Existuje hned několik strategií, které lidem pomáhají překonat uzavřenost, stydlivost či sociální fóbii a díky nimž se mohou dobrat k většímu sebevědomí. Tady máte hned několik možností, které vám ukáží, jak na to.

Počítejte s tím, že to nějakou dobu potrvá, nikdo se nezmění přes noc. Chce to soustavné úsilí – na začátku byste se měli přijmout takoví, jací jste, a od toho se odrazit k další práci na tom, co byste rádi změnili. Mimochodem, nejlepší způsob, jak překonat ostych, je najít něco, co vás baví, a to sdílet s ostatními.

Zapojte se do hovoru

Osmělte se a začněte si povídat s neznámými lidmi. Nemusíte hned bavit celou společnost, ale trénujte díky small talku při placení, během cvičení ve fitness nebo během přestávky v divadle. Jste na společenské akci? Oslovte člověka, s nímž se chcete už dlouho seznámit, a zatím jste k tomu nenašli odvahu, případně poproste nějakého společného známého, ať vás představí. Na návštěvě u přátel se zapojujte do debaty víc než obvykle, alespoň občas.

Jednejte sebevědomě

Sebedůvěru si nekoupíte, ale dá se postupně vytrénovat díky zkušenostem. Musíte se však odhodlat zkoušet nové věci, ať už jde o nějaký sport, profesi, nebo třeba ve vašem případě o sociální interakce. Přestaňte se jim vyhýbat a cíleně zvyšujte jejich množství.

Zkoušejte věci, které vám nejdou

Nebude se vám chtít, ale měli byste opouštět svou komfortní zónu. Pravděpodobně se do ničeho nepouštíte, protože se bojíte neúspěchu, odmítnutí či ponížení, ale většinou jsou to zbytečné obavy – a na druhou stranu, to, že se člověku občas něco nepovede nebo se dočká odmítnutí, je normální a svět vás kvůli tomu nezatratí. Nemusíte se samozřejmě změnit přes noc, jděte na to postupně.

Buďte slyšet

Sebevědomí lidé nedumají stále dokola nad tím, co si o nich okolí pomyslí a co o nich kde kdo řekl. Dají najevo svůj názor, podělí se o to, co vědí, vtipkují – zkuste to taky tak. Trénujte svoji výřečnost s lidmi, které máte rádi, vyprávějte jim historky, řekněte, co si myslíte o novém seriálovém hitu. Nepřemýšlejte půl hodiny nad tím, co a jak zformulovat, nechte myšlenky a slova rychle plynout.

Cvičte pozitivní řeč těla

Je skvělé, když se odhodláte něco sdílet s ostatními – ale pokud neovládáte řeč těla, mohlo by to mít zbytečně malý dopad. Nejlepší je podívat se na nějaká videa na YouTube zaměřující se právě na tohle. Tady snad jen stručná rada: Snažte se s lidmi navazovat oční kontakt a chodit se vztyčenou hlavou. Podávejte si častěji ruce (snad už to bude zase možné), mluvte nahlas, usmívejte se.

Přidejte na všímavosti

Naučte se vnímat každý přítomný okamžik, vnímejte své pocity, a to jak pozitivní, tak negativní, vnímejte své myšlenky. Díky všímavosti – skvělým tréninkem je meditace – se naučíte vědomě pracovat s přítomností a přestanete neustále řešit, co bylo, kdo vám co řekl a co vám řekne nebo neřekne příště. Soustřeďte se na sebe a na to, co je teď.

Propady jsou normální

Přijdou chvíle, kdy budete mít pocit, že nejste k ničemu, kdy vás dostihne úzkost a nervozita. To je normální a stává se to dokonce i sebevědomým lidem. Nezapomeňte si odpočinout, nadechnout se a dobít baterky. Usmívejte se na člověka, kterého každý den vidíte v zrcadle, a oceňte jeho úsilí.