Ta hlavní rada je vlastně jen jedna. Pokud chcete zůstat zdraví po celý rok, zkuste žít v souladu s přirozenými cykly. Zjednodušeně řečeno, nemůžete ovládat počasí, ale můžete na něj reagovat a mít tak pod kontrolou svoje zdraví, vitalitu a odolnost vůči nemocem.

„Jsme neustále zaneprázdnění a často přecházíme z jednoho ročního období do druhého, aniž bychom to vůbec zpozorovali. Připadá nám to zbytečné a nemáme na takové ‚blbosti‘ čas. Jenže přechody mezi jednotlivými ročními dobami jsou pro organismus značnou zátěží a je na nás, abychom tělu pomohli vstoupit do dalšího období co nejvíc hladce. Čím více se budeme přizpůsobovat cyklům přírody, tím lépe se nám bude žít,“ radí web jogadnes.cz.

Mimochodem, ájurvéda to má s ročními obdobími trochu jinak, než jsme se učili ve škole. Zatímco my známe čtyři, prastará tradice pracuje se třemi, podobně jako podle ní mají lidé jednu ze tří základních tělesných konstitucí. I pokud jde o části roku, používá tři označení dóš – váta, pitta a kapha. Podle ájurvédy se rok láme v období váta, kdy přechází z pozdního podzimu do časné zimy, nejchladnější částí roku je sezona kapha od zimy do jara a následuje období pitta, do kterého patří nejteplejší a nejdelší dny v roce, tedy část roku od pozdního jara do začátku podzimu.

Dá se to popsat i takto:

  • Jaro = Kapha/Pitta dóša
  • Léto = Pitta dóša
  • Podzim = Vata dóša
  • Zima = Kapha dóša

Když si člověk uvědomí, že existují rozdíly mezi jednotlivými částmi roku a jak jsou velké, už mu přijde přirozené, že by se měl v závislosti na okolním prostředí chovat jinak i sám k sobě. Jak?

Období pitta

Začíná na konci jara s prvními horkými dny a trvá, dokud se na začátku podzimu listy na stromech nezbarví jasně oranžově, žlutě a červeně. Pitta dóša je lehčí povahy, jen mírně vlhká, intenzivní, horká, ostrá, vášnivá.

Zkuste denně doušek či dva šťávy z aloe vera, abyste se uvnitř trochu ochladili. K pitta dóše patří potraviny, jako jsou okurky, máta, letní tykev, cuketa, kokosová šťáva a mango. Vyhýbejte se pobytu na slunci mezi desátou ranní a druhou odpoledne.

Období váta

Podle ájurvédy je tato sezona suchá, drsná, tvrdá, pohyblivá, nepravidelná, chladná. Venku se ochladí, fouká vítr a země se stává suchou, tvrdou, drsnou – možná i trochu ledovou. Budete muset dávat pozor na suchou pokožku, nepravidelné zažívání a zběsilou, nepředvídatelnou energii, po níž může následovat velké vyčerpání.

Jezte teplá, vlhká jídla – skvělá jsou dušená, polévky, vsaďte na kořenovou zeleninu, zatímco saláty a studené občerstvení si nechte na léto. Udělejte si pohodlí u topení, zachumlejte se pod deku s dobrou knihou a šálkem horkého čaje. Nebo vyzkoušejte teplé mléko s ghí a medem.

Období kapha

Je to dlouhá sezona od prvních mrazivých zimních dnů až po blátivé předjaří, kdy taje sníh, ve stromech stoupá míza a z hlíny vyrážejí první výhonky. K tomu přičtěte těžké, husté, vlhké, mazlavé, pevné a chladné vlastnosti kapha dóši.

Zaměřte se na potraviny, které jsou lehčí, sušší, štiplavé a hřejivé. Jakmile budou k dispozici, dopřejte si první klíčky, bobule, pampelišky a jarní zeleninu. Jezte třikrát denně.

Vstávejte brzy, začněte zase více cvičit, doporučit můžeme jízdu na kole, chůzi nebo jinou lehkou aerobní aktivitu, a to před desátou ranní.

Zdroj:
https://yogainternational.com/article/view/ayurvedas-guide-to-health-in-every-season
https://www.jogadnes.cz/joga/joga-ajurveda-a-zima-4004/