Ať už je vaší motivací snaha zhubnout, posílit imunitu, zbavit se chronických obtíží, stresu, únavy či bolestí, nebo prostě jen se očistit, podle východní medicíny je zhruba od 28. října do 15. listopadu ideální doba na úklid v těle.

Sychravé dny s nedostatkem sluníčka mohou vést k melancholii až depresím, i proto se vyplatí zaměřit se na sebe, své tělo a to, jak mu udělat dobře. Detoxikace se odrazí také v lepší imunitě a schopnosti těla odrazit útoky virů i bakterií, předejít nachlazení a jiným onemocněním, a to se v období virů a chřipek bude hodit.

Zapomeňte přitom na drastické diety, půsty nebo pití fresh šťáv. Pro tělo jsou nárazové detoxy mnohem větší zátěž než pomoc. Tady je pět pravidel zdravé podzimní detoxikace:

1. Extrémním detoxům se vyhněte

Naše těla bývají přepracovaná a energeticky vyčerpaná. Játra, která čistí krev, se denně musí popasovat s mořem toxinů ze stravy, ovzduší i našich vztahů. Trávicí systém je přetížený, protože jíme vysoce zpracované jídlo, které není ve své přirozené podobě. Když tělo v takovém stavu podrobíme extrémnímu detoxu, jednoduše nebude fungovat. Na průplachy střev (tzv. hydrocolon terapie), hladovky, kúry sestavené pouze z fresh džusů a podobné striktní režimy zapomeňte. Přestože seženete tu nejlepší biozeleninu a uděláte z ní domácí fresh džus, vaše orgány nejsou ve stavu, kdy by mohly vyprodukovat ten správný enzym pro vstřebání živin z džusu. Extrémní detoxy tělu nakládají jen další stres.

2. Vyživte orgány

Podzim je začátkem chladných dnů, suchého a větrného počasí. Dle ájurvédy je obdobím váty. Váta je lehká a proměnlivá jako podzimní větrné počasí. Proto potřebuje ukotvit. Důležitý je pevný řád a pravidelnost, třeba i v jídle. Podzimní detoxikační strava by měla zažehnout trávení, podpořit spalování a metabolismus. Od letních salátů je na podzim vhodné přesunout se k tepelně upravenému jídlu, polévkám, vařené či pečené zelenině. Červená řepa, růžičková kapusta, pekingské zelí, brokolice, květák, všechny druhy dýní jsou ideální pro podzimní očistu, kromě vlákniny jsou právě teď nabité živinami. Zeleniny se štiplavou chutí (cibule, pórek, šalotka, česnek), ředkev daikon, tuřín, křen, zelená listová zelenina a houby shiitake pomáhají spalovat tuky. Do stravy zařaďte více probiotik – kysané zelí, kvašená zelenina, miso.

3. Podpořte přirozenou očistu

Naše játra, ledviny, střeva, plíce, kůže, lymfatický systém, to jsou orgány, které nepřetržitě provádějí detoxikaci. Nehledejte něco, co vás pročistí, místo toho se snažte podpořit orgány, aby pracovaly na maximum. Pomůže nejen správná výživa, ale i pitný režim, odpočinek, masáže či jógové ásany. Přes den popíjejte horkou vodu po doušcích. Utiší nepravé pocity hladu mezi jídly a chrání před vnitřním chladem, trávicími obtížemi, nadýmáním, říháním a zácpou. Tím vším podporujete hubnutí. Postačí každých 30 minut dva až tři doušky. Choďte spát mezi půl jedenáctou a jedenáctou hodinou a vstávejte s východem slunce.

ZKUSTE LEKCI DETOXIKAČNÍ JÓGY PRO ZAČÁTEČNÍKY

4. Vymeťte mysl

Detoxikovat je třeba nejen naše fyzické tělo a vnitřní orgány, ale také naši psychiku, myšlenky a emoce. Na úklid v hlavě platí pravidelná meditace. Nemusí mít nutně podobu sedu v lotosovém květu po dobu 15–30 minut. Meditací může být i pravidelná procházka podzimní přírodou, tanec či klidnější formy jógy.

LEKCI TANTRICKÉ MEDITACE NAJDETE ZDE

5. Buďte k sobě pozorní

Jaké jídlo si dopřáváte, kolik máte pohybu, jaké vztahy udržujete a hlavně jak znáte sami sebe a jaký vztah k sobě máte? Věnujete sami sobě dostatek pozornosti? Jestli jste zapomněli vnímat své vlastní tělo, očista vám pomůže znovuobjevit schopnost rozlišovat, co vám dělá dobře. Například v jídle platí, že co nám chutná, nemusí nám nutně dělat dobře. Řiďte se ne chutí, ale pocity po jídle. Po dobrém jídle by vám mělo být lépe než před ním.