Zamyslete se nad tím, kolikrát za den řeknete „jsem“. Co potvrzujete, když to vyslovíte? Opravdu chcete, aby vesmír odrážel to, že „Jsem tak přetížená“ nebo „Jsem já to ale hloupá“? Jistě že ne. Chcete, aby vesmír odrážel vaši pravdu „Jsem v pohodě! Jsem šťastná, bezvěká bohyně!“

Jak fungují myšlenky?

Myšlenky mají vibrace, evokují emoce a mění elektrické napětí, které pak vysíláte do okolí. Chcete-li změnit své emoce, musíte změnit své myšlenky a mít se na pozoru před negativním promluvám k sobě samé. Energie proudí tam, kam směřuje uvědomění. Když přemýšlíte o problémech místo o řešeních a příležitostech, problémy narůstají. Pokud máte zdravotní potíž, která se stane středobodem vašeho života – neustále o ni mluvíte, sdílíte svoje útrapy na sociálních sítích, v jednom kuse myslíte na to, co všechno kvůli ní nemůžete dělat – dodáváte nemoci spoustu energie, kterou byste mohla namířit k radosti a ke zdraví. Zamyslete se nad tím, co chcete svými myšlenkami potvrdit. Že jste nemocná? Že jste tlustá? Že máte vždycky smůlu? Nebo že aktivně opravujete buňky, orgány a tkáně svého těla, zatímco vedete sladký, radostný život?

Zkuste pozitivní afirmace

Často doporučovanou metodou k realizaci životních změn jsou pozitivní afirmace. Podstatou této techniky osobního rozvoje je změna našich myšlenkových vzorců pomocí opakování pozitivně formulovaných výroků. Náš mozek si totiž vytváří nervová spojení na základě opakování, a čím více takových spojení vytvoří, tím lépe jsme pak „naprogramovaní“ uvažovat a chovat se určitým způsobem.

Tím, že tato pozitivní tvrzení o nás samých pronášíme, pomáhá nám to změnit naše přesvědčení a s nimi související emoční vzorce. Afirmace jsou vlastně takovým cvičením uvědomění. Učí nás být vědomější si samy sebe, podobně jako meditace, dechové techniky nebo jiné metody mindfulness, při nichž zkoušíte být zcela přítomná a soustředit se na to, co se děje v přítomném okamžiku. Pozitivní afirmace nám umožňují na chvíli vystoupit ze své hlavy a ze svých obav i úzkostí z toho, že nejste dost dobrá. Pokaždé, když nahradíte přemýšlení návratem k prostému prožívání přítomnosti, zlepšujete svou schopnost radovat se z přítomného okamžiku. Netrapte se tím, že jste byla neuvědomělá, když jednoduše zase hned můžete být.

Poslechněte si úvod do toho, co jsou afirmace, a jak je zařadit do všedního dne podle jogínky Zuzky Klingrové zde.

Kdy afirmace říkat?

Pokud chcete afirmace provádět každý den, můžete, většina lektorů a koučů to doporučuje. Sledujte však, jak vám to jde v jednotlicých fázích měsíce. Váš úspěch může být proměnlivý, v závislosti na vašem měsíčním cyklu. Třeba Miranda Gray v knize Cyklická žena nedoporučuje afirmace v premenstruační fázi cyklu (21.–1. den menstruace). „Pokud v této části cyklu své mysli vyšleme myšlenku: ‚Jsem úspěšná. Vše, co dělám, mi napomáhá k úspěchu‘, nejspíš se k vám vrátí něco ve smyslu: ‚To si snad děláš legraci! Lepší vtip už tam nemáš?!‘,“ varuje Miranda, která se zkoumání menstruačního cyklu a jeho vlivu na ženské vnímání, pocity, potřeby, kreativitu a sexualitu věnuje více než 20 let. Jako velmi vhodnou dobu pro práci s pozitivními afirmacemi naopak doporučuje dobu před ovulací (6.–14. den cyklu) a období ovulace (14.–21. den cyklu).

Jak si vytvořit svoji afirmaci?

Afirmace jsou nejsilnější, jsou-li zcela pozitivní. Nejjednodušší je vytvořit si krátkou oznamovací větu v přítomném čase, která popisuje, co bychom si přály mít či prožít nebo čeho bychom chtěly dosáhnout. Toto tvrzení si pak můžete napsat a několikrát denně si jej nahlas opakovat. Afirmace odříkávejte z celého srdce jakoby to, co potvrzujete, byla pravda už teď, a vaše elektromagnetické pole a srdce budou vysílat zprávy, které k vám začnou přitahovat přesně ty věci, které nyní rozvibrováváte.

Tady je pár těch, které můžete použít, ale zkuste si napsat také své vlastní, podle toho, co byste chtěla ve svém životě projevit a za co jste vděčná:

Jsem zdravá, silná, klidná, šťastná a mám všeho hojnost. Láska, která se skrze mne projevuje, ke mě teď přitahuje vše, co potřebuji ke štěstí a plnému životu. Můj život postupuje dokonale a způsoby, které jsou vzrušující a povznášející.

Miluji péči o své tělo. Mé tělo na tuto láskyplnou péči nádherně reaguje.

Když řeknu ano sobě a svým potřebám, vždycky získám víc energie a cítím se skvěle.

Miluji pohyby svého těla. Líbí se mi být každým dnem silnější a pružnější.

Jsme posvátná bezvěká bohyně a jsem skutečně milována.

Afirmaci bezvěké bohyně namluvenou Zuzkou Klingrovou si můžete vyzkoušet podle audia zde.

Nahrávku afirmace, které vás připraví na pohodové těhotenství a hladký porod, najdete zde.

Pokud potřebujete pozbudit vaši sebedůvěru, zkuste afirmace pro větší sebevědomí, link tady.

Pozitivní afirmace pro přitáhnutí peněz do života najdete na tomto odkazu.