Jednu z častých chyb dělají lidé hned na začátku, když se rozhodnou, že na sobě zapracují. Spočívá v tom, že začnou hledat přehledný návod, co by na sobě měli zlepšit, a hlavně, jak rychle na to, ať už na internetu, v nějakém kurzu, nebo při sezení s osobním koučem – jenže takhle to nefunguje.

„Koučování v žádném případě není dávání hotových rad, spíše je to něco, co pomáhá v hledání cesty. Člověk není nucen k tomu, aby udělal něco, co mu nesedí nebo co mu nejde, spíše se mu pomáhá v tom, aby se správně dokázal rozhodnout sám,“ vysvětluje na svém webu osobní kouč Aleš Kalina, autor metody Emoční rovnice a kouč osobního rozvoje.

Odborníci se většinou shodnou na tom, že je jedno, v jaké oblasti se chce člověk posunout dál – může jít o péči o vlastní zdraví, o narovnání vztahů v rodině, o rodičovství nebo třeba budování kariéry. Všem nakonec hrozí podobné pasti, které je mohou na jejich cestě zbrzdit. Tady máte sedm z nich, jak je sepsala Amy Morinová, psychoterapeutka a autorka knihy 13 věcí, které psychicky silní lidé nedělají.

1. Odkládání cílů na jindy

Asi tušíte, že ani váš diář nemá v nabídce kolonku „jindy, jednou a až někdy“. Přesto spousta lidí odkládá důležitá rozhodnutí nebo změnu ve svém životě na nějaké podobné datum – takže řešení jen odsouvají, ale nikdy se k němu nedoberou. I když to nezní moc romanticky, potřebujete termíny. Klidně mohou být až za dlouhou dobu, ale musí být konkrétní.

2. Čekání, až se budete cítit připraveni

A víte, že takový okamžik nemusí přijít nikdy? Aby člověk uspěl, musí být připravený vykročit ze své komfortní zóny, nikoli doufat, že se věci změní, aniž by projevil trochu odvahy.

3. Nahlížení na chyby jako na selhání

Pokrok se jen zřídka děje přímočaře. Ale lidé si někdy myslí, že když udělají krok zpět, znamená to, že se vrátili úplně na začátek, a rovnou celou záležitost zabalí. Jenže je normální, že občas něco pokazíte. A tak raději místo toho, abyste to viděli jako další selhání, zaměřte se na vytvoření plánu, jak se vrátit na správnou cestu. Jasně, ve škole nám za chybu dali horší známku, v práci nám kvůli ní mohou strhnout prémie. Jenže právě díky chybám se můžeme naučit víc, můžeme si zkusit věci, které bychom jinak nezkusili.

4. Neudělali jste ze svého cíle prioritu

Musíte se rozhodnout, jakou prioritu dáte tomu, oč usilujete. Jinak se váš záměr ztratí mezi všemi ostatními každodenními činnostmi, starostmi a rutinou. Můžete na to jít třeba tak, že tomu budete věnovat každý den patnáct minut nebo hodinu, v závislosti na tom, o co jde. Můžete ve vyhrazenou dobu cvičit, sestavovat pracovní plán na příští den, meditovat. Jen to nesmíte šidit.

5. Podcenění toho, jak těžké to bude

Nakonec nemusí být těžké uvědomit si, o co vám životě jde a k čemu chcete díky osobnímu rozvoji dospět. Mnohem náročnější bývá vydržet. Těžší to mají paradoxně jedinci, kteří na začátku věřili, že „nic nebude problém“, aby je pak zaskočila realita. Přehnané sebevědomí se tu zkrátka nevyplácí a mimochodem nemá nic společného s potřebnou vnitřní duševní silou.

Než si říkat, že všechno přece půjde snadno, je lepší si zavčasu uvědomit, že budete muset tvrdě pracovat, abyste dosáhli svých cílů, bez ohledu na svoje dovednosti či talent.

6. Selhání těsně před cílem

Strach z úspěchu může být skutečným problémem. Není zase tak vzácná situace, že člověk už už skoro dosáhne toho, oč mu celou dobu jde, a pak to vzdá v momentě, kdy už má většinu překážek za sebou.

Taky jste to zažili? Možná si nevěříte, že si úspěch zasloužíte, nebo se třeba bojíte, že vám ho někdo vezme. Zkuste, ať se to neopakuje – buďte k sobě upřímní ohledně svých pocitů a dávejte si pozor na varovné signály, naznačující, že zase máte chuť všechno vzdát. Zkuste si o tom s někým promluvit.

7. Nastavení nereálných cílů

Je škoda držet se zbytečně moc při zemi, ale ani příliš vysoko nastavená laťka k úspěchu nevede, protože dost možná neuspějete a srazí vás to k zemi. Nebo snahu vzdáte, protože cíl je daleko a změny se dějí příliš pomalu, i když se skutečně snažíte. Nemusíte se ani tak bát velkých cílů, ale rozdělte si je na menší dílčí úkoly a plňte je postupně.

Zdroj:
https://www.inc.com/amy-morin/9-things-that-will-prevent-you-from-reaching-your-goals-and-how-to-avoid-those-c.html
https://www.jatodokazu.cz/strach-brzdi-v-praci/