Co to vlastně je? Syndrom poprvé popsali japonští vědci v 90. letech minulého století, jeho příznaky připomínají infarkt – objevuje se dušnost, bolest na hrudi, studený pot a někdy i bezvědomí. Ve skutečnosti jde o poruchu činnosti srdečního svalu, zatímco při infarktu přestává být část srdce zásobována krví kvůli neprůchodnosti velkých cév. Většinou jde o reakci na nějakou šokující skutečnost, což může být zrovna tak rozchod s někým milovaným jako loupež, a může to být dokonce i dobrá zpráva, jako třeba výhra v loterii.

Porucha svalu nebo infakrt?

Tak jako tak, i zlomené srdce vyžaduje okamžitý lékařský zásah, minimálně proto, aby se vyloučil infarkt. Na rozdíl od něj jde naštěstí o stav, který do budoucna srdce naprosté většiny postižených nijak nepoškozuje. Umírá pouze jedno procento pacientů, což je mnohem méně než u infarktu. Opakovaně syndrom postihuje jen deset procent lidí. Zdá se každopádně, že nejlépe na něj platí poněkud obehrané ,časem to přejde‘.

Na syndrom zlomeného srdce se v první velké národní studii zaměřili vědci z arkansaské univerzity, kteří zjistili, že ženy tento syndrom postihuje sedmkrát častěji než muže a že riziko rovněž stoupá s věkem. U žen nad 55 let je riziko, že je postihne tento syndrom, ve srovnání s muži téměř desetinásobné.

Zlomené srdce mívají častěji ženy

Zajímavé na tom je, že jinak většina srdečních problémů postihuje spíše muže.Tohle je jediný, kterým trpí častěji ženy,“ komentoval výsledky studie doktor Abhiram Prasad ze slavné Mayo Clinic. Takto vypadají výsledky, do nichž vědci zahrnuli data z přibližně tisícovky nemocnic z roku 2007: lékaři přijali 6229 pacientů se syndromem zlomeného srdce, z nichž pouze 11 procent tvořili muži.

Muži zvládají stres lépe

Syndrom nejspíše spouští vyplavení stresového hormonu adrenalinu, což by v případě, že by člověk měl například zúžené cévy, mohlo rozjet i samotný infarkt, ačkoli ten se jinak přičítá spíše dlouhodobému stresu. Muži však mají v těle více receptorů, které se dokáží s adrenalinem vyrovnat, a proto jim syndrom zlomeného srdce hrozí méně. Okamžitý stres totiž dokáží zvládnout lépe.