Základní zdroj zranění duše pramení z odtržení naší běžné existence od jejího spirituálního smyslu. Drobné záležitosti, kterými se zaobíráme po většinu života – každodenní úkoly, péče o děti, zajištění živobytí… –, nás často rozptylují od uvědomění si toho, kým skutečně jsme. Příliš se identifikujeme s každodenními rolemi, které ve svém životě zastáváme, až zapomínáme na to podstatné – že jsme děti boží hledající cestu domů. Že naše existence je podložena hlubším smyslem.

Korunní čakra vypadá jako tisícilistý lotos, jehož okvětní lístky se stáčí dolů a nechávají nektar kapat do koruny a dolů skrze čakry. V sedmé čakře je naším úkolem navázat kontakt s božským, ale také projevit božské skrze naše těla a činy a tak proměnit svět.

Abychom mohli dorazit k rozkvetlému lotosu korunní čakry, potřebujeme mít pružný stonek s pevnými kořeny zapuštěnými hluboko v zemi. Naším úkolem je osvobodit ducha, ale abychom se neztratili v nekonečnu, musíme si zachovat domov, do kterého se budeme moci vracet. Kdo chce dosáhnout osvícení, měl by se stejnou měrou jako o spiritualitu a svůj duchovní rozvoj zajímat o své tělo a jeho potřeby. Protože realizovat své nejvyšší poslání a kvality můžeme jen do té doby, co nám slouží tělo a my fungujeme ve zdraví a bez bolesti. Práce na osvícení jde tedy ruku v ruce s čištěním témat první čakry (prolink na text 1. čakra), s uzemněním a zakořeněním. Přijetím toho, kdo jsme a odkud pocházíme – našich kořenů, naší rodiny.

Meditace

Kdyby každý dělal ty nejpokročilejší ásany a dechové techniky, ale nemeditoval by, ve skutečnosti by ani nezačal praktikovat jógu. Meditace, tedy čas, kdy sedíte a nic neděláte, má pro pochopení tajemství a smyslu jógy zásadní význam. Navíc je klíčovým tréninkem pro sedmou čakru. Podobně jako sprcha myje tělo, meditace je očistou pro mysl. Při meditaci můžete objevit informace k řešení problému, který právě řešíte. Můžete nalézt odstup od situace, která vás trápí. Můžete nalézt pochopení a soucit. Můžete najít klíč k pokladu, který odemkne všechny čakry – a poznat tak lépe sebe sama. Přečtěte si článek věnovaný meditaci a jejím léčivým účinkům nejen na lidskou mysl, ale i tělo.

Vyberte si vhodnou meditaci pro sebe v naší rubrice Meditace a naučte se ztišovat svoji mysl každý den. Prospějete tím celému tělu, posílíte imunitu a naučíte se najít smysl v životě.

Sahasrára

Barva: fialová otevírá duchovním dimenzím, bílá otevírá duši božskému světlu

Prvek: myšlenka

Právo: vědět

Orgány: nervová a svalová soustava, kosterní systém, kůže

Duchovní lekce: duchovnost

Démon: připoutanost

Mantra: žádná

Drahokamy: ametyst, křišťál

Aromaterapie: kadidlo, lotos

Rovnováha se projevuje: schopnost vnímat, analyzovat a asimilovat informace, otevřený, schopný otázek, inteligentní, přemýšlivý, pozorný, spirituálně napojený, moudrost

Přeplněná čakra: nadměrná intelektuálnost, závislost na spiritualitě, odpojení od těla

Vyprázdněná čakra: problémy s učením, duchovní cynismus, rigidní systém přesvědčení, materialismus, potřeba dominovat

Fyzické poruchy: kóma, migrény, mozkové tumory, amnézie, kognitivní bludy

Afirmace: Božské sídlí uvnitř. Svět je mým učitelem.