Historie spodního prádla

V pravěku mělo spodní prádlo především funkční charakter, kožešiny chránily před mrazem. Ve starověkém Egyptě, Řecku a Římě chodili lidé polonazí a muži jen s bederní rouškou. Nahota byla tehdy velmi běžná. Později byly ženy vykreslené na obrazech s kusem látky, která připomínala nynější podprsenku.

První dámské kalhotky připomínají spíše volné kraťasy v délce po kolena. První šněrovací korzety vznikly ve 13.století a pozdější byly vyráběny dokonce z velrybích kostí. Žena, která nenosila korzet, byla považována za společensky méně významnou. Všechny ženy chtěly být (a měly být) úzké v pase. Zdroje dokonce uvádějí, že tehdejší ideální obvod pasu byl krutých 40 cm!

První zmínky o klasické podprsence tak, jak ji známe dnes, pocházejí z přelomu 19.a 20. století. Přiznané nošení spodního prádla bylo především doménou nevěstek, tanečnic a služek. Až období po druhé světové válce přineslo revoluci v nošení spodního prádla, které plní jak úlohu funkční – hygienickou a podpěrnou –, tak výrazně estetickou.

Dobrý sluha a špatný pán

Aby plnilo hlavní úlohu hygienické ochrany a podpory, mělo by spodní prádlo splňovat určitá kritéria. Bohužel, ve chvílích, kdy je estetický účel nadřazen tomu funkčnímu, stává se spodní prádlo zdraví a život ohrožujícím nástrojem. Prádlo by mělo být především vzdušné a prodyšné, z přírodních materiálů, nemělo by nikde svírat ani řezat, měli bychom vždy zvolit správnou velikost.

Sexy kalhotky anebo bombarďáky?

Těsné kalhotky především ve tvaru tanga či string mohou krátkodobě splnit úlohu užitečného nástroje podporujícího fantazii a sexuální hrátky, pro dlouhodobé nošení je tento typ prádla však nevhodný. Omezený neprodyšný prostor nahrává gynekologickým potížím, mykózám a může zhoršovat i problémy s hemoroidy. Oproti tangám kalhotky typu brazilky jsou velmi pěkně a vkusně vykrojené, ženské postavě lahodí a nabízí více prostoru. Velmi slušivé jsou také střihy typu boxers anebo hipster, s krátkou nohavičkou. Kdo má raději klasiku, může zvolit mezi délkou do pasu či nad pas anebo bikini s nižším pasem – tzv. bokovky. Ve všech případech je třeba dbát na výběr správné velkosti (nikdy ne menší!) a materiálu – přírodní tkaniny, které je možné prát na vyšší teploty – a také na provedení a kvalitu střihu.

Podprsenka? Je libo funkčně-sportovní či pevnou s výztužemi?

V prvé řadě je vhodné s nošením podprsenky u dospívajících dívek počkat. Zdroje uvádějí, že nošení těsné podprsenky v útlém věku může mít za následek povadlost prsů v pozdějším věku. Omezení volného pohybu vede k nedostatečnému vývinu pružné tkáně.

U podprsenek máme také široký výběr. Od push-upek přes vyztužené podprsenky s kosticemi a bardotky až k pohodlnějším typům podprsenky bez kostic a sportovním podprsenkám. Trendem dnešní doby je především svoboda a volnost a tomu se přizpůsobila i nabídka spodního prádla. Dnes najdeme široký výběr velmi příjemných a volnost umožňujících podprsenek jak v krajkovém provedení, tak ve funkčních materiálech.

Pozor bychom si měly dát, stejně jako u kalhotek, na těsné prádlo. Těsná a škrtící podprsenka může způsobit omezení či zaškrcení krevního oběhu, problémy s dýcháním, špatné trávení (reflux, plynatost, nadýmání…), vznik cyst, či dokonce rakoviny prsu a samozřejmě konstantní odírání kůže těsnou tkaninou s sebou nese riziko ekzému, potníček, oděrek…

Estetické prádlo jen na omezenou dobu

Odborníci doporučují nošení těsného prádla, pokud je například z pracovních důvodů nevyhnutelné, jen na velmi omezenou dobu. Během dne je třeba si pak dle možností prádlo vyměnit.

Krása, něha i rafinovanost

Krásné a rafinované spodní prádlo podporuje ženskost, krásu, něhu, podtrhuje autenticitu každé ženy a podněcuje sexuální fantazie. Volba prádla by měla dle mého názoru vycházet z přirozené povahy každé ženy. Každá žena by si měla být vědoma své hodnoty a ve věci volby prádla (i v jiných oblastech) by se neměla nechat znásilňovat ani módními trendy, ani vlastním partnerem. Pokud se při volbě prádla naladíme na svou skutečnou podstatu, prádlo přirozeně podtrhne naši krásu!

Krásné prádlo mám ráda, uvědomuji si, že potřeba krásy a estetiky je jednou ze základních lidských potřeb. Proč si však nedopřát, samozřejmě až poté, co oslavíme Mezinárodní den prádla v krajce, den nahoře i dole bez?

Den nahoře i dole bez

Ve věci autentičnosti je tu však ještě jeden aspekt: dovolit si všechno sundat a být jen sama sebou. Pokud si dovolíte jeden den strávit bez prádla, vaše vlastní tělo vám tento dar vrátí – znovu si uvědomíte citlivost v oblasti svých stehen a genitálií, v oblasti bradavek a celých prsou. Kůže, která bývá obvykle přiškrcená, naplno projeví svou vnímavost. A vy možná zakusíte svou nespoutanou vášnivost, divokost a bohatství své intimity. Zkuste to!