Nikdy není pozdě začít pracovat na sebezdokonalování. Pokud jste připraveni zahájit cestu vlastního růstu, ale nemáte ponětí, kde začít, podívejte se na tyto trendy sebezdokonalování roku 2021. Naštěstí většinu těchto postupů lze provést z pohodlí vašeho domova, takže můžete začít hned.

1. Domácí cvičení

Dobře, to tady bylo vždycky, ale poslední rok přinesl kvůli pandemii doslova boom možností v této oblasti. Vzniklo mnoho nových on-line lekcí a kurzů, přibyly další vymakané mobilní aplikace, velká je i nabídka pomůcek nebo pěkného oblečení na domácí trénink. Kombinujte s pohybem venku.

2. Peníze pod kontrolou

Byla to zase pandemie, co změnila pohled na naše hospodaření s penězi tak, aby nás pokud možno nezaskočil náhlý výpadek příjmů a podobně. Nemusíte hned investovat do akcií a podobně – i když možná, proč ne –, ale zkuste se naučit dávat část peněz stranou a zařídit nějaké vhodné pojištění. Ideálně přes poradce, který už se někomu osvědčil.

3. On-line poradenství

A do třetice vliv pandemie. Nejen naše pracovní porady se do velké míry přesunuly na on-line, ale nové místo tam našli i různí poradci a koučové, k nimž jste chtěli jít, ale pořád vám na to nezbýval čas. On-line to pro vás dost možná bude snazší.

4. Domov jako útočiště

Dalším trendem poslední doby, pokud jde o sebezdokonalování, je i snaha udělat si to pokud možno dokonalé i kolem sebe. Protože v pěkném pracovním koutku nebo pracovně se lépe soustředíme a v obýváku, který se nám líbí a uklidňuje nás, se nám lépe medituje, zatímco v kuchyni, kde je uklizeno, jsme spokojenější.

5. Nastavení digitálních hranic

Velké téma! Máme tendenci myslet si, že závislost na mobilech, potažmo sociálních sítích hrozí jen dětem a dospívajícím. Ale není to pravda, protože úplně stejně dokáží pohltit i dospělé. Kdo popírá, že nikdy nestrávil večer tím, že projížděl Facebook ostatním lidem, dělá to dodnes. Rozhodně se vyplatí si nastavit nějaké hranice, klidně fyzické, kdy mobil necháte na stole v kuchyni, než si půjdete lehnout. Na buzení totiž můžete použít normálního budíka.

6. Návrat ke čtení

Knihy se pořád hodně prodávají a čtou, ale spousta lidí přiznává, že má problémy se na ně soustředit a skutečně se do nich začíst. Chce to chvíli klidu a cílenou snahu, abyste zase propadli tištěnému slovu a složitým příběhům. Rozhodně je to trendy.

7. A co místo masa?

I v roce 2021 jsme svědky sílícího zájmu o rostlinnou bezmasou stravu, která přestává být výsadou jogínů a hledajících se středoškolaček. Tomu odpovídá i nabídka v obchodech, včetně výrobků, které se snaží vypadat i chutnat jako maso. Důvod? Ochrana zvířat i snížení uhlíkové stopy.

8. Kvalita nad kvantitou

Už nejde o to, aby to, co kupujeme, bylo co nejlevnější a bylo toho hodně, ať už jde o jídlo, nebo třeba o oblečení. Patří k sebezdokonalování, že se stále více zaměřujeme na zboží pocházející z fair trade firem nebo jiných etických zdrojů, zajímá nás složení výrobků a kvalita materiálů.

9. Charita je cool

Když něco ušetříme, část peněz posíláme na charitu, protože prostřednictvím internetu je to snadné. A mnohem příjemnější, než když peníze někdo vybírá na ulici a my nevíme, zda náhodou nejde o nějaký podvod.

10. Spánek je svatý

Pryč jsou doby, kdy jsme se chlubili tím, že jsme noc propařili nebo – později – propracovali. To bylo v módě v devadesátkách, dneska už víme, že pořádný spánek nic nenahradí. A že kdo sedí u počítače ještě o půlnoci, není hrdina, ale tak trochu nešťastník.