1. Netrapte se chybami


Problémy mají všichni a každý ‚něco řeší‘. Je normální být chvíli nahoře a vzápětí padnout dolů, někdy dokonce až na dno. Mnoho lidí si přitom své starosti nechává jen pro sebe, z čehož pak chybně usuzujeme, že většina lidí okolo nás se má na rozdíl od nás skvěle.

Tip: Netrapte se zbytečně svými chybami a neúspěchy, patří k životu.


2. Nesnažte se být s každým zadobře


Mít dobré vztahy se všemi v našem okolí by sice bylo fajn, realita je ale někde jinde. Uvědomte si, že nemusíte vyjít úplně s každým. Bohatě stačí, když se k lidem, které nemáte zrovna v lásce, budete chovat slušně a s respektem. Nikdo vás ale nemůže nutit, abyste s nimi trávili i svůj volný čas.

Tip: Nekompromisně vylučte ze svého okolí lidi, kteří vás vysávají, berou vám energii a s nimiž se necítíte dobře.

3. Obklopte se přáteli

Pocit pohody, sounáležitosti a také vědomí, že nás má někdo rád. To jsou naši přátelé. To oni jsou ochotni přijet uprostřed deštivé noci na naše zavolání, když potřebujeme pomoci. Udělají to rádi a nenadávají přitom na naši neschopnost. Kolik máte takových opravdových přátel? Napište si jejich jména i to, proč je máte rádi.

Tip: Napište přátelům nebo zavolejte jen tak, ne pouze tehdy, když něco potřebujete. Vymyslete něco, co jim udělá radost, i když to stojí váš čas. Vzpomeňte si na ně, když mají svátek, narozeniny nebo se jim něco podaří. Oslavte to s nimi, upřímně jim pogratulujte k úspěchu. A dejte jim najevo, že je máte rádi, i když se jim zrovna nedaří. Objetí a přátelská pusa občas i hory přenáší.

4. Nesrovnávejte se

To, co někdo získá jakoby mimochodem, nás ostatní může stát i roky dřiny. Každý máme v životě své vlastní překážky, a co je pro jednoho legrace, je pro jiného výzva. S nikým se nesrovnávejte. A platí to v životě i na jógamatce. Zabývejte se pouze svými aktuálními možnostmi, radujte se ze svých úspěchů. Žijte svůj život podle vlastních představ.

5. Uvědomte si své silné stránky

Většinou se nám zdá, že to, čeho jsme dosáhli, je méně hodnotné než to, čeho dosáhli jiní. Pravdou totiž je, že to, co se nám daří, nám většinou připadá málo významné. Už si ale neuvědomujeme, že dostat se na naši úroveň může být pro ostatní dost velká dřina. Podpořte svoje sebevědomí a napište si seznam věcí, v čem jste dobří, co se vám podařilo a čeho si na sobě nejvíc ceníte. Budou to určitě dost odlišné věci, než si napíšou třeba vaši přátelé, ale jen vy znáte cenu, kterou jste za to zaplatili, a úsilí, které jste vynaložili. Uvědomte si svoje silné stránky a buďte na ně náležitě hrdí. Tím, že si vše sepíšete, si lépe uvědomíte své přednosti a pak je konečně začnete naplno využívat.

6. Nenechte se pohltit negativními zprávami

Nemáme je rádi, ale přesto o nich stále mluvíme a rozšiřujeme je dál. O to víc na nás nakonec působí. To, co nemůžete změnit, neřešte, netrapte se tím. Nechte negativní věci volně odplynout, nevěnujte jim pozornost. Zaměřte se raději na věci, se kterými můžete něco udělat. Třeba vysbírejte les od plastů nebo se staňte dobrovolníkem.

7. Poslouchejte svoje svědomí

Když děláme věci, se kterými vnitřně nesouhlasíme, jejich otisk zůstává uložen hluboko v nás. Tíživé myšlenky nás pronásledují, kudy chodíme, a špatně se nám spí. Můžete se svobodně rozhodnout a udělat danou věc tak, jak vám to připadá správné, i když zisk možná nebude takový, jaký by mohl být. Vaše svědomí však bude jásat a to za to stojí.

8. Najděte si čas

Vypněte televizi, počítač a mobil. Vezměte si diář a naplánujte si nejen zásadní věci, ale i pravidelné schůzky sami se sebou. Dobu, do které si nenecháte zasáhnout. Zařaďte i čas strávený v naprostém tichu, alespoň 10 minut denně. Tento čas vám pomůže najít odpovědi na otázky, které si kladete a které jsou uloženy hluboko v nás. Plánujte si věci, které chcete uskutečnit, zaznamenejte si akce, které se budou konat a na které se těšíte. Vizualizujte si své sny a věřte v jejich splnění.

9. Nebuďte perfektní

Dokonalí mohou být jen roboti, takže ve svém perfekcionalismu klidně polevte. Nemusíte za každou cenu dořešit každý detail, soustřeďte se na dobře vykonaný celek. Zbylou energii uchovejte a uložte do ‚vnitřního skladu‘ na pozdější využití. Pocit, že musíte všechno udělat dokonale, nás totiž nejen enormně vyčerpává, ale také nám často brání se z dosaženého výsledku radovat.

10. Udělejte si pořádek

Zbavte se zbytečných a neužitečných věcí, vnesete tím do svého okolí čerstvý vítr. Udělejte si pořádek kolem sebe. Vyhoďte, rozdejte a zrecyklujte všechno, co nepotřebujete. Uvidíte, jak se vám uleví. Vyčistí vám to hlavu víc, než si dokážete představit. A třeba najdete i to, o čem jste si mysleli, že už je dávno ztracené.

11. Radujte se z toho, co máte

Spoustu věcí považujeme za samozřejmé. Lednice přetékající jídlem, voda (a dokonce teplá), možnost cestovat, kupovat si knihy a pak je číst… A přitom si pořád stěžujeme, že nám něco chybí. Ale vyměnili byste třeba svoje zdraví, oči schopné číst či zdravé ruce za poslední model Ferrari?

12. Mějte plán na horší časy

Existují chvíle nepohody, kdy se hodí mít přehled o tom, co nám přináší do života radost, co a kdo nás uklidní a rozesměje. Zkrátka osvědčené věci, které vám pomohou uvědomit si, kdo jste, co vám dělá dobře a co chcete. Udělejte si tedy seznamy a zaznamenejte si: oblíbené písničky, filmy, které stojí za to vidět i víckrát, knížky, třeba i ty z dětství, oblíbená místa, kde se cítíte dobře, lidi, které máte nejraději.