Co je vůbec strach a úzkost?

Strach je přirozená ochranná technika, kterou všichni moc dobře známe. Je nedílnou součástí našeho života. Strach nás dokáže vybičovat k nejlepšímu výkonu. Na druhou stranu není dobře si strach pouštět k tělu na dlouhou dobu. Ve finále je bolest z něčeho, co ještě vůbec nenastalo. Takový dlouhodobý strach může na našem zdraví zanechat opravdu nemalou stopu. Úzkost a úzkostné stavy jsou už ale něco jiného než samotný strach. Jóga a ájurvéda může při takových stavech ulevit, ale rozhodně se doporučuje vyhledat odbornou pomoc terapeuta nebo psychologa.

Dýchejte…

Dech lze označit za nejdůležitější nástroj nejen v jógové praxi. Je to náš vnitřní guru, který nás učí vnímat naše pocity v přítomném okamžiku. Pokud se ocitnete v přítomnosti někoho s panickou atakou, podejte mu pytlík, do kterého bude dýchat. Na tom pytlíku dotyčný vidí fyzicky nádech a výdech, může se na to soustředit. Dechové techniky se ale dají praktikovat a pravidelně nacvičovat.

Dýchat můžete kdykoli a kdekoli. Nepotřebujete na to vůbec nic – soustřeďte se na svůj dech při práci na počítači nebo ve frontě na poště. Začněte tím, že vnímáte celé své tělo – od palců u nohou po ramena a paže. Nadechněte se nosem, následuje pomalý dlouhý výdech ústy. Soustřeďte se pouze na svůj dech. Pokud vám myšlenky utečou pryč, sledujte teplo s výdechem a chlad s nádechem.

Meditace

Pro někoho se může zdát meditace něco tak vzdáleného, často o ní máme i zcela mylnou představu – že u ní musíme sedět, mít zavřené oči a pracovat se svým vědomím. Může to tak být, ale nemusí. Meditace je cokoli, co na chvíli zastaví naši prchající mysl. Najděte si něco, kdy vaše myšlenky nebudou těkat a přeskakovat sem tam. Můžete zkusit meditaci vizualizací, mantrou, mindfulness, meditaci u jídla nebo i meditaci chůzí. Součást procesu meditace chůze je také okolní prostředí – příroda, obloha, různé zvuky. To může při meditaci mít velmi pozitivní vliv.

Denní rituály

Ájurvéda k harmonizaci mysli používá tři základní pilíře – vyváženou stravu, spánek a aktivitu. Jedná se o dodržování jisté denní rutiny. Pro ájurvédu je typické vstávání za svítání. Ráno zkuste chvíli ještě ležet v posteli a pozitivně se naladit na celý den. Budete tak ráno vstávat s úsměvem, který vás bude provázet celý den.

Po probuzení by měla následovat jógová praxe a ranní očistný rituál, který zahrnuje čištění jazyka, džala néti, kartáčování na sucho i vypití teplé vody s citronem. Večer naopak přicházejí rituály na zklidnění. Spát byste dle ájurvédy měli chodit kolem 9. hodiny večerní. I takovýto režim může vaší mysli pomoct zbavit se strachu a úzkostných stavů.

Každému obecně pomáhá jiná technika. Zkuste ale každý den najít něco, čeho se zachytíte a co vás provede daným dnem bez poddávání se úzkosti a strachu. Namátkou doporučujeme pár tipů – pusťte si nahlas hudbu a bláznivě tancujte. Zkuste něco nového, k čemu se už dlouho odhodláváte. Buďte se svými přáteli. Pište si deník vděčnosti. Napište si své pocity z uplynulého dne. Dejte si něco dobrého! Stačí něco málo každý den a uvidíte, že den po dni to půjde lépe.