Biohacking vyjadřuje vědomý a aktivní přístup k vlastnímu životu. Jde o hledání a nalézání nových a chytrých způsobů, jak maximalizovat svůj biologický potenciál, posílit své zdraví tělesné, mentální i duševní, žít radost a prožívat životní naplnění, realizovat si své sny. Biohackovat můžeme v oblasti stravování, využíváním potravinových suplementů, zdravých návyků, cvičení a třeba i meditace.

Pyramida lidských potřeb

Pojďme se zamyslet nad potřebami člověka. Americký psycholog Abraham Harold Maslow definoval v roce 1943 hierarchii lidských potřeb, kterou popsal jako pyramidu. V základu pyramidy stojí uspokojení potřeb fyziologických (spánek, voda, jídlo, vyměšování, sex…), ve druhém patře se nachází potřeby spojené s bezpečím a jistotami (kam patří i jistota zaměstnání a příjmů, rodiny, zdraví, bezpečí a řád), následují potřeby dalších pater jako potřeby lásky a přijetí, úcty a uznání a jako potřeby nejvyššího patra definoval Maslow potřebu seberealizace a sebetranscendence, tedy duchovní potřeby. K naplňování potřeb přistupujeme logicky od přízemí směrem vzhůru. Jakmile jsme tedy napojeni, nakrmeni a relativně odpočinuti, hlásí se o slovo potřeba po jistotách a další navazující patra. Čím vědoměji, tedy s přítomnou myslí, naplňujeme konkrétní potřebu, o to saturovanější se následně cítíme.

Rituály jako kotva bezpečí

Řád a rituály v našich životech fungují coby kotvy. Vymezují náš prostor a současné hranice, podvědomě podporují vnitřní klid, pocit bezpečí a do určité míry i kontroly nad naším životem. Sami si, často nevědomě, drobné rituály zařazujeme do života. Může to být ranní sprcha, která nás probere, káva, snídaně s rodinou či naopak snídaně u pracovního stolu, oblíbený seriál v televizi, telefonát s někým blízkým po pracovním dni, pravidelná lekce jógy, večerní meditace…

Jistota zdraví a jak ji upevnit

Máme nad svým zdravím skutečnou kontrolu? Máme tuto jistotu ve svých rukou? Možná ne zcela tak, jak bychom si přáli…

Pojďme na to pomocí rituálů, drobných každodenních úkonů, které si vřadíme do své denní rutiny dlouhodobě. Nechť jsou tyto rituály zdraví prospěšné, nechť se stanou našimi biohacky za silou a odolností tělesnou i mentální, zdravím a naplněným životem. Možná nás začnou bavit, možná v nich objevíme zdroj radosti, možná pro nás budou krůčkem z běžného komfortu do krátkodobého nepohodlí, některé mohou být skutečnou výzvou… Ovšem jedno mají společné: v podobě opakujících se rituálů vnesou do našeho života více řádu, a tedy klidu, osvobodí jej od vnějšího i vnitřního chaosu, tím sníží stresové zatížení, rozvinou náš potenciál a budou pracovat celkově v náš prospěch.

Inspirativních tipů, co a jak vřadit do svého života, pro vás mám více. Předpokládám, že vaším záměrem je probudit se ráno svěží a odpočinutí. Proto začneme dobrozvyky v oblasti spánku.

SPÁNKOVÉ DOBROZVYKY

1. Biohack č. 1 – Nejpozději dvě hodiny před ulehnutím ke spánku omezte modré spektrum světla.

Modré světlo je součástí spektra světla bílého a vyzařuje ze všech obrazovek – televize, mobilu, tabletu, ale také třeba bílých zářivek. Modré světlo blokuje produkci melatoninu, spánkového hormonu, díky kterému v těle dochází k mnoha zdraví prospěšným procesům (mimo jiné hojení a regenerace, u dětí růst…). Na spánek se tedy připravujte bez účasti modrého světla. Namísto sledování televize či sociálních sítí doporučuji jinou aktivitu. Pokud se někdo bez večerního vyřizování agendy neobejde, nabízí se aplikace s červeným filtrem obrazovky blokující modré světlo. Pokud jste zvyklí si před spaním číst, volte osvětlení laděné dožluta.

2. Biohack č. 2 – Do postele polosytí, alkohol před spaním vynechejte.

Mnohé lékařské studie potvrzují důležitost tzv. přerušovaného půstu neboli Intermittent fasting. Hlavní postní okno je v noci a mělo by trvat alespoň dvanáct hodin a déle. Jíst bychom měli naposledy dvě až tři hodiny po lehčí večeři. Spaní s poloprázdným žaludkem značně podporuje všechny ozdravné procesy těla během spánku, souvisí také s tvorbou melatoninu a současně podporuje udržení fyziologické váhy. Tedy netloustneme. Ačkoli na první pohled můžeme nabýt dojmu, že sklenka alkoholu spánek podporuje, je tomu přesně naopak. Alkoholu se před spaním vyhněte. Sklenička vína k večeři nevadí za předpokladu, že dodržíte skutečně asi tříhodinový rozestup mezi večeří a spánkem.

3. Biohack č. 3 – Spěte v chladu.

Ideální teplota místnosti během spánku je přibližně 13 až 17 stupňů Celsia. V chladu tělo daleko lépe regeneruje a spánek je hlubší. Chlad prospívá také dýchacím cestám.

4. Biohack č. 4 – Rituál vděčnosti.

Ze studií v oblasti neurověd, epigenetiky a z poznatků kvantové fyziky víme, že podle toho, jaké vibrace vyzařujeme do okolí, energie podobného charakteru nám bude přicházet do života. Před ulehnutím je tedy žádoucí uvědomit si, jaká situace či setkání z daného dne zaslouží vaši pozornost a poděkování. Poděkujte, nahlas anebo v duchu. Vděčnost je jednou z nejmocnějších emocí. Dokáže doslova zázraky.

5. Biohack č. 5 – Meditace před usnutím: bodyscan.

Abychom ze spánku vytěžili maximum, je třeba před usnutím harmonizovat a zklidnit tělo i mysl. Před spaním doporučuji desetiminutový rituál vědomého dechu a praxi tzv. bodyscan. Tento rituál neboli krátkou meditaci provádějte již v posteli těsně před usnutím. Vleže na zádech zavřete oči a začněte vnímat svůj dech. Nádech a výdech. Proveďte několik dechových cyklů. Myšlenky propouštějte, nerozvíjejte je. Pak si začněte uvědomovat své tělo. Sledujte počitky v jednotlivých částech svého těla, aniž byste se snažili o anatomické obrazy. Pozorujte počitky v chodidlech, pak lýtkách, kolenech, stehnech, pánvi, břichu, zádech, ramenou, pažích, tváři a hlavě. Vždy se zastavte třeba na tři dechové cykly u každé části těla, pozorujte ji a s každým výdechem prohlubte své uvolnění této části těla. Postupujte pozvolna. Začnete vnímat, jak vaše tělo těžkne a vy se propadáte do spánku. Vaše tělo odpočívá a mysl je ztišená, bude se vám krásně spát.

Tak dobrou noc a sladké sny!

Příště se zaměříme na prospěšné dobrozvyky vašeho dne.