Pečujeme o sebe a svoje tělo s láskou? Hýčkáme se, vytváříme svůj láskyplný domov, sytíme svoje tělo, ale i duši jen tím nejčistším? Jaká je naše sebehodnota? Buďme vděční za svoji rodinu a za své kořeny, ale nečekejme, že rodina za nás vyřeší, co potřebujeme. Pokud cítíme, že máme poslání, je třeba opustit svoji komfortní zónu, bezpečný úkryt a vydat se na cestu. K nalezení pravého místa v našem životě potřebujeme prozkoumat a přijmout svoje stíny.

To, jak prožíváme každodenní situace, které k nám přicházejí, je do veliké míry ovlivněno rodinou, ze které pocházíme, našimi pečovateli, kteří nás v raném věku formovali. Už v období prenatálu dítě v matčině bříšku nasává všechny matčiny emoce a ztotožňuje se s nimi. V jakých emocích vaše matka byla, když vás čekala? Jak harmonicky prožívala vztah s vaším otcem a s ostatními členy rodiny? Cítila lásku a bezpečí? Nebo spíše nejistotu, strach a obavy? Jaký byl váš porod? Jak ho vnímala vaše matka? Co prožívala? Období před porodem, samotný porod a následujících 5–6 let v životě dítěte je pro zbytek jeho života určující. Právě v této době se podle psychologů vytvářejí emoční vzorce, které fungují jako filtry našeho prožívání. Jde o tajné programy nahrané v našem mozku hluboko v podvědomí, které se automaticky spouští v daných situacích. Tyto emoční vzorce tvoří základ naší sebehodnoty a u většiny lidí přetrvávají do dospělosti.

Naše emoce jsou základními kameny naší sebehodnoty

Přesvědčení typu: „Nejsem dost dobrá,“ „Nezasloužím si lásku a hojnost,“ „Mám pořád málo,“ „Nejsem tu vítaná,“ jsou běžnou součástí podvědomí mnohých z nás. Z těchto přesvědčení pak konáme a vytváříme svoji každodenní realitu. Blokují naši hojnost, dobrý pocit z nás samých, vytváření láskyplných vztahů, naplnění i naši seberealizaci. Nejsme tu pak sami za sebe, ale žijeme podle hodnot a představ druhých. Děláme práci za druhé a pro druhé, jsme vyčerpaní, mrzutí, vzteklí, závistiví, odpojení, unavení, nemocní… A považujeme to za normální. Běžné ano, normální nikoli. Právě v období tohoto úplňku můžeme tato omezení naší podvědomé mysli – naše hluboko zakořeněné emoční vzorce – zahlédnout a rozpustit. Právě v červnu vyplouvají na povrch a nám se tak dostává milosti a příležitosti tyto nevědomé omezující vzorce z dětství a traumata zpracovat v našem dospělém těle. Naše emoce jsou základními kameny naší sebehodnoty. Vyplatí se proto na nich zapracovat.

Otázky pro tento úplněk

Dovoluji si cítit svoje pocity a emoce? Využívám možnosti, která se mi dennodenně nabízí, a stavím se svým emocím čelem (dovoluji se s nimi spojit a vědomě je prožít), nebo před nimi utíkám? Jaké jsou moje únikové mechanismy, které používám, abych se nemusel/a s negativními pocity a emocemi spojit – plnění úkolů (workoholismus, nabitý diář), každodenní sklenka alkoholu na uvolnění, cigarety, nakupování, uklízení, jídlo, neustálá činnost…? Jaký je můj život – je spíše rychlý a chaotický, jsem stále v jednom kole, nestíhám, večer do postele padám únavou, ani nevím jak, nebo si v průběhu dne dopřávám vědomé pauzy, kdy si dovoluji být sama/sám se sebou, nadechnout se a jen vnímat, jak mi je? Jsem ochotná/ý přiznat a připustit svoje stinné stránky, nebo ukazuji na druhé – ze svých pocitů a selhání viním druhé? Jaké hluboko pohřbené emoční vzorce a traumata se mi nyní ukazují?

Orgány související se znamením Luny

Kozoroh – kolena, klouby, páteř a páteřní svalstvo, čéška, kosti, šlachy a vazivo, kůže, vlasy, slezina, orgán rovnováhy. Tyto orgány jsou dnes citlivé, proto se snažte o ně pečovat a nezatěžovat je.

Zacvičte si s námi

Nádech na 4 doby, výdech na 4 doby… Dech a dechová cvičení jsou přímou a rychlou cestou sama k sobě, ke svým emocím a k rovnováze. Pokud se budete nadechovat stejně dlouho jako vydechujete, dostanete se do rovnováhy. Vyzkoušejte dechové techniky pod vedením Petra Vašáka a nechte stres odplynout.

Zařaďte meditaci

  • Obraťte pozornost dovnitř do sebe a nalaďte se na sebeuzdravení. K tomu je vhodná meditace pro začátečníky pod vedením Lucie Vybíral Pastrňákové.
  • Nebo si zvolte jakoukoli jinou meditaci v naší sekci Meditace.

Horoskop jsme připravili ve spolupráci s astroložkou Hannou Lapacho.