Je to vlastně jednoduché. To, že se o sebe staráte dobře, se pozná třeba tak, že nemáte neustále potřebu přemýšlet o tom, že byste rádi žili jinde, jinak nebo s někým jiným. Patří sem i některá nepříjemná rozhodnutí nebo nutnost pustit se do věcí, do kterých se vám původně zase tak moc nechtělo. A ještě jedna věc, dobře se o sebe stará člověk, který si dovolí být normální a průměrný, místo aby neustále tlačil na pilu a snažil se být dokonalý nebo výjimečný.

Nečeká vás odpočinek, naopak

Překvapilo vás to? Spousta lidí si pod pojmem „péče o sebe“ skutečně představuje něco trochu jiného. Ale skutečně nejde jen o relaxaci, odpojení se od běžného shonu a tu a tam trochu meditace. Skutečná péče o sebe nemusí mít nic společného s odpočinkem, naopak bývá docela namáhavá, ale z dlouhodobého hlediska se vyplatí.

Do takové péče může klidně spadat plán na splacení dluhů, kterého se pak člověk musí dlouhodobě držet, to, že se přimějete každý den skutečně cvičit nebo že se rozhodnete vařit už jen zdravá jídla. Znamená to, že byste měli čelit svým často dlouho neřešeným problémům, a nikoli zase odkládat řešení, nebo je dokonce popírat.

Patří sem i to, že se naučíte být k ostatním lidem upřímní, naučíte se říkat NE nebo se odvážíte říct někomu něco, co nebude chtít slyšet – a zároveň se vy sami naučíte taková sdělení slyšet i o sobě. Měli byste se přijmout takoví, jací jste, místo abyste neustále řešili, zda dost vyhovujete nárokům a představám ostatních.

Rozlučte se s toxickými vztahy

Samozřejmě je v pořádku občas zatoužit po skutečném relaxu či se občas cítit opravdu vyčerpaní, ale pokud se tak cítíte neustále, děláte něco špatně.

Přijměte svoje osobní selhání a zklamání ve vztazích, ale pokuste se to napříště dělat jinak. Neznamená to snad, že byste měli učinit nějaká náhlá impulzivní rozhodnutí, kterými otočíte svůj život o sto osmdesát stupňů, ale rozhodněte se, uvážlivě, co ze svého dosavadního života zachováte a co už ne. Možná budete muset nějaké vztahy ukončit, což bývá náročné.

Je třeba také reagovat na celkovou situaci kolem vás – někdy skutečně musíte sami sebe upozadit, abyste se mohli postarat o někoho, kdo je v nouzi. Ale někdy naopak musíte postavit na první místo sami sebe, nikoli být neustále k dispozici celému světu a zahrávat si se skutečným totálním vyčerpáním.

Už nevěřte tomu, že to, že nemáte čas na sebe, si zaslouží obdiv a že vás za to někdo ocení, takhle by to totiž vypadat nemělo. Jakkoli péče o sebe zahrnuje mnoho různých věcí, patří sem i to, že budete dbát o svou duševní i fyzickou kondici.

A ještě jedna věc – masáže, různé relaxační techniky či třeba prachobyčejný pyjama day v nedokonale uklizeném bytě sem patří také, ale jako něco, co si užijete, nikoli jako zoufalá snaha utéct ze života, který žít nechcete.

Zdroj:
https://www.psychologytoday.com/us/blog/your-emotional-meter/202104/what-it-really-means-take-care-yourself