Buďte produktivní

Náhle má člověk spoustu volného času. A najednou neví, co s ním. Důležité je vybírat si činnosti, u kterých se budete cítit alespoň zčásti produktivní. Existuje téma, o kterém jste se chtěli dozvědět víc? Obor, kterému se chcete věnovat? Zasedněte ke knihám a internetu a vzdělávejte se. Možná jste se chtěli naučit nový jazyk? A co takhle koníčky? Máte nějaké hobby z dětství, ke kterému byste se rádi vrátili? Teď je ten ideální čas. Možná chcete začít kreslit nebo vám na půdě leží stará netknutá kytara. Buďte kreativní a vymezte si přes den alespoň nějaký čas na něco, u čeho se budete cítit produktivní a co vás zároveň bude bavit. Nikdy není pozdě na získání nové dovednosti a nikdy člověk neví, kdy se mu tato zkušenost bude v budoucnu hodit.


Zabavte se společně

Sdílíte domácnost s jinými členy rodiny nebo přáteli? Zabavte se společně. Hraní společenských her vás nejen zabaví, ale užijete si spoustu legrace a něco nového se přiučíte. Na trhu je nespočet zábavných her ze všech možných odvětví a témat. Nemusíte se však hrnout hned do nákupu nových deskových her. Někdy stačí k příjemně strávenému večeru balíček karet či tužka a papír. A někdy zase obyčejná pusa. Vyprávět si zážitky a příběhy nebo se společně zasmát a zavzpomínat nad starými fotografiemi? I filmy se někdy lépe sledují ve společnosti druhých. Užívejte si to, že můžete trávit společně čas, který jste předtím neměli možnost si udělat, a využijte ho k tomu, abyste se lépe poznali a sblížili.


Samota je důležitá

Nezapomínejte však na to, že samota je stejně tak důležitá jako společnost ostatních. Po nějakém tom společně stráveném dni vám začne chybět osobní svoboda. Každý člověk je nastavený jinak, a tak to ne každý zvládne pochopit. Pokud potřebujete mít chvilku klidu, promluvte si s lidmi, se kterými karanténu trávíte, a na rovinu jim řekněte, že chcete být sami. Zalezte si do vany s knihou nebo se ponořte v ložnici do svých vlastních myšlenek s cedulkou na dveřích VSTUP ZAKÁZÁN. Rozhodně vám to nikdo vyčítat nebude. Nebojte se říct si o svůj osobní prostor. Nejenže si odpočinete, ale také tím předejdete zbytečným konfliktům. Mít „ponorku“ je totiž naprosto normální.

Pohyb

Volný čas a přicházející zima přímo vybízí k vánočnímu úklidu. A kdy jindy se na něj vrhnout než v čase, kdy jste doma a nemáte jiné věci na práci? Nemusíte vše stihnout za jeden den. Rozdělte si pokoje na dny. Každý den se do jednoho pusťte a ukliďte i na místech, na která se normálně s hadrem a koštětem nepodíváte. Vymyjte skříňky, utřete prach i na těch nejvyšších místech, přeberte staré věci a uspořádejte je nebo se pusťte do menších změn. Předělejte poličky nebo přestěhujte pokoj. Je jen na vás, jak volný čas k úklidu využijete. Stejně tak nezapomínejte na pohyb v podobě procházek do přírody nebo domácího cvičení.


Nezapomeňte o sebe pečovat

Poslední radou na našem seznamu bude tak trochu rozmazlování sebe sama. Vyhraďte si nějaký ten čas na péči o sebe. Udělejte si horkou vanu se solí a bylinkami nebo peeling celého těla. Vyčistěte si obličej, udělejte si masáž a pleťovou masku. Domácí pedikúru a manikúru. Nemusíte skončit jen u toho. Přeberte si skříň a vyzkoušejte nové outfity a kombinace. Relaxujte. Konečně máte čas věnovat se sami sobě, tak si ho patřičně užijte. Přečtěte si, jak si udělat domácí wellness.

Ať už trávíte čas ovlivněný nařízeními jakkoli, tou nejdůležitější radou je především dobrá nálada, slušnost k ostatním a dodržování nastavených pravidel. Nezapomeňte, že v tom jedeme všichni společně, a zkuste z momentální situace vytěžit to nejlepší.