Pokud se rozhodnete pracovat na seberozvoji s partnerem nebo partnerkou, nejspíše na tom vyděláte – jednak se sami posunete dál, navíc to nejspíše posílí i vás jako pár. Tady máte pár tipů, jak by to mohlo v praxi vypadat.

Nemusíte hned zkoušet všechno, klidně si vyberte dva, nejvýše tři, které vás oba osloví nejvíce a řiďte se tím, jak vám to půjde.


1. Každý den si vyhraďte čas na to, abyste probrali svoje cíle

Můžete si samozřejmě jen tak povídat, ale není od věci, abyste probrali i to, jak se vám daří v něčem, oč dlouhodobě usilujete. Nejspíše o tom sami denně aspoň chvilku přemýšlíte, a když navíc budete své záměry a směřování sdílet, budete cítit větší zodpovědnost věci dotáhnout. A zároveň získáte někoho, kdo vás podpoří v případě potřeby.

2. Mějte společný projekt

Nebojte, nemusíte hned zakládat firmu nebo stavět dům. Společný projekt může být mnohem menší – můžete třeba renovovat komodu, vybírat fotku do rodinného alba nebo se společně učit slovíčka. Jde o to, že tohle všechno vám dává možnost pocítit úspěch v malém, leč přece jen týmu. Navíc vás to dost možná ochrání od prokrastinace.

3. Přečtěte si společně knihu o osobním rozvoji

Můžete oba číst stejnou knihu a povídat si o ní, nebo číst jednu dohromady nahlas – to rozhodně trvá déle, ale zase je to intenzivnější. Nejde jen o společný prožitek ze čtení nebo diskuse nad radami z knih, ale pokud se trefíte do výběru titulu, může vás to skutečně posunout dále, zvláště pokud budete o nových postřezích nejen diskutovat, ale zároveň je i zkoušet. Nehledě na to, že čtení snižuje míru stresu, kterou pociťujeme.

4. Promýšlejte svou příští dovolenou

Když toho je na nás příliš, vždycky můžeme začít přemýšlet nad tím, kam vyrazíme během příštích volných dnů. Když se do toho pustíte s někým, koho milujete, bude to ještě lepší. A je nakonec jedno, zda to bude jen pobyt na jeden víkend někde ve městě nebo měsíc, během něhož s batohem na zádech procestujete půl kontinentu. Vyplatí se, abyste si nápady psali do sešitu nebo třeba, pokud vám to vyhovuje, na počítači do sdíleného dokumentu, přiblížíte se tak jejich uskutečnění. Navíc si tam můžete poznamenat i nápady, které už jste z nějakého důvodu zavrhli.

5. Sedněte si zády k sobě a prostě dýchejte

Meditace je osvědčený způsob, jak uklidnit mysl, najít vnitřní rovnováhu a uvolnit negativní emoce. Zkuste to dělat společně, váš vztah to může posílit. Zkuste si najít společný čas ráno nebo navečer – nemusí to být denně – abyste spolu v klidu meditovali. Pokud s tím nemáte zkušenost, stačí, když se oba soustředíte na vlastní dech, zklidníte se a uvolníte. Doporučuje se poloha vsedě na zemi s pokrčenýma nohama zády k sobě, v níž se dá dýchání páru dobře synchronizovat.

6. Vyrazte ven

Samozřejmě sladit se na tom, abyste si šli společně zacvičit nebo zaplavat může být poměrně těžké, ale na procházce se většinou dá domluvit docela snadno. Už pouhý pobyt venku zmírňuje stres a zlepšuje naši schopnost soustředit se na podstatné věci. Navíc je skvělé moci probrat citlivější věci, aniž by vás někdo slyšel nebo byste byli svázáni domácím prostředím.

7. Vyjádřete vděčnost

Tohle je něco, o čem se poslední dobou hodně mluví. A ono to skutečně funguje – když se naučíte vyjadřovat vděčnost, budete se nejspíše cítit lépe. Některým lidem se osvědčuje si podobná vyjádření psát. Když se naučíte více si uvědomovat všechno, za co jste vděční, naučíte se nakonec vděčnost i lépe prožívat.

Zkuste si sepsat tři věci, které na svém partnerovi milujete, a tři věci, za které jste v poslední době ve svém životě vděční. A pak to proberte se svým partnerem. Můžete z toho zkusit udělat pravidelný, řekněme týdenní rituál.

Zdroj:
https://www.mindbodygreen.com/articles/couples-practice-self-care-together/