Premium obsah

Ájurvédská dieta a její výhody i nevýhody

Ájurvédská dieta a její výhody i nevýhody
Stravovací principy ájurvédy jsou staré tisíce let a zaměřují se na vyvažování různých druhů energie v těle, což má vést k lepšímu zdraví. Nemá cenu zajímat se o jídelníček někoho jiného, protože ájurvéda sází na individuální doporučení podle tělesné typologie.

Vyznavači ájurvédské diety tvrdí, že se díky ní cítí lépe nejen po fyzické stránce, ale že to prospívá i jejich psychice. Jakmile se o tento přístup začnete zajímat více, nemůžete se vyhnout poznatku, že podle ájurvédy tvoří vesmír a vše v něm pět prvků – voda, vzduch, oheň, země a prostor. A tyto pak tvoří tři typy energie, dóši, které kolují v těle každého z nás. Dóša je slovo pocházející ze sanskrtu a podle ájurvédy je základem trvalého zdraví rovnováha tří dóš – váty, pitty a kaphy.

Každá dóša je zodpovědná za specifické fyziologické funkce, a tak třeba pitta řídí hlad, žízeň a tělesnou teplotu, váta udržuje rovnováhu elektrolytů v těla a kapha zodpovídá za funkci kloubů.

 

Bez poznání principů to nepůjde

Na tohle poznání navazují výživová doporučení, protože podle ájurvédy je vždycky jedna dóša v těle dominantní a každý by měl jíst tak, aby díky jídlu a pití podpořil rovnováhu mezi všemi třemi dóšami. Nemá smysl říci si, že budete jíst podle ájurvédy, aniž byste vzali tuhle teorii v potaz. Samozřejmě zkusit to můžete, ale půjde v tom případě jen o lehkou inspiraci a nemůžete čekat efekt, který jinak ájurvéda slibuje.

Berte tenhle článek jako lehký úvod do problematiky, přesněji si můžete způsob stravování nastavit třeba s ájurvédským terapeutem nebo na příslušném kurzu. I vy sami se můžete zkusit zařadit k jednomu ze tří typů převládající dóši a podle toho zjistit, jaké stravování by vám mohlo vyhovovat nejvíce.

Zde jsou některé z hlavních charakteristik pro každou dóšu, které vám pomohou určit, který typ stravování vám nejlépe vyhovuje:

Pitta (oheň + voda)

  • inteligentní, pracovití a rozhodní
  • občas trpí poruchami trávení, potížemi se srdcem nebo vysokým krevním tlakem
  • cílem stravování je člověka trochu ochladit, proto například moc nekoření a nedoporučují se ořechy či semena

Váta (vzduch + prostor)

  • kreativní, energičtí a živí
  • obvykle hubení lidé s drobnou postavou, objevují se problémy s trávením, únavou nebo úzkostí
  • měli by jíst teplá jídla a zároveň omezit sušené ovoce, hořké bylinky a syrovou zeleninu

Kapha (země + voda)

  • přirozeně klidní, uzemnění a loajální
  • často robustnější postava, problémy s váhou, astmatem, depresemi a cukrovkou
  • nedoporučují se těžká olejnatá jídla včetně ořechů, naopak jim prospívá ovoce, zelenina a luštěniny

Všem typům se doporučuje omezení červeného masa, umělých sladidel a průmyslově zpracovaných potravin, v nichž je nadbytek soli a nedostatek vlákniny či živin, jako jsou vitaminy a stopové prvky. Naopak je záhodno jíst co nejvíce čerstvých potravin, což odpovídá i radám vycházejícím z nejnovějších poznatků západní medicíny. Shodnou se i v doporučení ohledně konzumace ovoce, zeleniny, obilovin a luštěnin.

Plusem, kterým je dobré se inspirovat, i když vás celkově ájurvéda zase tak moc neosloví, je soustředění se na jídlo, konzumace v klidu bez rušivých vlivů. Vedlejším efektem ájurvédského stravování může být hubnutí nebo udržování štíhlé linie.

Skutečně pečlivé dodržování zásad ájurvédského stravování může být poměrně náročné třeba proto, že se doporučení, která jídla byste měli jíst a která naopak ne, mění i v průběhu roku, pro někoho mohou být omezující i návody ohledně množství jídla. Můžete také s překvapením zjistit, že byste neměli jíst nějaká jídla, která vám chutnají, dělají vám dobře a jsou všeobecně považována za prospěšná.

Zdroj: Ájurvéda pro každý den (Knižní klub, 2000)

Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.