Poslední roky jsou i zdejší léta horká a poměrně dlouhá, protože přicházejí brzy po krátkém jaru. Podle ájurvédy je léto posledním obdobím severního slunovratu (uttarajana), kdy je intenzita horka a sucha na vrcholu, což způsobuje přirozenou ztrátu tělesné síly.

Abyste o ni nepřicházeli zbytečně, zkuste se zaměřit na ájurvédská letní doporučení ohledně stravování. Jsou vlastně docela jednoduchá a rozhodně dávají smysl. „Omezte potraviny jako je káva, alkohol, maso a smažená jídla. Místo toho zvolte lehká jídla ze sezónní zeleniny. Jezte zejména tu, která je lehká a od přírody chladí – například rajčata, okurky, cukety, saláty, citrusy, melouny, bobulovité ovoce a samozřejmě bylinky. Začleňte do jídelníčku také pseudoobiloviny jako je špalda, quinoa, amarant nebo ovesné vločky. Vařená jídla podporují trávení, takže ač nemáte v létě příliš chuť na teplé pokrmy, určitě je nevyřaďte zcela,“ doporučuje web Ayurvedicbreakfast.cz.

Podle něj obzvláště důležitou roli v ájurvédě hraje správné koření – v létě by na talířích rozhodně nemělo chybět to následující: koriandr, šafrán, kardamom a kurkuma. Nejlepší jsou bylinky ve své čerstvé podobě, proto nezapomeňte ani na petrželku a bazalku, které posilují trávení.

A na co se v létě zaměřit, abychom nebyli zbytečně unavení, neustále tak trochu přejedení nebo naopak bez chuti k jídlu, abychom nepřibírali? Vezměme to bod po bodu.

1. Tekutiny

  • Vyhýbejte se ledové vodě, zvláště před jídlem nebo krátce po něm, protože zhoršuje trávení.
  • Vyznavači ájurvédy doporučují, abyste pili vodu natočenou už dříve do hliněných nádob, protože má lepší vlastnosti.
  • Pijte tradiční nápoje vyrobené z citronu a vody, syrovou mangovou šťávu smíchanou s cukrem a vodou, šťávu z cukrové třtiny, kokosovou vodu nebo třeba podmáslí.
  • Pijte méně kávy, čaje, sycených nápojů.

2. Ovoce a zelenina

  • Dopřejte si množství vodního melounu, hroznů, manga, protože obsahují spoustu vody a živin. Chladivé účinky mají rajčata, okurky či třeba mrkev.
  • Nebojte se sušeného ovoce, jako jsou třeba fíky, má chladivé účinky, naopak se vyhněte mandlím a kešu, zahřívají.
  • Přidejte listovou zeleninu, jako je špenát, ale také třeba listy amarantu.

3. Luštěniny a obiloviny

  • Kromě pseudoobilnin vsaďte i na pšenici a rýži, jsou snadno stravitelné, šetrné k žaludku a nevyvolávají žádné tělesné teplo.
  • Z luštěnin dejte přednost mungo fazolím.
  • Držte se dál od polotovarů, nadměrně zpracovaných, smažených a přespříliš kořeněných jídel.

Naopak se pokuste vyhnout kyselému nebo nezralému ovoci, zrajícím sýrům a pálivé nebo pečené zelenině včetně červené řepy, ředkvičky, cibule, česneku, zázvoru a hořčičných semínek. Vyhněte se jídlům, která jsou příliš pálivá, jako jsou chilli papričky nebo kajenský pepř – zbytečně by vás uvnitř rozpálila.

Zdroj:
https://www.thehealthsite.com/ayurveda/what-and-how-to-eat-in-summer-according-to-ayurveda-876773/
https://www.ayurvedicbreakfast.cz/2021/07/13/ajurvedske-tipy-na-leto/