Uklidit celý dům či byt se nezdá být zase taková věda. Jakmile se ale začneme probírat věcmi, můžeme se zamotat do bludného kruhu. Pro začátek se tedy smiřte s tím, že byt uklidíte za pár hodin. K úplné očistě budete potřebovat několik dní, ale věřte, že to bude stát za to. Zataženi do konzumního života jsme totiž začali kolem sebe shromažďovat přímo hromady věcí, takže už ani sami nevíme, co s nimi. Na uklízení jsou proto už experti – nejznámější je Marie Kondo, která nám může poskytnout cenné rady.

Čtyři hlavní kategorie

Když se pustíme do většího úklidu, obyčejně jdeme po místnostech. Co takhle to ale vzít trochu jinak? Japonská odbornice na úklid Marie Kondo totiž radí začít s úklidem po kategoriích:

  • Oblečení
  • Knihy
  • Papíry a dokumenty
  • Nezařazené věcí a upomínkové předměty

Místo toho, abyste se zavřeli v jedné místnosti a předměty přenášeli z jednoho kouta do druhého, přeneste všechny věci z jedné kategorie – například oblečení na jedno místo a zde ho vytřiďte. Oblečení obvykle trvá nejdéle, ale je nejjednodušší, proto s ním začněte. Existuje jednoduché pravidlo – pokud jste daný kousek neměli po celý rok ani jednou na sobě, zbavte se ho. Lepší kousky můžete darovat kamarádkám, uděláte tak radost sobě i ostatním. Stejně postupujte i u knih. Ty můžete rozdělit dle žánru a knížky, které jste třeba ani nedočetli, nedělají vám radost nebo radost udělali dříve (a víte, že nyní jste už někde jinde a obsah vás nijak nenaplňuje), odneste do knihobudky, darujte přátelům nebo knihovně.

Zaručeně nejhorší kategorií jsou dokumenty – papír není tak objemný, tak není problém ho skladovat. Co se různých papírů týká, vyhoďte všechno, co nutně nepotřebujete. Pryč se všemi návody, zaplacenými složenkami i starými bankovními výpisy. U ostatních předmětů postupujte stejně. Připravte si boxy, na které si nalepíte cedulky pro přehlednost. Vždy budete vědět, kam sáhnout.

Sbohem, nostalgie

Schováváte si v šuplíku staré vstupenky do divadla? Skrývají se v rohu šatní skříně šaty pouze kvůli vzpomínce na milovanou osobu? Buďte na sebe v tomto ohledu striktní. Vracet se myšlenkami do minulosti a upínat se k něčemu, co pominulo, není dobré pro váš byt ani pro vaši mysl. Pokud je vzpomínka opravdu silná, udržíme si ji určitě i bez střevíčků, které jsme zrovna ten den měli na sobě.

Nechat nebo vyhodit?

Zbavit se většiny věcí, které nás obklopují, nás může velmi obohatit. Každou věc, kterou třídíte, vezměte do ruky a položte si několik otázek: Jak často předmět používám? Přináší mi radost? Nemůžu si danou věc pouze občas vypůjčit? V dnešní době sociálních sítí je velmi snadné si v blízkém okolí něco vypůjčit a nepořizovat nové a nové věci.

Jakmile uklidíte svůj byt opravdu z gruntu, bude se vám v něm lépe bydlet a možná si svůj život začnete mnohem více užívat. Pokud přestanete lpět na věcech kolem sebe, osvobodí vás to v mnoha dalších směrech. Bude pro vás snazší se rozloučit i s lidmi, kteří do vašeho života už nic nepřinášejí a nedělají vám radost. Zaplaví vás lehkost a svoboda.