kůže a chuť slané vody nás dokáže naplnit štěstím natolik, že si to naše mysl vryje hluboce do paměti. Tento pocit je prosycen sluncem, teplem a vonící přírodou. Bez čeho se ale vůbec neobejde, jsou spřátelené duše a dobré jídlo. A jak tohoto pocitu dosáhnout? Sklízejte ovoce a společně ho zpracovávejte, uspořádejte piknik v parku, na pláži nebo odpolední grilovačku pro přátele. Korzování se skleničkou prosecca ve stínu stromů se může stát něčím výjimečným, pokud kolem sebe máte pro vás výjimečné lidi.

Co ale nosíme stále s sebou, je naše mysl. Naše myšlenky občas skáčou sem tam jako splašené opice z větve na větev. Čerstvý vzduch v přírodě pomáhá zklidnit naši mysl a každý dotek našeho chodidla s přírodním povrchem nás uzemňuje. Hygge můžeme plně prožít pouze v případě, když si plně uvědomujeme přítomný okamžik a propojení s přírodou – vychutnat si tyto chvíle je opravdu uměním. Když jsme uprostřed přírody, nepohlcuje nás elektronická zábava, nejsme dokonce ani uváděni ve zmatek neomezenými možnostmi současného světa. Neútočí na nás luxus, extravagance ani marketingové slogany různých značek, které ani neznáme, ale podle všeho jsou skvělé a měli bychom je chtít vlastnit také. Trávit více času venku znamená víc žít a míň mít. Pokud dokážeme vyklouznout z uměle vytvořených přátelství on-line, můžeme se cítit naprosto uvolněně a nenuceně. Odložte veškerou strojenost a dokonalost a buďte takoví, jací jste. To je rychlá cesta k hygge – prostě štěstí.