1. Věčný svit neposkvrněné mysli (USA, 2004)

Život osamělého a nesmělého Joela úplně změní setkání s excentrickou a temperamentní Clementine. Když začne vztah hlavních hrdinů brát za své, Clementine se rozhodne Joela opustit a postupně oba podstoupí lékařský zákrok, který má vymazat jejich vzájemné vzpomínky. U muže však zákrok nedopadne podle očekávání. Láska, emoce, čirá krása.

Zdroj: Youtube

2. Nedotknutelní (Francie, 2011)

Philippe je bohatý, ale taky ochrnutý a odkázaný na vozík. Jako opatrovatele si vybral Drisse, černošského mladíka, který právě opustil vězení. Přesto to funguje! Podaří se jim propojit nemožné: Vivaldiho a populární hudbu, serióznost a žoviální vtípky, luxusní obleky a tepláky. Komedie s dramatickou zápletkou o tom, že ani od krku po prsty u nohou nepohyblivý člověk odkázaný na pomoc druhých nemusí ztratit smysl života.

Zdroj: Youtube

3. Sním či bdím? (USA, 2001)

Kouzelný film, spojující fantazii s realitou, hrané pasáže s animací. Hlavní hrdina se ze všech sil snaží odlišit sny od skutečnosti. Při toulkách světem s ním snad každý chtěl mluvit o smyslu života a on někdy odpovídal, jindy jen naslouchal lidem, kteří pohlíželi na život z nejrůznějších úhlů – sociologického, náboženského, vědeckého, uměleckého. Je možné, že se mu všichni snažili sdělit to samé?

Zdroj: Youtube

4. Lásky čas (Velká Británie, 2013)

Film od režiséra hitů Láska nebeská a Notting Hill. Nestal se tak slavným, ale rozhodně stojí za vidění. Příběh mužů, kteří dokážou cestovat v čase – díky tomu může hlavní hrdina Tim ovlivnit to, co se stalo a děje v jeho vlastním životě. Vztah s Mary je díky tomu dokonalý, protože co se trochu zvrtne, Tim napraví. Jenže tím opakovaně přichází o všechno, co do té doby prožil. A to úplně nechce.

Zdroj: Youtube

5. Náš vůdce (Německo, 2008)

Tohle je film z úplně jiného ranku. Odehrává se v současném Německu, hlavním hrdinou je gymnaziální učitel Rainer, který se rozhodne se studenty pro pokus, jenž jim má přiblížit počátek diktatury. A vypukne pedagogický experiment s ničivými následky. Už třetí den začínají studenti spolužáky, kteří smýšlejí jinak, odstraňovat a ustrkovat. Učitel chce pokus ukončit, ale už je možná pozdě.

Zdroj: Youtube

6. Yes Man (USA, 2008)

A teď zase trochu romantiky. Carl Allen chce překonat depresi z rozvodu a mizerné práce – absolvuje seminář vedený svérázným guru a rozhodne se, že půjde vstříc životu a na všechno bude říkat ano. Bungee jumping? Ano. Nakupovat prostřednictvím teleshoppingu? Ano. Naučit se korejsky? Ano. Koupit si letenku na první let kamkoli? Ano. Získat dívku svých snů? Ano.

Zdroj: Youtube

7. Vykoupení z věznice Shawshank (USA, 1994)

Jeden z nejlépe hodnocených filmů historie. Mladý bankéř Andy Dufresne byl v roce 1947 odsouzen za vraždu své ženy a jejího milence. Rozsudek? Doživotí, navíc v obávané věznici Shawshank. Andy se sblíží s Redem, který sedí rovněž na doživotí a má za sebou už dvacet let. Jak přežít zdejší peklo? Andy nachází smysl v tajném snu a skryté naději na svobodu.

Zdroj: Youtube

8. Nejlepší hráč (USA, 1998)

Tenhle snímek ze sportovního prostředí sem rozhodně také patří. Pozornost se upírá na Jesuse Shuttleswortha, nadaného basketbalistu, o kterého mají zájem nejlepší univerzity v zemi. Bohužel, jeho otec sedí za to, že zabil jeho matku. Do děje vstupuje místní guvernér, který má také svoje zájmy. Udělá Jesus tu správnou věc?

Zdroj: Youtube

9. Forrest Gump (USA, 1994)

Kinematografie je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš. A tenhle film je možná trochu kýčovitý, ale rozhodně je skoro geniální. Co vlastně obdivovat dřív? Všechno je do detailu promyšlené, za vším skvělý scénář, podpořený skvělou hudbou, nemluvě o hereckých výkonech.

Zdroj: Youtube

10. Osudový dotek (USA, 1994)

Existuje jedna zajímavá teorie – teorie chaosu neboli efekt motýlích křídel. Přesně z ní vychází tenhle napínavý thriller, kličkující mezi minulostí, přítomností a budoucností. Mladý fyzik Evan Treborn se vydává díky svým zápiskům z dětství na riskantní cestu do minulosti, aby ji změnil, napravil své chyby a setkal se s láskou svého života. Jenže nebezpečný experiment se mu vymkne z rukou.

Zdroj: Youtube