Jasně, existují zvířata, která celou zimu prospí, a nezdá se, že by jim to nějak ublížilo. Ale lidé se vyvinuli jinak. Ačkoli máme v chladné části roku občas pocit, že se nám ven bude chtít až zase na jaře. Ale jak upozorňuje John Sharp, klinický psychiatr a specialista na sezonní afektivní poruchu (SAD) z Beth-Israel Deaconess Medical Center v Bostonu, pokud rezignujeme na pohyb na vzduchu, budeme se nakonec cítit špatně.

„Nedostatek slunečního světla je stresující a ovlivňuje naši emocionální i fyzickou pohodu, takže jsme náchylní k pesimismu a únavě,“ vysvětluje Sharp. Také to narušuje vaše cirkadiánní rytmy, což rovněž může mít škodlivý vliv na vaše zdraví. Cirkadiánní rytmy jsou zodpovědné za více než jen za střídání úseků spánku a bdění – mají vliv na spoustu věcí od nálady až po trávení. Pokud přestaneme chodit ven, nebudeme se na ně moci dost dobře spolehnout. Naše dny poněkud ztratí rytmus, a to nám nesvědčí.

Tady máte pět důvodů, proč se obléknout a vyrazit ven – i když venku mrzne a stmívá se krátce po tom, co se konečně pořádně rozbřesklo.

1. Zvedne vám to náladu

Přirozené denní světlo má velký vliv na tvorbu serotoninu, což je jedna z chemických látek, díky níž se cítíme dobře. „Hladina serotoninu v mozku je nejnižší právě v zimě. Chození ven může zvýšit pozitivní náladu a zmírnit deprese,“ vysvětluje Kathryn A. Roeckleinová, docentka z katedry psychologie na University of Pittsburgh. A nespoléhejte se na světlo žárovek, i když vás oslňují, je slabší než slabé zimní slunce.

2. Získáte dávku vitaminu D

Vitamin D podporuje vstřebávání vápníku a tím posiluje zdraví kostí, snižuje riziko zánětů a podporuje imunitu. Pomáhá také zvýšit hladinu serotoninu a přispívá tak k dobré náladě. Pokud vám jde hlavně o déčko, stačí i desetiminutová procházka na sluníčku. V zimě není od věci ho tělu dodávat i pomocí doplňků, ale nezůstaňte jen u nich.

3. Příležitost být všímavý

Pokud se chystáte na procházku, schovejte mobil, neřešte zprávy ani telefonní hovory. Možná si ho s sebou nemusíte brát vůbec? Svižná procházka venku, zatímco se soustředíte na přítomnost, vám dá více než nejnovější zprávy z webů. Soustřeďte se na sebe, na to, jak vnímáte okolí, zhluboka dýchejte.

4. Může to zlepšit vaši paměť

Když zvažujete, kam vyrazit ven, vězte, že procházka parkem vám může zlepšit paměť lépe než chůze po rušných ulicích. Jedna studie University of Michigan ukázala, že lidé chodící přírodou si daleko lépe umí vybavit, kolem čeho šli, než ti, kteří kráčeli městem. „Interakce s přírodou může mít podobné účinky jako meditace,“ řekl jeden z výzkumníků Marc Berman v newsletteru University of Michigan.

5. Nabije se váš imunitní systém

Má smysl chodit tam, kde je klid a čistý vzduch, pokud je to jen trochu možné. Vědci opakovaně doložili, že to snižuje hladinu stresu a zvyšuje obranyschopnost organismu. Přímo to prospívá i vaší dýchací soustavě.