Druhá čakra je centrem smyslových vjemů (zrak, sluch, hmat, čich, chuť), pocitů, emocí a potěšení, intimity a spojení, pohybu a změny. Švádhišthána v sanskrtu znamená „vlastní příbytek“. Do svého vlastního příbytku vstoupíte pouze prostřednictvím vnitřního vnímání. Jelikož se odehrává uvnitř, nemůžete jej vidět, stejně tak jako nemůžete zahlédnout myšlenku. Můžete jej pouze cítit. Zabydlet se v příbytku druhé čakry znamená plně cítit vlastní jádro vyrůstající z kořenů a stoupající až k nekonečně rozkvétajícímu lotosu na koruně hlavy. Vaše touhy, nutkání, přání prý pocházejí z této čakry. Zažíváte je jako příjemné či nepříjemné pocity, věci, kterým se chcete přiblížit, a věci, které odmítáte.

Jedním z hlavních úkolů druhé čakry je nechat energii volně proudit tělem. Možná vás to překvapí, ale jedním z primárních prostředků, které podněcují tok energie v těle, je radost. Malé děti doslova pohání radost – proto jsou plní energie, netrápí je bolesti a mají silnou imunitu. Pokud jsou nám od dětství odpírána potěšení, schází nám pak životně důležitá ingredience potřebná k celistvosti. Bez vášně a radosti se naše životy rozmlží do nesmyslné jednotvárnosti a naše pocity se otupí každodenní rutinou očekávaného chování. Výsledkem je rigidní tělo odpojené od vnějšího prostředí, chronické bolesti a emoční otupělost.

Dnešní jedinec je následkem traumat prožitých v dětství či traumat zděděných po předcích do velké míry odpojený od svých pocitů a emocí. Abychom necítili, upínáme se k závislostem všeho druhu – k alkoholu, drogám, cigaretám, pracovním či sportovním výkonům, nakupování, jsme závislí na sexu či jídle… Ty všechny umrtvují nepříjemné nutkavé pocity v nás, které nechceme cítit. Každý máme nějakou společensky méně či více tolerovanou závislost. Jaká je ta vaše? Kudy utíkáte vy před svými pocity? Právě odpověď na tuhle otázku je prvním krokem k tomu znovu se spojit se svými pocity a emocemi.

Cvičení na druhou čakru

Většinu dne jsme vědomím ve své hlavě – soustředíme se na každodenní povinnosti doma i v zaměstnání, pro spoustu úkolů nevíme, kam dřív skočit. Na vnímání pocitů není čas. Často potlačujeme i tak základní potřeby jako odskočit si na malou nebo se napít. Prvním krokem k znovuobjevení svých autentických pocitů a emocí je dělat si v průběhu dne vědomé a všímavé pauzy. Zastavte se v průběhu pracovního dne a položte si otázku: Co právě teď potřebuji? Může to být napít se, vyčůrat, krátce se protáhnout, otevřít okno a párkrát zhluboka se nadechnout a vydechnout.

Vrátit pozornost z hlavy do těla vám pomůže každodenní praktikování jógového spánku – jógy nidry

Protože druhá čakra souvisí s naší sexualitou, její činnost probudíte vědomým pomalým a všímavým milováním anebo lekcí jógy pro lepší sex.

Uvolnit zablokované emoce, emoční přetlak a vztek pomůže lekce zaměřená na druhou čakru.

Zacvičte si se Zuzkou Klingrovou lekci hormonal balance jógy pro druhou čakru.

Vyzkoušejte meditaci na probuzení pozornosti ke svým smyslům od Lucie Vybíral Pastrňákové.

Nechoďte v ásanách do bolesti

Raději vyhledáváme příjemné a bolesti se vyhýbáme. Stejně tak se naše prána šíří, když v těle a duši proudí život a je jim dobře, při bolesti stagnuje. Pokud se při jógové praxi nutíte do bolesti, abyste se dostali o trochu dál, v dlouhodobém horizontu si škodíte. Dochází ke stažení prány, což může vést k poranění. Přesto existuje pocit na pomezí bolesti, který se objeví ve chvíli, kdy jste se dostali na své hranice. Klíč k rozlišení jemné hranice mezi blahodárným a škodlivým protažením se skrývá v říši pocitů a vnímání, uvnitř vás. Tato vnitřní kontrola je nezbytným průvodcem vaší praxí.

Svádhišthána

  • Barva: oranžová osvobozuje od zkostnatělých emočních vzorců
  • Prvek: voda
  • Právo: cítit a chtít
  • Orgány: pohlavní, tlusté střevo, spodní část páteře, pánev, močový měchýř, oblast kyčlí
  • Duchovní lekce: sexualita, práce a fyzická touha
  • Démon: vina
  • Mantra: Vam
  • Drahokamy: karneol, měsíční kámen
  • Aromaterapie: ylang ylang, santal

Rovnováha se projevuje: harmonický pohyb, emoční inteligence, schopnost zažívat potěšení, péče o sebe i druhé, schopnost změny, zdravé hranice

Přeplněná čakra: závislost na sexu, závislost na potěšení, přehnaně silné emoce, přecitlivělost, slabé hranice, emocionální závislost, obsesivní přilnutí

Vyprázdněná čakra: strnulé tělo i názory, frigidita, strach ze sexu, slabé sociální schopnosti, odpírání potěšení, přehnané hranice, strach ze změny, nedostatek vášně, touhy, vzrušení

Fyzické projevy špatného fungování: chronická bolest spodní části zad, potíže s koleny, nedostatek pružnosti, poruchy reprodukčních orgánů, sleziny, močového ústrojí, menstruační obtíže, impotence, předčasná ejakulace, frigidita, neschopnost dosahovat orgasmu, otupělé smysly, chybí chuť k jídlu, sexu, životu

Afirmace:

  • Zasloužím si potěšení.
  • Přijímám a oslavuji svoji sexualitu.
  • Život je plný radosti.