Bohužel, kolik z nás bylo v dětství potrestáno, poníženo, potlačeno nebo přetěžováno a při tom slyšelo: „Dělám to proto, že tě mám rád.“ Parodie na lásku vznikne, když je nejdůležitější prvek života pokroucen a zneužíván jako nástroj kontroly. Pokud nevíme, jak zdravá láska vypadá, jen těžko si ji dokážeme vytvořit v dospělém životě. Jsme odkázáni na střípky lásky, obětujeme se na její oltář plni strachu, zda ji nalezneme. Nebo inklinujeme k jejímu opaku: válce a násilí.

Sebeochranné bloky jsou pevně zakořeněné v našem těle – celá horní část zad, hrudník a ramena tvrdnou. Dech se stahuje a zkrátit se může i pojivová tkáň hrudníku, čímž se shrbí ramena a zhroutí hrudník. K otevření srdeční čakry je třeba se zbavit obranných mechanismů, abychom mohli zakusit lásku, která je přirozeným stavem našeho bytí. K tomu slouží ásany na otevírání hrudníku a horní poloviny zad a práce s dechem. Výsledkem je více místa v těle, větší svoboda, uvolnění hrudníku a ramenou, větší jemnost a více prostoru pro přirozený stav lásky a radosti.

Jóga pro otevření čtvrté čakry

Prodýchejte stres

Práce s dechem (pránajáma) obecně pomáhá na uvolnění srdečních a hrudních bloků – dechové techniky aktivují bránici a okysličují celé tělo. Uvolňují napjaté a stažené svaly, ale i nervy. Doporučujeme zařazovat dechová cvičení pravidelně jako součást vaší každodenní jógové praxe. Pokud trpíte nespavostí, krátké dechové cvičení pomůže lépe usnout a vychutnat si hluboký spánek.

Střídavý dech – Nádí šódhana

Tento způsob dýchání vyrovnává nervovou soustavu, a proto je výborný na srdeční nebo všechny vyšší čakry. Očišťuje, zklidňuje, vyrovnává obě hemisféry mozku a také se doporučuje při nespavosti.

Návod, jak dech provádět, najdete zde.

Anáhata

  • Barva: zelená dodává harmonii a soucit, jemné růžové barvy uvolňují stažení v srdci
  • Prvek: vzduch
  • Právo: milovat a být milován
  • Orgány: srdce a oběhový systém, plíce, ramena a paže, horní část zad, žebra, prsa, bránice, brzlík
  • Duchovní lekce: láska, odpuštění, soucit
  • Démon: zoufalství
  • Mantra: Jam
  • Drahokamy: růžový křemen, turmalín, kunzit, smaragd, jadeit
  • Aromaterapie: růžový olej

Rovnováha se vyznačuje: soucit, (sebe)láska, empatie, altruismus, mírnost, vyváženost, dobrý imunitní systém

Přeplněná čakra: závislost, slabé hranice, potřebnost, lpění, žárlivost, přílišné oběti

Vyprázdněná čakra: asociálnost, odtažitost, chlad, kritika, odsuzování, netolerance, osamocenost, izolace, zahořklost, deprese, strach z intimity a vztahů, nedostatek empatie, narcisismus

Fyzické poruchy: potíže se srdcem (infarkt), plícemi (astma), brzlíkem, prsy, rukama, popadání dechu, propadlá hruď, oběhové problémy, napětí mezi lopatkami, bolest na hrudi