Možná to máte naopak – vy jste ta kamarádka, k níž se všichni obracejí s prosbou o radu, a vy většinou víte, co jim odpovědět. Ale umíte dobře poradit i sama sobě? Možná je čas začít těmto radám rovněž naslouchat.

1. Není to tak strašné, jak se to jeví

Zjistila jsem, že můj muž má strašné dluhy a podvádí mě, a měla jsem pocit, že je to naprosto konečná, protože mi přišlo, že se rozvést prostě nemohu, kvůli dětem i rodině a okolí. Bála jsem se, že to nezvládnu, finančně ani jinak, ale kamarádka mi dodala odvahu a poradila mi, jak to zvládnout krok po kroku.

Zuzana, 35 let

Máme tendenci svoje problémy zveličovat, a přitom většinou nejde o fatální průšvih, který nemá kloudné řešení. Člověk, který se potácí v nějakém průšvihu, však může mít pocit, že jeho potíže nemají žádné dobré řešení. Nejde o zlehčování vážných situací, ale o realistický náhled na to, co se děje, a pomoc při hledání řešení.

2. Řekni mi to, vyslechnu tě

Klára je má nejlepší přítelkyně, protože mě poslouchá. Bez ohledu na to, co se děje, ji skutečně zajímá, jak se mám. Vždy mi kryje záda a vím, že všeho nechá, aby mi kdykoli pomohla.

Julie, 27 let

Dobrá přítelkyně se zajímá o to, jak kamarádka žije – tím, že jí naslouchá. Pokud se vidí, skutečně jí věnuje plnou pozornost bez toho, aby odbíhala, koukala do mobilu, líčila svoje banální historky. Lidé často nepotřebují víc než úplnou pozornost, aby se jim ulevilo – mnohdy už si pak poradí sami.

3. Nauč se říkat NE

Já jsem vyrostla jako hodná holka a zůstalo mi to. Mám tendenci všem ustupovat a vyhovět, chci, aby mě lidi chválili. Jenže to samozřejmě vede k tomu, že toho lidé zneužívají, a i když ne, cítím se unavená a vyčerpaná, přičemž moji ochotu všichni berou jako samozřejmost. Moje kamarádka mě to naštěstí začala odnaučovat.

Mira, 41 let

Naučit se říkat NE nebo „promiň, ale nemůžu“ je pěkně těžké a kamarádky jsou přesně ti lidé, kteří nám s tím mohou pomoci. Je třeba se toho přestat bát, někoho se naše odmítnutí možná dotkne, ale většina lidí to vezme jako normální věc a nám to pomůže se cítit sebevědoměji.

4. Nesnaž se měnit lidi kolem sebe

Vždycky jsem se snažila přizpůsobovat okolní svět a lidi kolem sebe svým představám a v partnerských vztazích jsem na to hrozně narážela.

Luba, 38 let

Někdy je dobré mít vedle sebe kamarádku, která vám otevře oči, třeba tím, že vám vysvětlí, že vaše snaha měnit partnery nebo kamarády k obrazu svému nikam nevede. Je to skvělá rada, která platí celoživotně, protože výše zmíněnou chybu mívají lidi tendenci opakovat.

5. Važ si sama sebe

Já bojovala s tím, že jsem nechtěla odejít ze vztahu, v němž mě partner ponižoval, a podobné chování jsem snášela i coby učitelka ve škole od kolegů, protože jsem nezapadla do tamního kolektivu. Potřebovala jsem, aby mi kamarádka trochu promluvila do duše a řekla mi, že tohle nemám zapotřebí.

Kamila, 33 let

Špatná kamarádka by člověka v podobné situaci utěšovala, že to má těžké, a dávala by mu za pravdu v sebelítosti, dobrá mu pomůže najít sílu to změnit.

6. Koukej se sebou něco udělat

Měla jsem dvě malé děti, sto třicet kilo a přibývající zdravotní problémy. Začínala jsem mít pocit, že se s tím už nedá nic dělat, ale kamarádka mě sjela na tři doby a hučela do mě tak dlouho, až jsem se vydala k obezitologovi. Dodneška jsem jí vděčná.

Jana, 42 let

Ne, dobrou kamarádku nepoznáte tak, že je na vás vždycky milá. Na Janu zabralo až trochu drsnějšího nátlaku, který jí byl nejdříve hrozně nepříjemný, měla pocit, že na to kamarádka nemá právo. Ale pak si to přebrala v hlavě a dala jí za pravdu.