Dá se to říct také jinak. Ájurvéda sice a priori nenabízí recept, jak zhubnout, ale řeší obezitu coby zdravotní problém a projev toho, že s člověkem něco není v pořádku.

„Podle ájurvédy je obezita považována za problém typu kapha. Lidé trpící nadváhou mají sice silné zažívání, ale jejich tělo nedokáže všechny přijaté živiny dostatečně metabolizovat,“ uvádí web Ajurveda.cz. Podle něj mívá obezita nebo právě nadváha více příčin, které vesměs mají nějakou souvislost s poněkud hektickým a ne moc zdravým moderním životním stylem.

Nečekejte přísné diety ani rychlé zhubnutí

Chcete to podrobněji? Ani ájurvéda tedy neobjeví nic, co by vám neřekli odborníci z jiných oborů. Mezi konkrétní příčiny patří stres pracovní i vztahový, přejídání, nadměrná konzumace alkoholu nebo nedostatek pohybu, vyznavači ájurvédy pak zmiňují i užívání některých léků. A naopak varují před tím, aby člověk propadal různým zaručeným dietám, a nabízí pochopení a uklidnění pro ty, které množství zaručených hubnoucích rozpisů děsí.

Pokud se rozhodnete při hubnutí vycházet z ájurvédských principů, počítejte s tím, že to nepůjde moc rychle. Což je dobře, protože jiné než pomalé hubnutí nemá šanci na dlouhodobý úspěch. Znamená to ale také, že ájurvéda vás nebude nutit hladovět ani vám spoustu jídel zakazovat. Místo toho klade důraz na dodržování stručných a srozumitelných zásad, které vám mohou pomoci nejen zhubnout, ale také podpořit celkovou kondici a zdraví.

1. Jezte tři uspokojující jídla denně

Kvalita a funkčnost každodenního trávení záleží podle ájurvédské tradice na přítomnosti zdravého trávicího ohně zvaného agní. A kdo chce být štíhlý, musí mít nezpomalený metabolismus, v podání ájurvédy tedy živý vnitřní oheň – toho se dosáhne pravidelným a spolehlivým přidáváním paliva, jinými slovy pravidelným stravováním bez dlouhého hladovění, ale i přejídání se. Dopřejte si každý den tři zdravá, lehce stravitelná jídla, aniž byste mezi nimi mlsali.

2. Udělejte si lehkou večeři

Večeře by měla být lehká a měli byste ji jíst nejpozději v sedm večer, což umožní žaludku, aby potravu zpracoval, než půjdete spát. Podpoříte tak přirozené trávicí procesy, ke kterým dochází přes noc. Zvažte, zda byste k večeři nemohli jíst více polévek a salátů namísto tradičních jídel, která bývají na noc poněkud těžká.

3. Jezte kapha uklidňující dietu

Má smysl držet se doporučení, která ájurvéda má pro lidi s konstitucí typu kapha. Jezte čerstvé a nekonzervované potraviny. Vyhýbejte se studeným nápojům, omezte tučné a smažené pokrmy. Snižte ve svém jídelníčku množství sladkostí nebo mléčných výrobků, jako jsou sýry, jogurt nebo zmrzlina. Naopak zařaďte saláty či fazole. V ideálním případě by kapha dieta měla obsahovat potraviny, které jsou teplé, suché, drsné, lehké a stravitelné.

4. Cvičte alespoň tři dny v týdnu

Ideální je, abyste kombinovali posilování a nějaký pohyb ve vyšším tempu. První z nich vám pomůže budovat svalovou hmotu, druhý spalovat tuky. Posilovat byste měli alespoň dvacet minut v kuse třikrát až čtyřikrát týdně, kardio cvičení v rychlém tempu je záhodno provozovat také třikrát až čtyřikrát týdně. Věnujte se chůzi, běhu, jízdě na kole, józe nebo plavání, ideálně hned po ránu.

5. Popíjejte horkou vodu nebo čaj během dne

Horká voda je v ájurvédské tradici známá jako elixír. Její vyznavači věří, že pomáhá odstranit toxiny, které se hromadí v lidském těle – souhrnně je označuje slovem ama a tato hmota je podle nich lepkavé povahy a lze ji snadno rozpustit horkou vodou. Zkuste si ráno dát pár doušků teplé vody, do které můžete případně nastrouhat trochu zázvoru.

6. Dobře se vyspěte

Narušená kvalita spánku může ničit zdraví a negativně se podepisovat na váze. Ájurvéda má jasno – spát byste měli mezi desátou večer a šestou ráno. To ostatně víceméně odpovídá doporučením moderní západní medicíny.

Zdroj:
http://www.ajurveda.cz
https://www.ndtv.com/food/weight-loss-6-ayurvedic-diet-tips-to-lose-weight-and-cut-belly-fat-1945637